Τα βήματα της απόφασης του Αρείου Πάγου που ύψωσε τείχος κατά της έκδοσης των 8 τούρκων αξιωματικών, προστατεύοντας θεμελιώδεις αρχές οι οποίες κατοχυρώνονται από την ελληνική έννομη τάξη και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), ακολούθησαν και χθες οι δικαστές του Συμβουλίου Εφετών της Αθήνας απορρίπτοντας ένα ακόμα ανάλογο αίτημα των τουρκικών Αρχών.
ΣΤΗΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΠΟ ΤΑ… 10! Για πρώτη φορά το Δικαστικό Συμβούλιο μπήκε στην ουσία των κατηγοριών που αποδίδονται από την τουρκική Δικαιοσύνη –συμμετοχή σε διαμαρτυρίες και ανάρτηση πανό –στην 21χρονη εκζητούμενη, κρίνοντας όχι μόνο ότι δεν συνιστούν τρομοκρατικές πράξεις, αλλά ούτε αξιόποινες πράξεις με βάση το ελληνικό δίκαιο.
Γεγονός που δεν πέρασε απαρατήρητο από την εισαγγελέα της έδρας Ουρανία Σταθέα, η οποία στην αγόρευσή της, εισηγούμενη την απόρριψη του αιτήματος έκδοσης, τόνισε: «Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί ότι αποδίδεται μια κατηγορία για συγκρότηση και διοίκηση ένοπλης τρομοκρατικής οργάνωσης από το 2007, όταν η εκζητούμενη ήταν 10 ετών», προσθέτοντας μάλιστα ότι μπορεί να κατηγορηθεί και για το προηγούμενο διάστημα: «Μπορεί να θεωρήσουν ότι και σε μικρότερη ηλικία, των 7 ή και των 6 ετών, διηύθυνε τρομοκρατική οργάνωση» είπε η Ουρανία Σταθέα.
Η εισαγγελέας επεσήμανε μάλιστα ότι «δεν υπάρχει δίκαιη δίκη», επικαλούμενη την απόφαση του Αρείου Πάγου για τους «8», αλλά και το γεγονός ότι στην Τουρκία συλλαμβάνονται αφειδώς θεωρούμενοι ως αντίπαλοι του καθεστώτος, από δημοσιογράφους και στρατιωτικούς έως δημοσίους υπαλλήλους και δικαστές –και μάλιστα με την τήβεννο μέσα στις δικαστικές αίθουσες.
«Ολα είναι ψέματα. Δεν είμαι μέλος καμίας τρομοκρατικής οργάνωσης. Εγώ το μόνο που ζητούσα είναι δωρεάν εκπαίδευση στη χώρα μου. Από 17 χρονών με συνέλαβαν και με έδιωξαν από το σχολείο. Οι γονείς μου υπέφεραν. Συνέλαβαν ακόμη και τον πατέρα μου μέσα στο σπίτι μας χωρίς να έχει κάνει κάτι» είπε η 21χρονη, η οποία έχει συλληφθεί τρεις φορές μέχρι τώρα στην Τουρκία και έχει υποστεί βασανιστήρια.