Δημόσια συγγνώμη ζητά οΧάιντς-Κρίστιαν Στράχε, ο αντικαγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός του συγκυβερνώντος — με το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς — ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων, από δημοσιογράφο, τον οποίο είχε προσβάλει με ανάρτηση εναντίον του στο Facebook.

Η συγγνώμη χαρακτηρίζεται ως νίκη της δημοσιογραφίας απέναντι σε προσβλητικές και δυσφημιστικές επιθέσεις εναντίον των λειτουργών της από πολιτικούς.

Πιο συγκεκριμένα στη βάση εξωδικαστικού συμβιβασμού, ο Στράχε υποχρεώνεται να ζητήσει δημόσια συγγνώμη από τον ‘Αρμιν Βολφ, τον γνωστότερο παρουσιαστή ειδήσεων της δημόσιας Αυστριακής Τηλεόρασης και θεωρούμενο εκ των πλέον έγκυρων Αυστριακών δημοσιογράφων, ο οποίος, μετά την προσβλητική απέναντί του ανάρτηση στο Facebook από τον Στράχε, είχε καταθέσει τον περασμένο μήνα μήνυση εναντίον του αντικαγκελάριου.

Στην επίμαχη ανάρτησή του, την οποία συνόδευε με φωτογραφία του δημοσιογράφου, ο Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε έγραφε χαρακτηριστικά : “υπάρχει ένας τόπος, όπου τα ψέματα και τα Fake News γίνονται ειδήσεις και αυτός ο τόπος είναι η Αυστριακή Ραδιοτηλεόραση (ORF)”.

Η συγγνώμη που ζητά δημόσια ο Αυστριακός αντικαγκελάριος και αρχηγός των Ελευθέρων από τον ‘Αρμιν Βολφ προσλαμβάνει πρωτοφανή διάσταση, διότι γίνεται μέσω σημερινής πληρωμένης καταχώρισης, έκτασης σχεδόν μισής σελίδας, στην τρίτη σελίδα της μεγαλύτερης κυκλοφορίας αυστριακής εφημερίδας, της Kronen Zeitung, που φέρεται να διάκειται ευμενώς απέναντι στο Κόμμα των Ελευθέρων.

Στη δημοσίευση, ο Στράχε, ανακαλώντας κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς του εναντίον του ‘Αρμιν Βολφ, ζητά συγγνώμη και από τους συνεργάτες της δημόσιας Αυστριακής Ραδιοτηλεόρασης, η οποία με τον γενικό διευθυντή της Αλεξάντερ Βράμπετς είχε υποβάλει επίσης μήνυση κατά του αντικαγκελάριου, η οποία, όπως επισήμανε ο κ. Βράμπετς σε συνομιλία του με το ΑΠΕ-ΜΠΕ στη Βιέννη, εκκρεμεί ακόμη.

Ο Στράχε, γνωρίζοντας προφανώς από τους συνηγόρους του πως θα έχανε πιθανότατα την δίκη, προχώρησε στον εξωδικαστικό συμβιβασμό, στο πλαίσιο του οποίου, πέρα από την σημερινή πληρωμένη καταχώριση στην Kronen Zeitung, ο ίδιος οφείλει για το διάστημα δέκα ημερών να έχει αναρτημένο το κείμενο της συγγνώμης του στην κορυφή της προσωπικής σελίδας του στο Facebook.

Στο κείμενο της πληρωμένης καταχώρισης στην Kronen Zeitung, με τίτλο “Συγγνώμη από τον Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε απέναντι στον ‘Αρμιν Βολφ”, που αναρτήθηκε ήδη και στο Facebook, αναφέρεται χαρακτηριστικά :

«Σε ανάρτησή μου στις 13 Φεβρουαρίου 2018 στην προσωπική σελίδα μου στο Facebook ανέφερα πως “υπάρχει ένας τόπος, όπου ψέμματα και Fake News γίνονται ειδήσεις. Αυτός ο τόπος είναι η Αυστριακή Ραδιοτηλεόραση ORF και το προφίλ στο Facebook του ‘Αρμιν Βολφ”. Αυτός ο ισχυρισμός ήταν ανακριβής και ζητώ συγγνώμη από τον ‘Αρμιν Βολφ και τους συνεργάτες και τις συνεργάτιδες του ORF για αυτή την άστοχη δήλωση. Κατηγορηματικά δηλώνω ότι θεωρώ τον Δρα ‘Αρμιν Βολφ εξαιρετικά άψογο και επαγγελματία δημοσιογράφο. Ως εκ τούτου ανακαλώ την αναφερόμενη στην αρχή ανάρτηση στον προσωπικό μου λογαριασμό στο Facebook, ως μη ανταποκρινόμενη στην αλήθεια.

Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, Αντικαγκελάριος και αρχηγός του Κόμματος των Ελευθέρων».

Στη βάση του εξωδικαστικού συμβιβασμού ο Χάιντς-Κρίστιαν Sτράχε υποχρεώνεται να καταβάλει στον ‘Αρμιν Βολφ τα δικαστικά έξοδα, όπως επίσης και αποζημίωση ύψους 10.000 ευρώ, ποσό το οποίο ο δημοσιογράφος ανακοίνωσε σήμερα ότι δωρίζει στο Αρχείο Τεκμηρίωσης της Αυστριακής Αντίστασης.

Αζίζει να σημειωθεί, πως, αναφερόμενος στην τότε ανάρτηση του Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε στο Facebook εναντίον του δημοσιογράφου και παρουσιαστή της δημόσιας Αυστριακής Τηλεόρασης, ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν είχε λάβει σαφέστατη, καταδικαστική θέση απέναντι στις συχνές φραστικές επιθέσεις του συγκυβερνώντος Κόμματος των Ελευθέρων.

«Προσβολές ή ψευδείς κατηγορίες χωρίς την παραμικρή ουσία εναντίον ενός προσώπου δεν έχουν απολύτως καμία θέση στο δημόσιο διάλογο και μία τέτοια στάση στερείται σεβασμού και θέτει υπό αμφισβήτηση την ελευθερία του Τύπου», τόνιζε χαρακτηριστικά σε δηλώσεις του ο Αυστριακός πρόεδρος.

Ο ίδιος επισήμανε ταυτόχρονα πως “ελευθερία της γνώμης και ελευθερία του Τύπου, όπως επίσης ανεξάρτητα Μέσα Ενημέρωσης, αποτελούν μία βασική προϋπόθεση για μία ζωντανή, φιλελεύθερη Δημοκρατία και σε αυτή ανήκει επίσης η δυνατότητα του κριτικού ερωτηματολογίου απέναντι σε πολιτικούς”.

Σύμφωνα με τον Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, όπως στους πολιτικούς έτσι και στους δημοσιογράφους μπορεί να ασκείται δημόσια κριτική , ωστόσο “σε μία Δημοκρατία η κριτική αντιπαράθεση χρειάζεται τον σεβασμό εκείνων που έχουν διαφορετική άποψη, όπως επίσης τον προσεκτικό χειρισμό της γλώσσας, και αυτό θα πρέπει να το γνωρίζουν πολύ καλά οι πολιτικοί”.