Πέρα από το φιάσκο… του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον ΙΙ» με την κατάρρευση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας και τη δημόσια συγγνώμη του υπουργού Γιώργου Σταθάκη (φωτογραφία), ο τελευταίος σε συνεντεύξεις του την περασμένη Πέμπτη φρόντισε να θυμίσει κι άλλο ένα μεγάλο πρόβλημα που ταλαιπώρησε και συνεχίζει να απασχολεί χιλιάδες νοικοκυριά από το πρώτο πρόγραμμα. Οπως σημείωσε, τα κονδύλια του «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον Ι» αρκούσαν για 15.000 δικαιούχους, ωστόσο σε αυτό εντάχθηκαν συνολικά 50.000. Το αποτέλεσμα ήταν τα χρήματα να μην αρκούν για τους υπόλοιπους 35.000. Με χειρισμούς που έγιναν από τα υπουργεία Οικονομίας και Περιβάλλοντος βρέθηκαν χρήματα για άλλους 20.000. Οι υπόλοιποι όμως 15.000 μάλλον δεν πρόκειται να δουν το χρώμα του χρήματος. Ας ελπίσουμε ότι οι σχεδιασμοί του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για το τρέχον πρόγραμμα δεν θα οδηγήσουν σε άλλες ταλαιπωρίες τα νοικοκυριά.

Το καλαντάρι της τρόικας

Οι τροϊκανοί έχουν καταρτίσει μεταξύ τους, λένε ασφαλείς πληροφορίες, έναν πολύ διαφορετικό δείκτη για να μετρούν εάν το ελληνικό πρόγραμμα, η εφαρμογή του Μνημονίου για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, εξελίσσεται καλύτερα από ό,τι στο παρελθόν.

Το 2015 τούς βγήκε η ψυχή. Χρειάστηκαν διαπραγματεύσεις και συζητήσεις συνολικής διάρκειας 145 ημερών για να βάλει ο Τσίπρας την υπογραφή του στο νέο Μνημόνιο. Στην Αθήνα το πρώτο εξάμηνο του έτους δεν μπορούσαν να πατήσουν το πόδι τους και περιφέρονταν στα διάφορα groups από τις Βρυξέλλες και το Παρίσι, έως τη Φρανκφούρτη και την Ουάσιγκτον.

Το 2016 υπήρξε αισθητή βελτίωση. Από τις 145 μέρες πέσαμε σε λίγο πάνω από 120 ημέρες.

Το 2017 σπάσαμε το φράγμα των 100 ημερών περήφανης διαπραγμάτευσης με 90 ημέρες συζητήσεων.

Φέτος ο πήχης έχει τεθεί ψηλά. Ελπίζουν να ξεμπλέξουν με κάτι παραπάνω από 60 ημέρες. Φοβάμαι ότι από αρχές Μαΐου που θα ξαναέρθουν στην Αθήνα θα τους έχουμε για αρκετό καιρό κοντά μας. Αλλά υπάρχει πρόοδος.

Ενα φορο-έντυπο φέρνει γκρίνιες…

Κάθε χρόνο την περίοδο υποβολής των φορολογικών δηλώσεων οι σχέσεις λογιστών με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων περνάνε κάποια κρίση. Συνήθως οι λογιστές γκρινιάζουν με τις προθεσμίες και ζητούν παράταση. Και όπως πάντα το υπουργείο Οικονομικών τούς διευκολύνει.

Φέτος οι γκρίνιες ξεκίνησαν νωρίς, πολύ πριν ανοίξει η αυλαία των φορολογικών δηλώσεων. Αφορμή στάθηκε το νέο έντυπο Ε3 που θα πρέπει να συμπληρώσουν φέτος πάνω από 1 εκατομμύριο ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις. Το νέο Ε3 άναψε φωτιές σε πολλούς λογιστές – φοροτεχνικούς καθώς όπως λένε θα πρέπει να συμπληρωθούν πληροφορίες που δύσκολα μπορούν να βρεθούν όπως αριθμός σύμβασης και σειριακός αριθμός POS, επαγγελματικοί λογαριασμοί, ενεργές ιστοσελίδες κ.ά. Για να βρούμε αυτές τις πληροφορίες χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο που δεν υπάρχει στο ήδη φορτωμένο πρόγραμμά μας δηλώνουν και ζητούν από τον Γιώργο Πιτσιλή να μην εφαρμοστεί φέτος το νέο Ε3 αλλά να μετατεθεί για τον επόμενο χρόνο. Απάντηση ακόμα δεν έχουν λάβει και ο χρόνος για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων μετράει αντίστροφα.

Σύντροφε υπουργέ

Μετά τα εύσημα του απελθόντος πλέον υπουργού Οικονομίας Δημήτρη Παπαδημητρίου προς τον Αλέξη Χαρίτση, μια ακόμα δημόσια τοποθέτηση, αυτή του συναδέλφου του στο υπουργείο Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριου Σαντορινιού, ήρθε να επισημάνει και τη…”συντροφικότητά” του. Αποδίδοντάς του τον τίτλο του «συντρόφου υπουργού», ο Σαντορινιός τον ευχαρίστησε για την πολύτιμη συμβολή του και τη συνεργασία που ανέπτυξαν τα δύο υπουργεία αναφορικά με τα προγράμματα για την χρηματοδότηση μιας σειράς έργων σε νησιά του Βόρειου και Νότιου Αιγαίου. «Σε ευχαριστώ πολύ σύντροφε υπουργέ» είπε προχθές στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Μάλιστα τόνισε στους παρευρισκόμενους τοπικούς βουλευτές, περιφερειάρχες και δημάρχους ότι «σε αυτή την κυβέρνηση συνεργαζόμαστε!». Ξέχασε όμως μια μικρή λεπτομέρεια. Οτι στο υπουργείο στο οποίο βρισκόταν, δηλαδή το Οικονομίας, οι κατοικοεδρεύοντες υπουργοί και υφυπουργοί όχι μόνο δεν συνεργάζονται, αλλά και όταν μιλάνε δεν το κάνουν με πολλή όρεξη.

Δωμάτιο πανικού

Μια ειδική αίθουσα διαχείρισης κρίσεων είχε δημιουργήσει το 2015 ο ESM, προκειμένου ομάδα επίλεκτων στελεχών του να συντονίσει το χάος που θα ακολουθούσε το Grexit. Η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη το πρώτο εξάμηνο δεν ήταν απλώς απειλή στον ορίζοντα, ήταν ένα από τα βασικά σενάρια εργασίας. Για το εάν τους είχε «στείλει» όλους ο Βαρουφάκης ούτε κουβέντα, αυτό που δεν ξέρω είναι εάν πετούσαν βελάκια στη φωτογραφία του στο panic room.

Το δωμάτιο αυτό, μου λένε πληροφοριοδότες μου, πλέον χρησιμοποιείται για άλλους λόγους. Το Grexit δεν το φοβούνται πια, ούτε το βλέπουν στον ορίζοντα. Φαρμακερά βέλη όμως για τον Βαρουφάκη συνεχίζουν να πετάνε σε κάθε ευκαιρία οι ευρωπαίοι δανειστές. Ο Γιάνης έμεινε για πάντα στη μνήμη τους ως ο απόλυτος εφιάλτης.