Στην Ολλανδία θα μεταφέρει το αρχηγείο της η Unilever, εγκαταλείποντας το Λονδίνο.
Η εταιρεία καταναλωτικών αγαθών διατηρούσε αρχηγεία και στο Λονδίνο και στο Ρότερνταμ, αλλά τώρα όλες οι σχετικές δραστηριότητες θα μεταφερθούν στην ολλανδική πόλη.
Πρόκειται για ήττα της πρωθυπουργού της Βρετανίας Τερέζα Μέι, η οποία καταβάλλει προσπάθειες να μείνουν επενδύσεις στη χώρα παρά το επερχόμενο Brexit.
Η Unilever, που σήμερα είναι η τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία στη Βρετανία και δραστηριοποιείται σε 190 χώρες, επισήμως αρνείται ότι το Brexit είναι υπεύθυνο για τη μετακόμισή της.
Η εταιρεία αποφάσισε να ενώσει τα δύο αρχηγεία της μετά την απόκρουση, πέρυσι, προσπάθειας επιθετικής εξαγοράς από την αντίπαλό της Kraft Heinz.
Η νομοθεσία στην Ολλανδία προσφέρει περισσότερη προστασία στις εταιρείες που αντιμετωπίζουν προσπάθεια επιθετικής εξαγοράς. Αυτός ήταν ένας από τους βασικούς λόγους, σύμφωνα με τις επίσημες δηλώσεις στελεχών της εταιρείας, για τη συγχώνευση των δύο αρχηγείων στο Ρότερνταμ. Με τον τρόπο αυτό τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας εξακολουθούν να παραμένουν στην ΕΕ παρά το Brexit.
ΜΕΙΩΣΗ ΚΟΣΤΟΥΣ. Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε εργαζόταν παλιότερα στην Unilever. Επίσης ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Πολ Πόλμαν είναι κι αυτός Ολλανδός. Ο Ρούτε έχει προτείνει να καταργηθεί ο φόρος στα μερίσματα κάνοντας τη χώρα του πιο ελκυστική για τις πολυεθνικές, όπως αναφέρει το Bloomberg.
Με τη συνένωση των δύο αρχηγείων η Unilever θα μπορέσει επίσης να μειώσει το λειτουργικό της κόστος.
Η εταιρεία δημιουργήθηκε το 1930 από τη συγχώνευση της ολλανδικής Margarine Unie και της βρετανικής σαπωνοβιομηχανίας Lever Brothers. Συγκαλεί δύο γενικές συνελεύσεις ετησίως και έχει δύο Διοικητικά Συμβούλια με τα ίδια μέλη.
Η εταιρεία θα εξακολουθήσει να απασχολεί στη Βρετανία το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού της που σήμερα εργάζεται εκεί. Στη Βρετανία η Unilever απασχολεί περίπου 73.00 άτομα, ενώ στην Ολλανδία 3.100.