Τις κινήσεις αντιπερισπασμού και την οδό διαφυγής από την υπόθεση Ιβάν Σαββίδη θα αναζητήσουν σήμερα τα κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου που έχει συγκαλέσει ο Αλέξης Τσίπρας προκειμένου να ενημερώσει για το πώς διαμορφώνεται η κατάσταση στο ποδοσφαιρικό μέτωπο αλλά και για τις τελευταίες εξελίξεις στην υπόθεση της κράτησης των δύο ελλήνων στρατιωτικών στην Τουρκία.
Το «άγχος της στέπας», όπως το χαρακτηρίζουν με σχετική ειρωνεία κομματικά στελέχη, έχει καταλάβει το Μέγαρο Μαξίμου και η κυβέρνηση επιδιώκει όσο το δυνατόν γρηγορότερα να διαλύσει τις εντυπώσεις περί προνομιακής σχέσης της με τον ομογενή επιχειρηματία, ο οποίος αντιμετωπίζεται πλέον ως «τοξική περίπτωση» μετά την ένοπλη εισβολή του στο γήπεδο της Τούμπας.
Με αφορμή τα έκτροπα Σαββίδη, η κυβέρνηση επιχείρησε να γενικεύσει το θέμα, αναζητώντας επιλογές συνολικά για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Με αυτό τον τρόπο (εμμέσως) έφευγε από το επίκεντρο ο Ιβάν Σαββίδης.
Ωστόσο οι εικόνες με το όπλο στη ζώνη έκαναν τον γύρο του κόσμου και η αντιπολίτευση συντονισμένα άρχισε να «χτυπά» τον Αλέξη Τσίπρα με αφορμή τόσο την εμπλοκή Σαββίδη στον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών και την είσοδό του στα ΜΜΕ όσο και τις κατά καιρούς δηλώσεις του επιχειρηματία υπέρ του Πρωθυπουργού.
Στην προσπάθεια αποστασιοποίησης συντονίζονται πλέον και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Μετά την πρώτη σκληρή δήλωση εναντίον της ένοπλης εφόδου Σαββίδη στο γήπεδο από τον αρμόδιο υφυπουργό Γιώργο Βασιλειάδη, τη σκυτάλη πήρε η βουλευτής Ελένη Αυλωνίτου που έστρεψε τα πυρά της στον πρόεδρο του ΠΑΟΚ, υποστηρίζοντας ότι «έπρεπε να έχει συλληφθεί», ενώ στη συνέχεια ο υφυπουργός Ναυτιλίας Νεκτάριος Σαντορινιός υποστήριξε ότι καμία προνομιακή σχέση δεν υπάρχει ανάμεσα στην κυβέρνηση και τον ομογενή επιχειρηματία.
ΣΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ. Το θέμα αναμένεται να κυριαρχήσει στο Πολιτικό Συμβούλιο, όπου όπως όλα δείχνουν ο Νίκος Φίλης θα επαναφέρει τη δέσμη προτάσεων που δημόσια και ηχηρά διατύπωσε χθες (Στο Κόκκινο 105.5) για το ζήτημα. Ο πρώην υπουργός χρησιμοποίησε πολύ σκληρή γλώσσα για τον πρόεδρο του ΠΑΟΚ, υποστηρίζοντας ότι ο νόμος πρέπει να τηρείται αυστηρά για όλους κι αυτό δεν συνέβη, ακόμη κι όταν ο πρόεδρος του ΠΑΟΚ εισήλθε οπλισμένος στον αγωνιστικό χώρο και, αντί να συλληφθεί από την Αστυνομία, αφέθηκε να προκαλεί και να απειλεί. «Η κοινή γνώμη, φίλαθλη ή μη, δεν ανέχεται πια προέδρους ΠΑΕ και παράγοντες του αθλητισμού σε ρόλο πιστολέρο ή σερίφη, σε ρόλο αρχηγού οπαδικών στρατών ή σε ρόλο επίδοξου ιδιοκτήτη ολόκληρων πόλεων της χώρας» υποστήριξε ο Φίλης, ο οποίος φάνηκε να διαφωνεί με τη διάχυση των ευθυνών σε όλες τις ομάδες.
Προχωρώντας ένα βήμα ακόμα το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ προτείνει, εκτός των άλλων, και την καθιέρωση ασυμβίβαστου μεταξύ ιδιοκτητών ΜΜΕ και ποδοσφαιρικών ομάδων (κατά το πρότυπο του βασικού μετόχου που επιχείρησε η κυβέρνηση Καραμανλή). Η εισβολή Σαββίδη είναι η τρίτη μίνι κρίση που καλείται να διαχειριστεί η κυβέρνηση μέσα σε δύο μόλις εβδομάδες (είχαν προηγηθεί η επιδότηση ενοικίου της Ράνιας Αντωνοπούλου και η σύλληψη των δύο στρατιωτικών στον Εβρο). Στο πλαίσιο της επιχείρησης απεγκλωβισμού της και για να μην έρθουν όλα τούμπα, υιοθετεί τη σκληρή στάση στο ζήτημα της ποδοσφαιρικής βίας και των αθλητικών παραγόντων, δηλώνοντας ότι δεν πτοείται ακόμα και από ένα ποδοσφαιρικό Grexit. Παράλληλα με ένταση θέτει τα θέματα διαφάνειας και αντιμετώπισης της διαφθοράς και της διαπλοκής στο πλαίσιο των ανοιχτών υποθέσεων επιχειρώντας να μεταθέσει εκεί τη δημόσια συζήτηση.

Καμία συγγνώμη για το όπλο

Χωρίς να αναφερθεί καθόλου στο περίστροφο που ήταν στη δεξιά πλευρά του παντελονιού του, όταν εισήλθε παρανόμως στο γήπεδο της Τούμπας, ο Ιβάν Σαββίδης εξέδωσε γραπτή δήλωση μετά την παρέλευση του Αυτοφώρου. Η δική του συγγνώμη δεν αφορούσε το όπλο με το οποίο εμφανίστηκε στον αγωνιστικό χώρο.

Σε μια κίνηση που προφανώς συνδέεται με μια επικοινωνιακή αντεπίθεση μπροστά στην κατακραυγή για την ένοπλη εισβολή, ο πρόεδρος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ ζήτησε χθες «συγγνώμη από όλους τους φιλάθλους του ΠΑΟΚ, όλους τους έλληνες φιλάθλους, την παγκόσμια ποδοσφαιρική κοινότητα» και προσπάθησε να εξηγήσει γιατί εισέβαλε στο γήπεδο. Αναλυτικά η δήλωση Σαββίδη: «Αξιότιμοι κύριοι, Θέλω να ζητήσω συγγνώμη από όλους τους φιλάθλους του ΠΑΟΚ, όλους τους έλληνες φιλάθλους, την παγκόσμια ποδοσφαιρική κοινότητα. Λυπάμαι πάρα πολύ για αυτό που έγινε. Σαφώς δεν είχα δικαίωμα να βγω στον αγωνιστικό χώρο κατ’ αυτόν τον τρόπο. Η συναισθηματική αντίδρασή μου έχει προκληθεί από την γενικευμένη αρνητική κατάσταση που επικρατεί στο ελληνικό ποδόσφαιρο τον τελευταίο καιρό και από το σύνολο των απαράδεκτων, μη αθλητικών γεγονότων, που έλαβαν χώρα προς το τέλος του αγώνα ΠΑΟΚ – ΑΕΚ: τις ενέργειες του διαιτητή και του επόπτη (γκολ – οφσάιντ – γκολ), τη διακοπή του αγώνα, τις διαμαρτυρίες και την είσοδο μέσα στον αγωνιστικό χώρο δεκάδων ανθρώπων και των δυο ομάδων. Ολα αυτά θα μπορούσαν να δημιουργήσουν έκρυθμη κατάσταση στο γήπεδο και ο μοναδικός στόχος μου ήταν να προστατεύσω δεκάδες χιλιάδες φιλάθλων του ΠΑΟΚ από προβοκάτσιες – συμπλοκές – ανθρώπινα θύματα.

Πιστέψτε με, δεν είχα κανένα σκοπό να διαπληκτιστώ με την αντίπαλη ομάδα ή με τους διαιτητές. Και σαφώς δεν απείλησα κανέναν. Δυστυχώς τόσο εγώ και η οικογένειά μου, όσο και οι συνάδελφοί μου, βρεθήκαμε όμηροι του τελείως αρρώστου ποδοσφαιρικού κατεστημένου.

Αγωνίζομαι και θα συνεχίσω να αγωνίζομαι, παρά τις αδιάκοπες επιθέσεις που δέχομαι σε όλα τα επίπεδα, για ένα δίκαιο ποδόσφαιρο με έντιμη διαιτησία σε όλους τους αγώνες και για να κερδίζονται τα πρωταθλήματα στα γήπεδα και όχι στα δικαστήρια. Για ακόμα μια φορά ζητάω συγγνώμη».

Τα «παιχνίδια» με την ελληνική ιθαγένεια

Ο πρόεδρος του ΠΑΟΚ την αποποιήθηκε για να πολιτευθεί στη Ρωσία και την απέκτησε ξανά

το 2013 με τιμητική πολιτογράφηση

Ρωσία-Ελλάδα. Ελλάδα-Ρωσία. Ρωσία-Ελλάδα. Αυτή ήταν η διαδρομή του επιχειρηματία και προέδρου του ΠΑΟΚ Ιβάν Σαββίδη μέχρι να οριστικοποιηθεί η απόκτηση της ιθαγένειάς του. Τα μπρος-πίσω ήταν πολλά μέχρι το 2013 που επελέγη μια διαδικασία με βάση την οποία την ελληνική ιθαγένεια απέκτησαν η κορυφαία ελληνίστρια Ζακλίν ντε Ρομιγί και ο σκηνοθέτης Ζυλ Ντασσέν.

Ηταν 2013, όταν ο Σαββίδης πολιτογραφήθηκε έλληνας πολίτης έπειτα από προσπάθειες πολλών ετών. Ο ποντιακής καταγωγής Σαββίδης που γεννήθηκε στη Σάντα της Γεωργίας και διετέλεσε και πρόεδρος των Ελλήνων της Ρωσίας ξεκίνησε πριν περίπου 12 χρόνια την προσπάθεια να πάρει την ελληνική ιθαγένεια. Ηταν καλοκαίρι του 2006 όταν εμφανίστηκε στη Θεσσαλονίκη και εξεδήλωσε την πρόθεσή του να αγοράσει την ΠΑΕ ΠΑΟΚ από τον Γιάννη Γούμενο. Η επαφή του όμως με τη Θεσσαλονίκη είχε ξεκινήσει πολύ καιρό πριν μέσω των ποντιακών κοινοτήτων της Βόρειας Ελλάδας, ενώ οι πιο μυημένοι και γνώστες παλαιών ιστοριών ενθυμούνται ότι το 1990 μετά την πτώση της ΕΣΣΔ προσπάθησε να δικτυωθεί επαγγελματικά στην Ελλάδα, αλλά δεν κατάφερε να στεριώσει, μια εξέλιξη όμως που δεν ήταν αρνητική για τον ίδιο, καθώς αμέσως μετά διορίστηκε γενικός διευθυντής στην εταιρεία Donskoy Tabak και από τότε άρχισε η άνοδός του.

Από το ποντιακό χωριό Σάντα στην Τσάλκα, με στάσεις για σπουδές και τη θητεία του στον σοβιετικό στρατό, βρέθηκε στο Ροστόφ, όπου από το 1998 είχε πιο ενεργό εμπλοκή με την πολιτική. Εκεί εξελέγη δυο φορές βουλευτής της Νομοθετικής Βουλής της Περιφέρειας του Ροστόφ με το κόμμα του Πούτιν Ενιαία Ρωσία, βουλευτής στη Ρωσική Δούμα και στον ΠΑΟΚ μπήκε το 2012. Ο Σαββίδης απέκτησε, όπως υπενθύμισε και ο πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δικαιωμάτων του Ανθρώπου Δημήτρης Χριστόπουλος, πρώτα την ελληνική ιθαγένεια μέσω των διαδικασιών που προέβλεπε τότε ο νόμος για τους «ομογενείς από πρώην ΕΣΣΔ». Στη συνέχεια, όμως λόγω της απόφασής του να γίνει μέλος της Ρωσικής Δούμας – μέσω του κόμματος του Πούτιν – υπέβαλε αίτηση αποποίησης της ελληνικής ιθαγένειας. Και αυτό διότι, κατά τον Χριστόπουλο, δεν μπορούσε ως κάτοχος διπλής ιθαγένειας να πολιτευθεί στη Ρωσία.

Η επιστροφή. Μετά, αφού έκλεισε αυτός ο κύκλος, επανήλθε στην Ελλάδα. Ομως έπρεπε να λύσει το θέμα της ιθαγένειας. Το ελληνικό κράτος τότε αποφάσισε – ύστερα και από τις κινήσεις που ο ίδιος έκανε – να του ξαναδώσει την ελληνική ιθαγένεια, όχι όμως με την παλαιότερη διαδικασία. Το αξιοσημείωτο που προκαλεί συζητήσεις είναι ότι επελέγη η διαδικασία της τιμητικής πολιτογράφησης, όπου την ιθαγένεια αποκτάει «αλλοδαπός που πρόσφερε εξαιρετικές υπηρεσίες στην Ελλάδα ή του οποίου η πολιτογράφηση μπορεί να εξυπηρετήσει εξαιρετικό συμφέρον της χώρας». Μάλιστα στο ΦΕΚ 16 Ιανουαρίου 2013 δημοσιεύθηκε το Προεδρικό Διάταγμα «πολιτογράφησης του αλλοδαπού Ιβάν Σαββίδη του Ιγνατίου».

Το σκεπτικό. Σύμφωνα με το σκεπτικό που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ, «το γεγονός ότι ο ομογενής αλλοδαπός Ιβάν Σαββίδης προσέφερε εξαιρετικές υπηρεσίες στην Ελλάδα, καθώς προώθησε τη διατήρηση της ελληνικής συνείδησης και του ελληνικού ιδεώδους στον χώρο των ομογενών μας στη Ρωσία και τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης, συνέβαλε στην ενδυνάμωση της απανταχού ορθοδοξίας και επέδειξε πλούσιο φιλανθρωπικό και πολιτιστικό έργο και ενεργό συμμετοχή και συνδρομή στη ζωή της σύγχρονης Ελλάδας, συντρέχει η προϋπόθεση εφαρμογής της ανωτέρω διάταξης του άρθρου 13 του Ν. 3284/2004».