H περίπτωση του επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη και της δραστηριότητάς τους στην Ελλάδα είναι λίγο μπερδεμένη. Κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά που ακριβώς δραστηριοποιείται.
Είναι πρόεδρος ποδοσφαιρικής ομάδας; Ξενοδόχος; Ιδιοκτήτης καπνεργοστασίου; Εκδότης; Επιχειρηματίας στον χώρο των διεθνών μεταφορών;
Η πολυσχιδής δραστηριότητά του είχε προκαλέσει – ήδη πριν από την ένοπλη εισβολή στην Τούμπα – το ενδιαφέρον ελλήνων και ξένων παραγόντων, οι οποίοι δεν δίσταζαν να θέτουν ερωτήματα προς τη σημερινή κυβέρνηση, επί των ημερών της οποίας γιγαντώθηκε το «φαινόμενο Σαββίδη». Και να τονίζουν ότι η εύνοια των τελευταίων ετών προς τον επιχειρηματία έχει οδηγήσει στη δημιουργία μιας πολυσχιδούς «αυτοκρατορίας» με πολλά «θολά» σημεία ως προς το πώς χτίστηκε.
Ο ομογενής καπνεργάτης που έγινε επιχειρηματίας στο Ροστόφ, ξεκίνησε δειλά την επιχειρηματική δραστηριότητά του στην Ελλάδα και δοκίμασε τα ελληνικά «νερά» μέσω του ποδοσφαίρου. Τον Αύγουστο του 2012 διασώζει τον ΠΑΟΚ από βέβαιη καταστροφή, γεγονός που τον καθιστά αυτομάτως δημοφιλή στη Βόρεια Ελλάδα. Αντιμετωπίζεται από όλους σαν τον «θείο από τη… Ρωσία».
Το Μακεδονία Παλάς και η ΣΕΚΑΠ
Το επόμενο βήμα του ήταν μία ακόμη εμβληματική επιχείρηση της Θεσσαλονίκης. Το Μακεδονία Παλάς που από τον Ομιλο Δασκαλαντωνάκη είχε περάσει – λόγω χρεών – στο ΙΚΑ. Τον Φεβρουάριο του 2013 κερδίζει τον διαγωνισμό προσωρινής μίσθωσης και λίγους μήνες αργότερα κερδίζει και τον δεύτερο διαγωνισμό για 30ετή ενοικίαση του πολυτελούς ξενοδοχείου. Εκείνη την περίοδο, αρχίζει η συζήτηση για τη ΣΕΚΑΠ.
Ο Σαββίδης εκδηλώνει ενδιαφέρον και για τη ΣΕΚΑΠ και δεν είναι λίγοι στην τότε κυβέρνηση που τον θεωρούν ως ιδανική λύση για τη συνεταιριστική μονάδα. Πράγματι, το καλοκαίρι του 2013 η Ντονσκόι Ταμπάκ καταβάλλει το ποσό των 3,31 εκατ. ευρώ στην Αγροτική και αποκτά το 50,36% της εταιρείας.
Ταυτόχρονα, αρχίζει και η εμπλοκή του στην πολιτική και στα ΜΜΕ. Τον Μάιο του 2017 εκδηλώνει δημόσια το ενδιαφέρον του για τον ΔΟΛ και τον Πήγασο. Στις 26 Ιουλίου 2017 αγοράζει μέσω πλειστηριασμού τις εφημερίδες «Εθνος» και «Ημερησία» έναντι 3,5 εκατ. ευρώ.
Τελευταίο απόκτημά του στον χώρο των μίντια είναι ο τηλεοπτικός σταθμός Εψιλον.
Κανείς δεν ξεχνά βεβαίως την απόκτηση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης ως μέτοχος μιας κοινοπραξίας η οποία κερδίζει τον διαγωνισμό για τον ΟΛΘ. Πολλά έχουν ειπωθεί για το συγκεκριμένο deal και την προέλευση των χρημάτων. Ενώ δύο φορές ο Αμερικανός πρέσβης. Τζ. Πάιατ έχει κάνει παρέμβαση ζητώντας να μάθει ουσιαστικά από που προέρχονται τα χρήματα αυτά.
Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση των «Νέων»