«Η ειρήνη και η αρμονία είναι μεγάλος θησαυρός», σύμφωνα με παλιά ρωσική παροιμία. Στην περίπτωση όμως του ιδιοκτήτη του ΠΑΟΚ Ιβάν Σαββίδη –κεντρικό πρόσωπο των τελευταίων δύο εικοσιτετραώρων, μετά τα αίσχη που έγιναν στον αγωνιστικό χώρο της Τούμπας, όπου μπούκαρε παρανόμως, έχοντας όπλο στη δεξιά πλευρά του παντελονιού του –δεν βρίσκει την εφαρμογή της. Ουσιαστικά ισχύει μια άλλη ρωσική παροιμία, «ό,τι φυτέψεις θα μαζέψεις».
Και για τον Σαββίδη η συγκομιδή δεν είναι εκλεκτή, αν και ο ίδιος είχε καλλιεργήσει το έδαφος ώστε να είναι γόνιμο και να μπορέσει να δρέψει τους καρπούς, έχοντας εξαρχής και τη στήριξη, όπως κατηγορείται, του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Η σκηνή της Κυριακής, που έκανε τον γύρο του κόσμου και αμαύρωσε διεθνώς την εικόνα της χώρας σε πολλά επίπεδα, έφερε στο προσκήνιο τη σχέση Μαξίμου – Σαββίδη. Και μετά τα αίσχη της Τούμπας το πρωτάθλημα, ο βασικός καρπός που ήλπιζε να δρέψει ο Σαββίδης, απομακρύνεται.
Αυτό το πρωτάθλημα είναι ο διακαής πόθος του επιχειρηματία που προσδοκούσε για τις επιχειρηματικές πρωτοβουλίες του –ειδικά όπου αντιμετώπιζε προβλήματα, όπως π.χ. στη ΣΕΚΑΠ –τη «στήριξη» του Τσίπρα, τον οποίο και εκθείασε δημόσια τον περασμένο Μάιο συγκρίνοντάς τον με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, προκαλώντας πολλαπλά αρνητικά σχόλια. Ο ίδιος, αδιαφορώντας από τις αντιδράσεις, ήθελε να στείλει μήνυμα ότι στηρίζει την κυβέρνηση, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί πως και αυτή ανταποδίδει με τον τρόπο της.
Εξάλλου ο αρχικός συνδετικός κρίκος ήταν ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος. Μάλιστα ορισμένες φορές πέρασε την πύλη του Μεγάρου Μαξίμου και συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό, ενώ αρκετά καλή ήταν η σχέση και η επικοινωνία του με τον μέντορα του Αλέξη Τσίπρα, τον αεκτζή υπουργό Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη.
Ο θαυμασμός του Σαββίδη εκδηλώθηκε τον περασμένο Μάιο, όταν με μία συνέντευξη – πολιτικό μανιφέστο ξεπέρασε τα εσκαμμένα και παρενέβη απροκάλυπτα στην πολιτική ζωή του τόπου. Ο Σαββίδης ζήτησε (protothema.gr) να στηρίξουν οι Ελληνες τον Τσίπρα και επιτέθηκε σφοδρά στον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη –οι σχέσεις τους είναι κάκιστες –και για τον οποίο προέβλεψε ότι δεν θα γίνει ποτέ πρωθυπουργός.
Ο Σαββίδης δήλωσε δικαιωμένος για τον Τσίπρα και αναφερόμενος σε μια συζήτηση στη Βουλή και την αντιπαράθεσή του με τον Μητσοτάκη είπε: «Αισθάνθηκα αυτό ακριβώς που είχα αισθανθεί το 2000 όταν άκουσα τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Εγώ θέλω έναν τέτοιο πρόεδρο. Οταν άκουγα τον κ. Τσίπρα ήμουν έτοιμος να χειροκροτήσω»!
Ο επιχειρηματίας, ο οποίος είχε αναφέρει ότι υπάρχουν πάρα πολλοί βουλευτές που τον έχουν βοηθήσει πολύ, χωρίς να αναφέρει τον τρόπο, έδειξε από τότε και τη διάθεσή του να εμπλακεί στα ΜΜΕ, έχοντας βέβαια και τη στήριξη της κυβέρνησης που του έκανε και πολλά χατίρια. Από τότε εξεδήλωσε ενδιαφέρον να αποκτήσει κεντρικό τηλεοπτικό κανάλι, αλλά και τον Πήγασο και τον ΔΟΛ, διότι όπως είχε πει: «Αν δεν έχεις σχέση με media δεν μπορείς να ασχοληθείς με μεγάλες επιχειρήσεις».
Μια από τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες αφορούσε την επένδυση στη ΣΕΚΑΠ και ήλπιζε στη στήριξη της κυβέρνησης, αφού θεωρούσε ότι εξαπατήθηκε επί της ουσίας από την προηγούμενη κυβέρνηση Σαμαρά για το θέμα της διαγραφής του προστίμου. «Μου πούλησε τον πονοκέφαλό του» είπε για τον Σαμαρά και η έκρηξή του κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη έγινε επειδή η ΝΔ δεν στήριξε τη διαγραφή του προστίμου και η κόντρα τους κρατάει από τότε.

Η ιθαγένεια

Ο Σαββίδης, μέλος της ρωσικής Δούμας για δύο συναπτές θητείες (2003 – 2007 και 2007 – 2011), αν και πολιτογραφήθηκε με διαδικασίες – εξπρές έλληνας πολίτης βάσει των προβλέψεων του Ν. 3284/2004 περί «τιμητικής πολιτογράφησης» επί κυβέρνησης Σαμαρά, διότι μεταξύ άλλων «προσέφερε εξαιρετικές υπηρεσίες στην Ελλάδα…», πέρασε στο άλλο στρατόπεδο, θεωρώντας ότι μέσω της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ θα μπορούσε να προωθήσει καλύτερα τα συμφέροντά του.
Ο ίδιος ήταν γενναιόδωρος πολλές φορές σε σχόλια για τον Τσίπρα και την κυβέρνηση, ενώ είναι γνωστές οι άριστες σχέσεις του με τον Καμμένο, τον κυβερνητικό εταίρο του Πρωθυπουργού. Πολλοί ενθυμούνται τη δήλωση του προέδρου των ΑΝΕΛ, ότι ο Σαββίδης στα δύσκολα της πατρίδας, όπως είπε, ήρθε και έβαλε τα χρήματά του, όταν άλλοι έφευγαν από τη χώρα.

Ο ρόλος του «λαγού»

Σε μια κρίσιμη στιγμή για την κυβέρνηση, στη μάχη για τις τηλεοπτικές άδειες, παραδέχθηκε δημοσίως στις 2 Σεπτεμβρίου 2016 ότι στον πρώτο διαγωνισμό διαδραμάτισε ουσιαστικά ρόλο «λαγού», προκειμένου να ανεβεί το τίμημα όσο το δυνατόν ψηλότερα. Ο επιχειρηματίας από το Ροστόφ θεωρούνταν από το Μέγαρο Μαξίμου ως ένα από τα πρόσωπα στο οποίο θα στήριζε πολλά με την είσοδό του στα ΜΜΕ. Η απόκτηση της εφημερίδας «Εθνος» από τον Σαββίδη, και αφού είχε προηγηθεί συνάντηση του ομογενούς επιχειρηματία με ανώτερα κυβερνητικά στελέχη, ήταν το πρώτο βήμα.
Ακολούθησε η «σύμπραξη» με τον Δημήτρη Μάρη (ιδιοκτήτη μεταξύ άλλων και του ομίλου news247.gr) που εδώ και λίγες ώρες κρατάει αποστάσεις και φαίνεται ότι η συνεργασία τους έληξε, στον απόηχο και των γεγονότων της Τούμπας. Ομως το κρίσιμο ήταν, κατά διάφορους παράγοντες με γνώση του παρασκηνίου, η απόκτηση του ΔΟΛ και ουσιαστικά η κατοχή μεγάλου τμήματος των μετοχών του Mega, ώστε να το ελέγξει ολοκληρωτικά. Πριν όμως από τον ΔΟΛ είχε γίνει κρούση για είσοδο του Σαββίδη στον τηλεοπτικό σταθµό Alpha, συμφερόντων ∆ηµήτρη Κοντοµηνά, που όμως δεν προχώρησε. Η ιστορία με το Μega είχε πολλά επεισόδια, αλλά ο Σαββίδης δεν πίστευε ότι έχει μέλλον και γι’ αυτό κινήθηκε προς τον τηλεοπτικό σταθμό Εψιλον, τις εγκαταστάσεις του οποίου επισκέφθηκε για πρώτη φορά μαζί με τον Καμμένο.
Στα μέσα του περασμένου Μαΐου, η Πήγασος Εκδοτική, συμφερόντων Μπόμπολα, πούλησε σε εταιρεία συμφερόντων του ιδιοκτήτη του ΠΑΟΚ ποσοστό 20% της Τηλέτυπος ΑΕ (Mega Channel) από το συνολικά 32,73% που κατείχε, οδηγώντας την αντιπολίτευση να μιλήσει για αγοραπωλησία με τις ευλογίες της κυβέρνησης και νέα διαπλοκή. Σχεδόν ταυτόχρονα εκδηλώθηκε και η πρωτοβουλία της κυβέρνησης, η οποία προέκρινε τη λύση Σαββίδη (σχέδιο Φλαμπουράρη) ως την καταλληλότερη για τον ΔΟΛ, το Mega και τον Πήγασο με την αντιπολίτευση να μιλά για σχέδιο ΣΥΡΙΖΑ Channel. Λίγες ημέρες πριν, απέτυχε η κυβερνητική απόπειρα για διαγραφή προστίμου στον επιχειρηματία για την υπόθεση της ΣΕΚΑΠ.

Στο μικροσκόπιο των ΗΠΑ

Οι επιχειρηματικές δραστηριότητες του Σαββίδη βρέθηκαν και στο μικροσκόπιο των ΗΠΑ που ενοχλήθηκαν σφόδρα από την κίνησή του να συμμετάσχει μέσω κοινοπραξίας στην υπόθεση ιδιωτικοποίησης του 67% του ΟΛΘ, η οποία ύστερα από αρκετά επεισόδια, προχώρησε. «Στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, δεν είναι ξεκάθαρο ποιοι είναι οι ιδιώτες και από πού προέρχονται τα χρήματά τους» είχε πει στη μέση της διαδικασίας ο πρεσβευτής των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ.
Λόγω της αμερικανικής ενόχλησης, άρχισε σιγά σιγά ο Τσίπρας να παίρνει αποστάσεις από τον Σαββίδη που παλεύει ακόμα για την απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Κομοτηνής, με την οποία επικυρώθηκε το πρόστιμο των 38 εκατ. ευρώ στη ΣΕΚΑΠ, για τελωνειακές παραβάσεις σε εξαγωγές του 2008, δηλαδή προτού την εξαγοράσει.
Η υπόθεση είναι ακόμα στη Δικαιοσύνη, καθώς στις αρχές του μήνα το Μονομελές Διοικητικό Πρωτοδικείο Κομοτηνής ανέστειλε τη διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης του προστίμου και εκκρεμεί η αίτηση της εταιρείας για ανακοπή, καθώς και η αναίρεση κατά της απόφασης του Διοικητικού Εφετείου που επικύρωνε το πρόστιμο, στο Συμβούλιο Επικρατείας.

Τα τσιγαράδικα

Πριν από μήνες, ο Σαββίδης βρέθηκε στο επίκεντρο της σύγκρουσης κυβέρνησης και αντιπολίτευσης μετά τον εντοπισμό στην Κρήτη αλιευτικού με σημαία Ουκρανίας που μετέφερε και τσιγάρα ΣΕΚΑΠ, μια υπόθεση για την οποία η εταιρεία προανήγγειλε αγωγές και δήλωσε πως δεν έχει σχέση. Στη Βουλή ο υπουργός Παναγιώτης Κουρουμπλής αθώωσε τη ΣΕΚΑΠ, αν και ο Ανδρέας Λοβέρδος υποστήριξε ότι οι καθυστερήσεις στον τελωνειακό έλεγχο του δεσμευμένου εμπορεύματος οφείλονταν στις στενές σχέσεις κυβερνητικών στελεχών με τον Σαββίδη.

Ο επιχειρηματίας είναι αφοπλιστικά ειλικρινής πολλές φορές για τις καλές σχέσεις του με τον ΣΥΡΙΖΑ, στελέχη του οποίου, όπως ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, έχουν προσκληθεί και παρακολουθήσει αγώνες στις σουίτες της Τούμπας.

«Γκολ» στο παρασκήνιο

Τις προηγούμενες μέρες έδωσε πολλές παρασκηνιακές μάχες και αξιοποίησε όλες τις άκρες του, σε κυβέρνηση, Λίγκα και ΕΠΟ για να μην πληγεί ο ΠΑΟΚ και ναυαγήσει η προσπάθεια για την κατάκτηση του πρωταθλήματος.
Τα ξημερώματα της Κυριακής, μόλις 18 ώρες πριν από τον αγώνα με την ΑΕΚ, ο ΠΑΟΚ κέρδισε τους 3 βαθμούς (μη τέλεση αγώνα με ΟΣΦΠ). Προχθές, μετά την εισβολή του στο γήπεδο, κατακυρώθηκε η νίκη του ΠΑΟΚ με ένα γκολ οφσάιντ που αρχικά ακυρώθηκε και μέτρησε ύστερα από δυόμισι ώρες και έντονο παρασκήνιο!
Στον απόηχο του ματς πολλοί θυμήθηκαν ότι για τον πρόεδρο της ΕΠΟ Βαγγέλη Γραμμένο είχε πει «είναι δικός μας». «Με φωτογράφιζε τότε ο κ. Σαββίδης… “δικός μας”, εννοούσε από τη Θεσσαλονίκη» δικαιολογήθηκε αργότερα ο Γραμμένος.
Η σταγόνα όμως που ξεχείλισε το ποτήρι για πολλούς ήταν η στάση του Σαββίδη στην Τούμπα. Γι’ αυτό και πολλοί κυβερνητικοί έσπευσαν να κρατήσουν αποστάσεις και να βγάλουν από το κάδρο τον Τσίπρα. «Δεν πρέπει να συνδέουμε τον Τσίπρα με τον Σαββίδη» είναι η χαρακτηριστική φράση, αν και οι αντιπολιτευόμενοι ενθυμούνται τι είπε ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ τον περασμένο Σεπτέμβριο, έστω και αστειευόμενος: «Είναι η πρώτη φορά που το Μετρό δεν είναι ανέκδοτο. Το μόνο που έμεινε είναι να πάρει ο ΠΑΟΚ πρωτάθλημα!».