Για έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο έκαναν λόγο χθες βρετανοί βουλευτές, καθώς ελάχιστες πιθανότητες άφησε η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερίζα Μέι να μη βρίσκεται το Κρεμλίνο πίσω από τη δολοφονική απόπειρα εις βάρος του ρώσου πρώην διπλού κατασκόπου Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του με νευροτοξική ουσία. Τόνισε πως είναι «εξαιρετικά πιθανό» η Μόσχα να είναι υπεύθυνη. «Είτε το ρωσικό κράτος ήταν άμεσα υπεύθυνο για τη δηλητηρίαση ή επέτρεψε να φθάσει το δηλητήριο (σ.σ.: το οποίο ανήκει στην ομάδα των νευροτοξινών που είναι γνωστό ότι παράγονται στη Ρωσία, τη λεγόμενη ομάδα Novichok) στα χέρια άλλων που δηλητηρίασαν τον Σκριπάλ», είπε η Μέι σε μια ιδιαίτερα σκληρή ομιλία της στη Βουλή.
Οπως ανέφερε ο ρώσος πρέσβης στο Λονδίνο κλήθηκε να εξηγήσει στον βρετανό υπουργό Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον πώς χρησιμοποιήθηκε η ρωσική νευροτοξίνη στο περιστατικό της 4ης Μαρτίου έξω από τον καθεδρικό ναό του Σόλσμπερι, εκεί όπου βρέθηκαν ο Σκριπάλ και η κόρη του Γιούλια σε κωματώδη κατάσταση σε παγκάκι ενός πάρκου. Η βρετανική κυβέρνηση περιμένει την απάντηση της Μόσχας μέχρι σήμερα το βράδυ. Την Τετάρτη η Μέι θα ανακοινώσει τα μέτρα που θα ληφθούν εναντίον της Ρωσίας. «Εάν δεν υπάρξει αξιόπιστη απάντηση, θα θεωρήσουμε ότι πρόκειται για χρήση βίας εις βάρος μας. Θα αντιδράσουμε σαν να υπήρξε εισβολή σε βρετανικό έδαφος» ανέφερε.
Η βρετανίδα πρωθυπουργός ανέφερε ότι η δηλητηρίαση σημειώθηκε «ενώ γνωρίζουμε πολύ καλά την κρατική επιθετικότητα της Ρωσίας, το πώς θεωρεί κάποιους ως στόχους και πώς συνηθίζει να τους δολοφονεί». Δήλωσε έτοιμη να «ληφθούν πολύ ευρύτερα μέτρα εναντίον της Μόσχας απ’ όσα στο παρελθόν».
Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δεν άργησε να αντιδράσει και χαρακτήρισε τα σχόλια της Μέι «σόου για τσίρκο» καθώς και μέρος της πολιτικής παραπληροφόρησης εις βάρος της Ρωσίας. Λίγο πριν από την ομιλία της βρετανίδας πρωθυπουργού ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν αρνήθηκε να απαντήσει σε σχετική ερώτηση, λέγοντας ότι θα πρέπει πρώτα οι βρετανικές Αρχές «να βρουν τι πραγματικά έγινε».
Η συζήτηση στη βρετανική Βουλή κράτησε αρκετή ώρα και η πρωθυπουργός απάντησε σε δεκάδες ερωτήσεις βουλευτών. Αρκετοί τη ρώτησαν εάν θα συζητήσει το θέμα με τους εταίρους στο ΝΑΤΟ, κάτι στο οποίο απάντησε θετικά, ενώ ένας βουλευτής αναρωτήθηκε εάν «με δεδομένα τα προβλήματα που έχει η κυβέρνηση Τραμπ λόγω της έρευνας για πιθανές σχέσεις στελεχών με τη Ρωσία, υπάρχει ενδεχόμενο να μη γίνουν διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών». «Η σχέση μας με τις ΗΠΑ είναι όπως ήταν πάντα» σχολίασε η Τερίζα Μέι.
Δεν ήταν λίγοι οι βουλευτές που έθεσαν το θέμα της δράσης ρώσων ολιγαρχών στη Βρετανία. Μάλιστα η κυβέρνηση των Τόρις πρόσφατα έθεσε σε εφαρμογή διατάξεις οι οποίες καλούν τους ρώσους μεγιστάνες που ζουν στη Βρετανία να δώσουν εξηγήσεις για τον πολυτελή τρόπο διαβίωσής τους και για το πώς αποκτήθηκαν τα περιουσιακά στοιχεία τα οποία διαθέτουν στη χώρα. «Δεν πρέπει να επιτρέψουμε στη χώρα μας να γίνει παιδική χαρά για τους ρώσους κλεπτοκράτες» δήλωσε χαρακτηριστικά ένας εξ αυτών.
Ο επικεφαλής των Εργατικών, του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Τζέρεμι Κόρμπιν επέλεξε να ασκήσει κριτική στους Τόρις για τα χρήματα που έχουν δεχθεί από πλούσιους Ρώσους –γεγονός για το οποίο τον επέκριναν πολλοί βουλευτές του δικού του κόμματος, λέγοντας ότι σε τέτοιες συνθήκες θα πρέπει ο πολιτικός κόσμος της χώρας να παραμένει ενωμένος.