Κριτική στην Τουρκία για την ένταση στο Αιγαίο και στην Κύπρο, αλλά και ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με την Αγκυρα θέλει η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ. «Είμαι ικανοποιημένη που ο Αλέξης Τσίπρας διατηρεί πολλές επαφές με την Τουρκία, ακόμα και με την ένταση που αυτό το διάστημα φορτίζει τις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας» είπε η Μέρκελ στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση του κυβερνητικού προγράμματος. Απαντώντας σε ερώτηση για την ένταση στις σχέσεις τόσο της ΕΕ με την Τουρκία όσο και στο Αιγαίο αλλά και στην Κύπρο, η καγκελάριος πρόσθεσε ότι «έχουμε και ένα τεράστιο πρόβλημα αναφορικά με την Κύπρο, εργαζόμαστε χρόνια τώρα για μια λύση στο Κυπριακό, αλλά ακόμα δεν έχει βρεθεί».
Διαβάστε Επίσης
Και η Γερμανία έχει επιτέλους κυβέρνηση
Επιτέλους, η Γερμανία έχει κυβέρνηση. Η Ανγκελα Μέρκελ (CDU), ο Ολαφ Σολτς (SPD) και ο Χορστ Ζεεχόφερ (CSU) επείγονται να αναλάβουν καθήκοντα και να αρχίσουν δουλειά, έξι σχεδόν μήνες μετά τις εκλογές του περασμένου Σεπτεμβρίου.
Πολύτιμος χρόνος χάθηκε με τις περιπλανήσεις και το ναυάγιο της «Τζαμάικας», αλλά χθες οι ηγέτες των τριών κομμάτων που θα συγκροτήσουν τον δεύτερο κατά σειρά, τρίτο συνολικά, μεγάλο συνασπισμό της Μέρκελ υπέγραψαν και επίσημα την κυβερνητική συμφωνία 170 και πλέον σελίδων. Η συμφωνία Χριστιανικής Ενωσης – Σοσιαλδημοκρατών διασφαλίζει άνετη πλειοψηφία στην Ανγκελα Μέρκελ, η οποία θα εκλεγεί αύριο από τη γερμανική Βουλή για την τέταρτη θητεία της στην καγκελαρία. Αμέσως μετά θα ορκιστούν και οι υπουργοί της νέας κυβέρνησης. Θα είναι κυβέρνηση τετραετίας, διαβεβαίωσαν οι τρεις ηγέτες του κυβερνητικού συνασπισμού στην κοινή συνέντευξη Τύπου όπου παρουσίασαν το κυβερνητικό πρόγραμμα. «Είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι αυτός ο συνασπισμός θα εξαντλήσει τη θητεία του» διαβεβαίωσε ο προσωρινός πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Ολαφ Σολτς, ο οποίος ως υπουργός Οικονομικών θα είναι και αντικαγκελάριος.
Βασική προτεραιότητα της νέας κυβέρνησης είναι η Ευρώπη και οι μεταρρυθμίσεις στην ΕΕ. «Χρειαζόμαστε την Ευρώπη» σημείωσε η Ανγκελα Μέρκελ, διαβεβαιώνοντας ότι «η Γερμανία θα εισφέρει το μερίδιό της» στην ΕΕ. Η αύξηση της γερμανικής συμμετοχής στα ευρωπαϊκά κονδύλια αναφέρεται ρητά στη νέα κυβερνητική συμφωνία. Η Μέρκελ ανέφερε χθες ως παράδειγμα την ανάγκη ενίσχυσης των κονδυλίων για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων. Ταυτόχρονα όμως τόνισε ότι δεν θα δεχτεί μια «Ενωση χρεών» ούτε καταστρατήγηση του Συμφώνου Σταθερότητας. Ζητούμενο «μετά την υπέρβαση της ευρωκρίσης», σημείωσε, είναι η «βιώσιμη σταθεροποίηση της ευρωζώνης». Η «κουλτούρα σταθερότητας» είναι πολύ σημαντική παράμετρος, σημείωσε ο Χριστιανοκοινωνιστής Χορστ Ζεεχόφερ.
Μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης, η καγκελάριος αλλά και ο νέος υπουργός Οικονομικών θα μεταβούν στο Παρίσι για διαβουλεύσεις, είπε η Μέρκελ, διαψεύδοντας δημοσιεύματα ότι υπάρχει διάσταση με τον Μακρόν και δεν θα διατυπώσουν κοινές προτάσεις στο επικείμενο Συμβούλιο Κορυφής για τη μεταρρύθμιση της ΕΕ και της ευρωζώνης.
Για το SPD που πέρασε τη δοκιμασία του εσωκομματικού δημοψηφίσματος για τη συμμετοχή σε νέο μεγάλο συνασπισμό με τη Χριστιανική Ενωση, ο Ολαφ Σολτς δικαιολόγησε την ανάληψη κυβερνητικής ευθύνης «για να πάνε μπροστά η Ευρώπη και η χώρα», όπως είπε, και να τερματιστεί η παρατεταμένη φάση της αβεβαιότητας. Στόχος είναι η «μετεξέλιξη» της ΕΕ και η «διασφάλιση της συνοχής της Ευρώπης» σε μια «δύσκολη παγκόσμια συγκυρία». Για τη Γερμανία, η οποία «είναι σε καλή κατάσταση, με ζώσα δημοκρατία και ισχυρή οικονομία», ζητούμενο, κατά τον Σολτς, είναι να διασφαλιστούν η πορεία της χώρας, οι συνθήκες και οι θέσεις εργασίας και όταν θα κλείσει ο κύκλος της ανόδου. Πάντως και για την επόμενη χρονιά ο Σολτς προέβλεψε ανοδική πορεία της γερμανικής οικονομίας.
Για στιγμές χαλάρωσης στη συνέντευξη Τύπου φρόντισε ο Χορστ Ζεεχόφερ με το σαρδάμ για το «μουσείο Πατρίδας» αντί για το «υπουργείο Πατρίδας» που αναλαμβάνει ο ίδιος στη νέα κυβέρνηση της Μέρκελ. Λανθάνουσα γλώσσα λέει την αλήθεια. Η ανανέωση πολιτικής και προσώπων είναι ζητούμενο και για την κυβέρνηση του Βερολίνου, αλλά ο Χορστ Ζεεχόφερ, ως γηραιότερος υπουργός της Μέρκελ, φροντίζει στην ουσία για αναπαλαίωση, προσθέτοντας στο υπουργείο Εσωτερικών τον μουσειακής έμπνευσης τίτλο «υπουργείο Πατρίδας». Ο Ζεεχόφερ έδωσε πάντως το στίγμα της νέας πολιτικής που θα ακολουθήσει στο Προσφυγικό, δίνοντας βάρος στις άμεσες επαναπροωθήσεις προσφύγων στις χώρες που εισήλθαν στον χώρο της Σένγκεν.
Επικριτική ήταν η στάση της αντιπολίτευσης στη νέα συγκυβέρνηση Χριστιανικής Ενωσης – Σοσιαλδημοκρατών. «Είμαστε πλέον η μόνη αντιπολίτευση» είπε ο Αλεξάντερ Γκάουλαντ, κοινοβουλευτικός ηγέτης του ακροδεξιού AfD που είναι αξιωματική αντιπολίτευση στην Μπούντεσταγκ. Ο Γκάουλαντ μίλησε και χθες για «μαζική εισβολή ανθρώπων που δεν ανήκουν στον δικό μας πολιτισμό», ενώ ο ευρωβουλευτής του κόμματος Γεργκ Μόιτεν επέκρινε την κυβέρνηση ότι δίνει λεφτά για τους πρόσφυγες, αλλά όχι για τους Γερμανούς που έχουν ανάγκη. Η επιχειρηματολογία αυτή δείχνει ότι για το λαϊκιστικό, αντιευρωπαϊκό κόμμα AfD το Προσφυγικό θα συνεχίσει να είναι βασικό χαρτί στην πολιτική αντιπαράθεση με τα παραδοσιακά κόμματα.
«Η κυβερνητική συμφωνία είναι ήδη παλιά» είπε ο πρόεδρος των Φιλελευθέρων Κρίστιαν Λίντνερ (FDP), επικαλούμενος ως παράδειγμα ότι δεν περιλαμβάνει καμία πρόβλεψη για τον επαπειλούμενο εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ, τη διαφαινόμενη στροφή της ΕΚΤ στην πολιτική επιτοκίων και τις προσπάθειες της Γαλλίας να αυξήσει την ανταγωνιστικότητά της.
Η πρόεδρος των Πρασίνων Αναλένα Μπέρμποκ υποστήριξε την ανάγκη να υπάρξουν βελτιώσεις στις προβλέψεις της κυβερνητικής συμφωνίας για το περιβάλλον. Η προστασία του κλίματος δεν αναφέρεται καν στη συμφωνία και αυτό το κενό πρέπει να καλυφθεί, είπε η Μπέρμποκ.
Για την Αριστερά (Die Linke), η πρόεδρος του κόμματος Κάτια Κίπινγκ άσκησε κριτική στις δηλώσεις του μελλοντικού υπουργού Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ για τις θέσεις του στο Mεταναστευτικό, αλλά και του νέου υπουργού Υγείας Γενς Σπαν για τη φτώχεια –«είναι η συμπίεση προς τα κάτω» εκτίμησε η πρόεδρος του Linke.
«Είμαι ικανοποιημένη που ο Αλέξης Τσίπρας διατηρεί πολλές επαφές με την Τουρκία»
Κατά τη διαμόρφωση της κυβερνητικής συμφωνίας, τα κυβερνητικά κόμματα ασχολήθηκαν «διεξοδικά» με την Τουρκία, εξήγησε η Μέρκελ, καθώς πρόκειται για έναν «γείτονα της ΕΕ» που βρίσκεται σε διαδικασία ενταξιακής διαπραγμάτευσης. Ωστόσο, υπάρχει «εμφανής επιδείνωση της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία. Το συζητήσαμε αυτό με τους υπευθύνους στην Τουρκία, το ίδιο θα πράξει και η νέα γερμανική κυβέρνηση» διαβεβαίωσε η καγκελάριος.
Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις παραμένουν στον πάγο, η νέα κυβέρνηση του Βερολίνου δεν σκοπεύει να κλείσει κεφάλαια της διαπραγμάτευσης ούτε να ανοίξει νέα. «Προς το παρόν δεν βλέπουμε καμία βάση π.χ. για εμβάθυνση της τελωνειακής ένωσης με την Τουρκία» είπε χθες η Μέρκελ. Παραδέχτηκε ότι η Τουρκία «συνεισέφερε πολλά για τους πρόσφυγες από τη Συρία», η ΕΕ θέλει να συνεχιστεί η εφαρμογή της συμφωνίας για το Προσφυγικό, παρ’ όλα αυτά υπάρχουν σε πολλά θέματα «διαφορετικές απόψεις και πολλές φορές έντονη αντιπαράθεση».