Ένα σκοτεινό θρίλερ με πολιτικές διαστάσεις είναι η παράσταση «Ιλλινόι που παρουσιάζεται από Τρίτη έως την Κυριακή στο Θέατρο Rabbithole (Γερμανικού 20, Μεταξουργείο, τηλ. 2105249903, είσοδος 10-28 ευρώ). Η ομάδα Νοσταλγία μετά την θεατρική σειρά «Αντεροβγάλτης», ανεβάζει ένα έργο σε δύο εκδοχές, βασισμένο στην αυτοβιογραφία και γραπτή ομολογία του πρώτου serial killer της Αμερικής, Χάουαρντ Χολμς.
«Διαβάζοντας το βιβλίο ενός αριστερού ιστοριογράφου, ο οποίος έγραψε μια ιστορία Χάουαρντ Χολμς, συνειδητοποίησα ότι κάθε ιστοριογράφος διαλέγει αυτός τι θα βάλει και τι θα παραλείψει απ’ την ιστορία. Διαβάζοντας όπως ειπώνεται είναι μια άποψη χωρίς να ξέρουμε αν αυτό που έβαλε ήταν σημαντικό ή όχι. Το παράδοξο είναι ότι από την βιογραφία του δεν φαίνεται ότι έχει κάνει φόνο. Αργότερα έγραψε μια επιστολή 27 σελίδων όπου παραδέχεται ότι έχει κάνει πολλούς φόνους», δηλώνει ο Γιώργος Σίμωνας, ο οποίος υπογράφει τη διασκευή και την σκηνοθεσία της παράστασης.
Το «Ιλλινόι» παρουσιάζει την τελευταία νύχτα του Xάουαρντ Χολμς στο ξενοδοχείο που είχε δημιουργήσει στο Σικάγο, γνωστό με το όνομα Murder Castle. To φθινόπωρο του 1895, Ο Χολμς επιστρέφει στο ξενοδοχείο για να τακτοποιήσει κάποιες τελευταίες υποθέσεις του και να επιστρέψει στην Φιλαδέλφεια όπου και συλλαμβάνεται,αρχικά με την κατηγορία της κλοπής αλόγων. Παράλληλα, στο ξενοδοχείο βρίσκεται και ο ντετέκτιβ που έχει αναλάβει την υπόθεσή του, προσπαθώντας να ανακαλύψει το πραγματικό μέγεθος της εγκληματικής φύσης του Χολμς.
Το έργο παρουσιάζεται σε δύο εκδοχές. Στην εκδοχή «Οι Γηγενείς» βλέπουμε την ιστορία μέσα από την ματιά του προσωπικού του ξενοδοχείου και στην εκδοχή «Οι Ξένοι» μέσα από το πρίσμα των σημαντικών προσώπων της ζωής του Χολμς. Έτσι, το έργο αποκτά μια διττή υπόσταση, παρουσιάζοντας τα γεγονότα που συμβάλλουν στην προσωπικότητα του Χολμς, αλλά και στην κατασκευή της κοινωνικής κατάστασης του αμερικάνικου λαού στις αρχές, σχεδόν, του 20ου αιώνα. «Η έλευση των ξένων έχει σαφέστατο πολιτικό νόημα όπως η αναφορά στους γηγενείς. Όλο αυτό έχει να κάνει και με τον ηγέτη», τονίζει ο σκηνοθέτης.
Το έργο εξελίσσεται ως δύο παράλληλες ιστορίες, η πλοκή μοιράζεται σε δύο όψεις, οι πρωταγωνιστές κάθε ιστορίας διαφοροποιούνται και κάθε εκδοχή παρουσιάζεται με διαφορετικό θίασο μέσα στον κοινό τόπο, το ξενοδοχείο. Οι δύο εκδοχές παρουσιάζονται εναλλάξ μέρα παρά μέρα.
«Είναι ουσιαστικά ένα twist game που πατάει στις ιστορίες των φόνων αλλά καταλήγει να είναι ένα ιστορικοπολιτικό έργο. Είναι επίσης μια άσκηση πρόσληψης αντίληψης όλο το “Ιλιννόι”», επισημαίνει ο Σίμωνας,
Για τις ανάγκες του έργου το θέατρο Rabbithole, καλλιτεχνικό σπίτι της ομάδας Νοσταλγία που αναλαμβάνει την παραγωγή αυτού του project, διαμορφώνεται ολόκληρο στο ξενοδοχείο του Χάουαρντ Χολμς, με δωμάτια, διαδρόμους και μυστικά περάσματα.
Το «Ιλλινόι είναι ένα περιπατητικό έργο όπου οι θεατές εισέρχονται σε γκρουπ, ακολουθώντας μια πορεία μέσα στο Κάστρο, και παρακολουθούν την ιστορία μέσα από σκηνές που διαδραματίζονται σε κάθε δωμάτιο.
«Οι θεατές γίνονται η κάμερα. Μπαίνουν σε γκρουπ των 15 ατόμων κι έχουν το συνοδό τους που τους πηγαίνει κομμάτι κομμάτι ανά ιστορία. Η μετακίνηση γίνεται σκηνοθετημένα, σαν μοντάζ. Έτσι, επιτυχαίνεται η πολυφωνία. Οι ηθοποιοί παίζουν ασταμάτητα το ίδιο πράγμα και δεν νιώθουν την γραμμικότητα που τη νιώθουν οι θεατές. Ο χώρος και η εμπειρία είναι η ίδια, η θέαση είναι διαφορετική», καταλήγει ο δημιουργός.