Δίωρη συνάντηση με έναν από τους βασικούς απαγωγείς του είχε προ μερικών ημερών –χωρίς να δημοσιοποιηθεί οτιδήποτε –στο αστυνομικό μέγαρο Ηρακλείου ο 54χρονος επιχειρηματίας Μιχάλης Λεμπιδάκης!
Ο Λεμπιδάκης, που είχε κρατηθεί για έξι μήνες όμηρος, φέρεται να χαιρέτησε ζεστά και να μίλησε σε «φιλικό» κλίμα με τον απαγωγέα του σχετικά με τις συνθήκες ομηρείας του και μεταφοράς του σε διάφορα κρησφύγετα.
Επιπλέον, στη διάρκεια της συζήτησης αυτής που έλαβε και τη μορφή κατ’ αντιπαράσταση εξέτασης, ο Μιχάλης Λεμπιδάκης φέρεται να παραδέχθηκε ότι ο τωρινός συνομιλητής του τού είχε προτείνει βοήθεια για ν’ αποδράσει. Ομως ο 54χρονος όμηρος φαίνεται ότι αρνήθηκε την πρόταση, με τον φόβο ότι στη διάρκεια της φυγής του μπορεί να υπήρχε αιματηρή επίθεση από συνεργούς του.
Την ίδια ώρα, ελάχιστα στοιχεία έχουν εισέλθει στη δικογραφία για την τεκμηρίωση της εμπλοκής κι άλλων 3-4 ατόμων που φαίνεται ότι συμμετείχαν στην αρπαγή και την πρώτη φάση της ομηρείας του Λεμπιδάκη τον Μάρτιο του 2017. Το έλλειμμα αυτό παρουσιάζεται λόγω της μεθοδικής προσπάθειας, τον Αύγουστο του 2017, των ασύλληπτων ποινικών να απεμπλακούν και να εξαϋλώσουν τα ίχνη τους, αλλά και του μη εντοπισμού κάποιων από τα κρησφύγετα στα οποία είχε κρατηθεί αρχικά ο επιχειρηματίας.
Η ΥΠΟΘΕΣΗ. Η αρπαγή του Λεμπιδάκη σημειώθηκε το απόγευμα της Πέμπτης 30 Μαρτίου 2017 έξω από το Ηράκλειο κι απελευθερώθηκε στις 2 Οκτωβρίου ύστερα από έφοδο αστυνομικών σε μάντρα αυτοκινήτων κοντά στο Ρέθυμνο. Οι δράστες αρχικά είχαν ζητήσει λύτρα της τάξης των 100 εκατ. ευρώ κι είχαν στείλει συνολικά 31 SMS όπως και πολλά βίντεο και χειρόγραφα σημειώματα στους οικείους του 54χρονου επιχειρηματία. Η ΕΛ.ΑΣ. εξιχνίασε τη δραματική υπόθεση ύστερα από παρακολουθήσεις κινητών τηλεφώνων κι άλλες έρευνες, κυρίως σε περιοχές της Κεντρικής και Νότιας Κρήτης. Ακόμη προέκυψαν διασυνδέσεις των εμπλεκομένων με διάφορα άτομα στην Αττική. Για την υπόθεση αυτή σχηματίστηκε δικογραφία κατά εννιά ατόμων, ορισμένα από τα οποία είχαν ποινικό παρελθόν. Επιπλέον δύο – τρία εξ αυτών στη διάρκεια της κράτησης του επιχειρηματία συμμετείχαν σε κινήματα διαμαρτυρίας για τα Μνημόνια κ.λπ.
Ο απαγωγέας που συνάντησε ο Μιχάλης Λεμπιδάκης είναι ο 44χρονος Μανώλης Κλάδος, ιδιοκτήτης της μάντρας αυτοκινήτων στο Ρέθυμνο όπου φέρεται να είχε κρατηθεί ο 54χρονος επιχειρηματίας στην τελευταία φάση της αιχμαλωσίας του, από τις 10 Αυγούστου μέχρι τη στιγμή που εντοπίστηκε από αστυνομικούς. Το προηγούμενο χρονικό διάστημα ο Λεμπιδάκης υπολογίζεται ότι βρισκόταν σε άγνωστο κρησφύγετο σε ορεινή περιοχή κοντά στα Σφακιά. Ο 44χρονος φαίνεται να μιλούσε από απόσταση στον 54χρονο όμηρο, χωρίς ν’ αποκαλύπτει το πρόσωπό του.
Ο εν λόγω κατηγορούμενος έδωσε προ μερικών ημερών συμπληρωματική απολογία στους δικαστικούς λειτουργούς της Κρήτης, όπου φαίνεται να υποστήριξε ότι ορισμένοι εκ των συγκατηγορουμένων του δεν είχαν εμπλοκή στην αρπαγή του Λεμπιδάκη.
Στην πορεία ωστόσο της απολογίας του φέρεται να ζήτησε να συναντήσει τον απαχθέντα επιχειρηματία, προκειμένου να επιβεβαιώσει πολλούς από τους ισχυρισμούς του. Κι όχι μόνο…
Κάτι που συνέβη λίγες ώρες αργότερα στο κεντρικό κτίριο της ΕΛ.ΑΣ. στο Ηράκλειο, αφού υπήρξε άμεση αποδοχή του αιτήματος του δράστη από τον Λεμπιδάκη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε εκτεταμένη συζήτηση απαγωγέα και ομήρου σε ήρεμους τόνους, με αναφορές για όσα είχαν συμβεί την περίοδο της παραμονής του στο κρησφύγετο.
Οπως προκύπτει από την καταγεγραμμένη, κατ’ αντιπαράσταση εξέταση, ο Λεμπιδάκης φέρεται να κατέθεσε ότι η συμπεριφορά του συγκεκριμένου δράστη ήταν «ευγενική» καθώς και ότι «του είχε πράγματι προτείνει να τον βοηθήσει να απεγκλωβιστεί».
Ο νομικός εκπρόσωπος του εν λόγω κατηγορουμένου, δικηγόρος Αθηνών Σάκης Κεχαγιόγλου, αρκέστηκε ν’ αναφέρει ότι «από τη συμπληρωματική απολογία του πελάτη μου ανέκυψαν ενδιαφέροντα στοιχεία, καθώς και ότι η συμπεριφορά του απέναντι στον κ. Λεμπιδάκη ήταν ιδιαίτερα προσεκτική. Επίσης ο πελάτης μου έχει επιδείξει ειλικρινή μεταμέλεια».
ΟΙ ΝΕΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ. Σημειώνεται, τέλος, ότι οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. έχουν σειρά πληροφοριών για τους οργανωτές της απαγωγής του Λεμπιδάκη, όμως αναζητούν στοιχεία τεκμηρίωσης. Οπως προκύπτει από τον δικαστικό φάκελο της υπόθεσης, η ΕΛ.ΑΣ. είχε λάβει καταθέσεις από ορισμένους υπόπτους και τους υπέβαλε ερωτήσεις σε σχέση με συναντήσεις τους νυκτερινές ώρες και με ειδικά μέτρα αντιπαρακολούθησης σε ερημικές περιοχές της Νότιας Κρήτης το περασμένο καλοκαίρι. Μερικοί από αυτούς τα συνέδεσαν με αναζήτηση αρχαίων θησαυρών κι άλλοι μίλησαν για ραντεβού για «κοινωνικούς λόγους».
Επιπλέον, κάποιοι τρίτοι ισχυρίστηκαν ότι προχωρούσαν σε μεταμεσονύκτιες συναντήσεις και με ειδικά μέτρα ασφαλείας για να μην ενοχλήσουν και τους… γείτονές τους!
Πάντως, η έρευνα των δικαστικών Αρχών συνεχίζεται, ενώ συντάσσονται διαρκώς νέα έγγραφα από τα εγκληματολογικά εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ.