Τον ειλικρινή σεβασμό του ευρωπαϊκού κεκτημένου και του συνόλου του διεθνούς δικαίου, άρα και της Συνθήκης της Λοζάνης και της Συνθήκης των Παρισίων του 1974, οι οποίες είναι απολύτως σαφείς και πλήρεις και δεν επιδέχονται αναθεώρησης ή επικαιροποίησης, ζήτησε από την Τουρκία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά την συνάντησή που είχε την Τρίτη με τον Πρόεδρο της Πορτογαλίας Μαρτσέλο Ρεμπέλο Ντε Σόουζα, στο Προεδρικό Μέγαρο, στέλνοντας ένα ακόμα μήνυμα στην Άγκυρα.
Ο κ. Παυλόπουλος επανέλαβε, ως προς τις σχέσεις μας με την Τουρκία, ότι επιδιώκουμε σχέσεις φιλίας και καλής γειτονίας και ευνοούμε την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Τούτο, όμως, διευκρίνισε ότι προϋποθέτει εκ μέρους της Τουρκίας ειλικρινή σεβασμό του ευρωπαϊκού κεκτημένου και του συνόλου του διεθνούς δικαίου. «Άρα και οι διατάξεις της Συνθήκης της Λοζάνης και της Συνθήκης των Παρισίων του 1947-οι οποίες είναι απολύτως σαφείς και πλήρεις και δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για γκρίζες ζώνες-πρέπει να γίνονται απ΄ όλους πλήρως σεβαστές. Πολλώ μάλλον όταν η αμφισβήτησή τους οδηγεί σε αμφισβήτηση των συνόρων όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφού τα εξωτερικά σύνορα της πρώτης είναι και εξωτερικά σύνορα της δεύτερης. Επιπλέον, ιδίως ως προς την ΑΟΖ, η Τουρκία οφείλει να σέβεται το Δίκαιο της Θάλασσας. Το οποίο την δεσμεύει, μολονότι δεν έχει προσχωρήσει σ΄ αυτό, διότι, κατά τη νομολογία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, παράγει πλέον γενικώς παραδεδεγμένους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου» σημείωσε ο Πρόεδρος.
Επιδιώκουμε σχέσεις καλής γειτονίας με την ΠΓΔΜ
Αναφερόμενος στην ΠΓΔΜ τόνισε για ακόμη μια φορά ότι επιδιώκουμε σχέσεις φιλίας και καλής γειτονίας και ευνοούμε την ΝΑΤΟϊκή και ευρωπαϊκή της προοπτική, ωστόσο, αυτό προϋποθέτει επίλυση του ζητήματος του ονόματός της, κατά τρόπο συμβατό με την Ιστορία, το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, κατά τρόπο που εξαλείφει τον αλυτρωτισμό. Κατά συνέπεια, η ένταξη της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση προϋποθέτει Συμφωνία, η οποία κατοχυρώνει εγγυήσεις εξάλειψης του αλυτρωτισμού ως προς το όνομα που θα επιλεγεί από κοινού. Πριν όμως από την υπογραφή και κύρωση της Συμφωνίας αυτής απαιτείται κατάλληλη αναθεώρηση του Συντάγματος της ΠΓΔΜ, καθώς ουδένα δημοκρατικό κράτος μπορεί να ισχυρίζεται, ότι νομιμοποιείται να υπογράφει δεσμευτικές γι΄ αυτό Διεθνείς Συνθήκες, οι οποίες παραβιάζουν ευθέως το Σύνταγμά του, τόνισε ο κ. Παυλόπουλος.
Δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό
Σχετικά με το Κυπριακό ο Πρόεδρος υπογράμμισε ότι επιδιώκουμε, το συντομότερο δυνατό, την δίκαιη και βιώσιμη λύση του και πρόσθεσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, ως πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν είναι νοητή με περιορισμένη κυριαρχία, την οποία θα προκαλούσαν στρατεύματα κατοχής και αναχρονιστικές εγγυήσεις τρίτων. «Τούτο είναι αντίθετο προς κάθε έννοια διεθνούς και ευρωπαϊκού Δικαίου. Επιπλέον δε, θα δημιουργούσε ένα επικίνδυνο ως και καταστροφικό προηγούμενο για την κυριαρχία κάθε κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης» επισήμανε.
Κοινό όραμα με την Πορτογαλία
Καλωσορίζοντας τον Πορτογάλο ομόλογό του, Μαρτσέλο Ρεμπέλο Ντε Σόουζα, τον ευχαρίστησε για τη θερμή φιλοξενία που του επιφύλαξε κατά την επίσκεψή του στην Πορτογαλία τον Ιανουάριο του 2017 και έκανε λόγο για έναν μεγάλο φίλο της Ελλάδας αλλά και μια κορυφαία προσωπικότητα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και όχι μόνο. «Μια προσωπικότητα, την οποία συνθέτουν η βαθιά μόρφωση και παιδεία, το άψογο δημοκρατικό ήθος και η πολιτική σοφία, κατά κυριολεξία», όπως ανέφερε.
Παράλληλα, σημείωσε ότι μοιράζονται ένα κοινό όραμα αλλά, επίσης, και πολλές κοινές αγωνίες ως προς το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του σκληρού πυρήνα της, της Ευρωζώνης. «Το κοινό μας όραμα αφορά την Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση. Ήτοι τη δημιουργία μιας ομοσπονδιακού τύπου Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία στηρίζεται στις θεσμικές και πολιτικές αντηρίδες της Αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας».
Αναφορικά με την Ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδας, διευκρίνισε ότι η χώρα μας εκπληρώνει και θα εκπληρώσει, στο ακέραιο, τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει και κάλεσε και τους εταίρους μας να πράξουν αυτό που τους αναλογεί, ιδίως σε ό,τι αφορά στη διασφάλιση της διαχειρισιμότητας του ελληνικού δημόσιου χρέους.
Προσφυγικό
Συνεχίζοντας, ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε και στο προσφυγικό, σημειώνοντας ότι εκπληρώνουμε τις υποχρεώσεις μας με πυξίδα τις, θεμελιώδεις για τον ελληνικό και τον ευρωπαϊκό Πολιτισμό, αρχές του Ανθρωπισμού, της Αλληλεγγύης και της Κοινωνικής Δικαιοσύνης. Και διαμηνύουμε με ειλικρίνεια, προς ορισμένους εταίρους μας που, δυστυχώς, επιδεικνύουν φοβικά -κατά την επιεικέστερη έκφραση- σύνδρομα έναντι των προσφύγων, ότι ο σεβασμός των προσφύγων και η τήρηση των αρχών του Ανθρωπισμού και της Αλληλεγγύης απέναντί τους είναι βασικό κριτήριο του κατά πόσον ένα κράτος αξίζει να φέρει τον, άκρως τιμητικό, τίτλο του μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Πορτογαλίας, Μαρτσέλο Ρεμπέλο Ντε Σόουζα, τόνισε ότι ο ελληνικός λαός μπορεί να προσβλέπει στη στήριξη της Πορτογαλίας και εξέφρασε τον θαυμασμό του για τις προσπάθειες που έχει καταβάλλει ο ελληνικός λαός στα χρόνια της κρίσης.
Αναφέρθηκε, επίσης, με θερμά λόγια στην προσωπικότητα και την προσφορά του Έλληνα ομολόγου του Προκόπη Παυλόπουλου σημειώνοντας την ευφυΐα που τον διακρίνει, τη σοφία, τις γνώσεις, τη λογική που τον χαρακτηρίζει, καθώς και την ανθρωπιστική του τάση. «Η Πορτογαλία, άλλωστε, το έχει αναγνωρίσει ήδη από την εποχή που το Πανεπιστήμιο της Κοΐμπρα σας απένειμε την ύψιστη βαθμίδα τιμής, αυτής του Doctor Onoris Causa. Και είναι σημαντικό αυτό καθώς προέρχεται από ένα από τα πιο υψηλού γοήτρου πανεπιστήμια της Ευρώπης» υπενθύμισε.
Προσέθεσε ότι Πορτογαλία και Ελλάδα είναι έθνη αρχαιότατα και πολύ υπερήφανα για τα παρελθόντα τους, για την ιστορία τους, αλλά, επίσης, είναι χώρες οι οποίες έχουν προσανατολισμό στο μέλλον. «Γνώστες τού ότι το μέλλον αυτό δομείται και με τα πρόσωπα και για τα πρόσωπα κατοχυρώνοντας και υπεραμυνόμενοι της ζωής και της αξιοπρέπειας του Ανθρώπου. Γι΄ αυτό, κύριε Πρόεδρε, και η επίσκεψη αυτή στην Ελληνική Δημοκρατία έχει ιδιαίτερη σημασία και βαρύτητα. Καταρχήν μου επιτρέπει και εμένα, εξ ονόματος του πορτογαλικού λαού, να αποτείνω φόρο τιμής στην τόσο θαρραλέα και σθεναρή αντίσταση και αντοχή του ελληνικού λαού σε μια τόσο βαθιά οικονομική και δημοσιονομική κρίση που όλους μας επηρέασε τόσο βαθιά» υπογράμμισε.
Ταυτόχρονα, χαρακτήρισε την επίσκεψή του «μια εξαιρετική ευκαιρία για να επαναβεβαιώσουμε την αλληλεγγύη απέναντι και σε σας και όλο το λαό της Ελλάδας γι΄ αυτό το κύμα των μεταναστών και προσφύγων που χρειάστηκε η Ελλάδα να διαχειριστεί και μάλιστα σε συγκυρίες και συνθήκες ιδιαιτέρως απαιτητικές».
Σημείωσε, παράλληλα, ότι η επίσκεψη αυτή αποτελεί έναν τρόπο έκφρασης της σθεναρής και σταθερής προσήλωσης της Πορτογαλίας σε διμερείς σχέσεις «που μόνο να αναπτυχθούν μπορούν και που μας άγουν σε μια συνεργασία για την δόμηση μιας πραγματικής Ευρωπαϊκής Ένωσης».
«Όλα αυτά τα κίνητρα, κύριε Πρόεδρε, εμπλουτίζουν όλως ιδιαιτέρως τη συγκυρία στην οποία σήμερα από κοινού ζούμε. Συνοδευόμενος και από τον υπουργό των Εξωτερικών αλλά και από εκπροσώπους πέντε πολιτικών κομμάτων, με έδρες στη Εθνοσυνέλευση της Πορτογαλίας, φτάνουμε εδώ, στην Ελλάδα, με αισθήματα εμπιστοσύνης και πίστης για το μέλλον», τόνισε ο Πρόεδρος της Πορτογαλίας.