« Πρόστυχες και ανυπόστατες» χαρακτήρισε ο ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ τις κατηγορίες του Λονδίνου ενάντια στη Μόσχα αναφορικά με την υπόθεση της δηλητηρίασης του πρώην ρώσου συνταγματάρχη Σεργκέι Σκριπάλ, πράκτορα των μυστικών υπηρεσιών της Βρετανίας που στρατολογήθηκε τη δεκαετία του 1990.
Στη Μόσχα δηλώνουν σε όλους τους τόνους ότι η πολιτική τελεσιγράφων που επιχειρεί η Βρετανίδα πρωθυπουργός ενάντια στη Ρωσία με σαθρές και αστήρικτες κατηγορίες δεν πρόκειται να βρει απήχηση .
Η Ρωσία δια του εκπροσώπου της στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ Βασίλι Νεμπένζα πρότεινε τη διεξαγωγή έρευνας του συμβάντος στο πλαίσιο της Συνθήκης για την απαγόρευση των χημικών όπλων , κάτι που απέρριψε όμως ο επίσημος εκπρόσωπος της Βρετανίας .
Ας εκτιμήσει ο καθένας τη στάση αυτή των Άγγλων και των Αμερικανών που τους υποστηρίζουν ανεπιφύλακτα, δήλωσε ο Λαβρόφ , τονίζοντας ότι οι Ευρωπαίοι είναι κάπως πιο συγκρατημένοι, αλλά τους εξωθούν προς σκληρές δηλώσεις στο πλαίσιο αυτού που αποκαλούν «ΝΑΤΟική αλληλεγγύη».
Ο Λαβρόφ προκάλεσε την οργή της Τερεζα Μέι προφανώς για την εκτίμηση που έκανε ότι η αντιρωσική προβοκάτσια, όπως χαρακτήρισε την υπόθεση Σκριπάλ, « αντικατοπτρίζει, πριν από όλα, την απελπισία της τωρινής κυβέρνησης του Λονδίνου που δεν μπορεί να υλοποιήσει όσα έχει υποσχεθεί στον πληθυσμό μετά την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση».
Ο Σεργκέι Σκριπάλ , το 2006 , δικάστηκε στη Ρωσία και του επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 13 χρόνων για εσχάτη προδοσία . Το 2011 ήταν στην ομάδα εκείνων που ανταλλάχτηκαν με 11 Ρώσους πράκτορες που είχαν συλληφθεί στις ΗΠΑ , ανάμεσα τους και η γνωστή νεαρή Ρωσίδα Άννα Τσάπμαν. Έκτοτε ζει στην Αγγλία χωρίς να έχει κανένα ενδιαφέρον για τη ρωσική αντικατασκοπεία , διότι δεν είχε καμμία πληροφορία για να δώσει στους Άγγλους. Πριν από μια εβδομάδα βρέθηκε σε παγκάκι της πόλης Σάλσμπερι , μαζί με την 34χρονη κόρη του , Ρωσίδα πολίτη , αμφότεροι με χαμένες τις αισθήσεις τους.
Αμέσως οι υπηρεσίες ασφαλείας μετέφεραν το ζευγάρι στο νοσοκομείο θέτοντας τους σε πλήρη απομόνωση . Η ρωσική πλευρά επισημαίνει πως πριν καν βγει κάποιο αποτέλεσμα για το τι είχε συμβεί , η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι ξεκίνησε μέσα στο κοινοβούλιο μια πρωτοφανή αντιρωσικη επίθεση υποστηρίζοντας πως πρόκειται για χημική επίθεση κατά της Βρετανίας στην οποία κατά πάσα πιθανότητα ενέχεται η Ρωσία.
Η βρετανίδα πρωθυπουργός ανέφερε μάλιστα ότι εξετάζεται η δυνατότητα να ζητήσει την ενεργοποίηση του άρθρου 5 του καταστατικού του ΝΑΤΟ , που κάνει λόγο για κοινή αντιμετώπιση της επιθεσης που δέχτηκε η Βρετανία πιθανότατα από τη Ρωσία.
Τις κατηγορίες αυτές αποκάλεσε « πρόστυχες και ανυπόστατες» ο Ρώσος ΥΠΕΞ Λαβρόφ .