«Όλα αυτά δεν είναι ποδόσφαιρο, αλλά είναι στο ποδόσφαιρο και είναι το καθήκον του ποδοσφαίρου να τα παραμερίσει. Εάν η βαρβαρότητα εισβάλει στο ποδόσφαιρο, δεν είναι λάθος του ποδοσφαίρου, αλλά είναι η ανάγκη του ποδοσφαίρου να αντιμετωπίσει το πρόβλημα».
Είναι απόσπασμα από το σημερινό κύριο άρθρο της ισπανικής εφημερίδας As, με αφορμή τα τελευταία γεγονότα, ανάμεσά τους ή μάλλον κυρίως και αυτά στην Τούμπα, που έχουν προκαλέσει, προβληματισμό και ανησυχίες στην Ευρώπη, συναγερμό σε UEFA και FIFA, ενόψει μάλιστα και του Μουντάλ της Ρωσίας.
Η ισπανική αθλητική εφημερίδα, που χθες αναδημοσίευσε τις δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, κάτι που άλλωστε έκανε και σήμερα η ισπανική πολιτική εφημερίδα El Pais, αναφέρθηκε στην τραγωδία του Χέιζελ, που άφησε το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο να συνεχίσει χωρίς τους Αγγλους για πέντε χρόνια, αλλά και σε εκείνη του Χίλσμπορο, που ανάγκασε τους Βρετανούς να αναλάβουν δράση.
«Οι εξέδρες των ορθίων εξαφανίστηκαν, οι φράχτες αφαιρέθηκαν, οι παίκτες έλαβαν το όνομά τους και το δικό τους αριθμό στο πίσω μέρος της φανέλας, όπως στο NBA. Οι εφευρέτες του ποδοσφαίρου, εφάρμοσαν μία στρατιωτική κουλτούρα στο ποδόσφαιρο. Από τότε έχει περάσει πολύ καιρός. Δύο φορές διεκόπη το ματς της Παρί ΣΖ με την Ρεάλ, οι φίλαθλοι της Γουέστ Χαμ και της Λιλ μπήκαν στον αγωνιστικό χώρο και πήδηξαν για να επιτεθούν στους δικούς τους παίκτες, εκείνοι του Αμβούργου τους απειλούν, ο ιδιοκτήτης του ΠΑΟΚ μπαίνει στο γήπεδο με το πιστόλι στη ζώνη του, ενώ υπάρχουν και οι Ρώσοι χούλιγκανς. Χρειάζεται εγρήγορση, ομάδα με ομάδα, ομοσπονδία με ομοσπονδία. Φυσικά είναι οδυνηρό και δύσκολο. Χρειάζεται πεποίθηση και ηθικό θάρρος. FIFA και UEFA πρέπει να βοηθήσουν με σοβαρές κυρώσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά η As.
Πιο αναλυτική, αλλά το ίδιο καυστική και η El Pais, αφού αναφέρει τα ίδια γεγονότα, προσθέτοντας και το θάνατο του αστυνομικού στο Μπιλμπάο από Ρώσους φιλάθλους, υπογραμμίζοντας την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να σταματήσει το πρωτάθλημα αλλά και την «έκδοση ένταλματος σύλληψης εναντίον του ηγέτη του ΠΑΟΚ και άλλων τεσσάρων ατόμων, πιθανώς των σωματοφυλάκων του», σημειώνει:
«Η επανεμφάνιση της βαρβαρότητας προκάλεσε εκ νέου όλους τους συναγερμούς στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, που φαινόταν να έχει αφήσει πίσω του τα τραγικά γεγονότα του πριν από δεκαετίες, την πιο βρώμικη πλευρά του, εξακολουθεί να τα γνωρίζει. Αυτό που συνέβη στις μέρες μας σε διάφορες ευρωπαϊκές γωνιές αποκαλύπτει ότι το εκτεταμένο κύμα προχωράει περισσότερο. Και, όπως και στα πιο σκοτεινά χρόνια, τα σημάδια του ομφάλιου λώρου αναπαράγονται μεταξύ κάποιων συλλόγων και των στρατών τους».