Ακόμη μία φορά χθες, μια καθηγήτρια μπήκε σε ένα αμφιθέατρο ελληνικού πανεπιστημίου και, αντί να διδάξει τους φοιτητές της, ήρθε αντιμέτωπη με κουκουλοφόρους, οι οποίοι την απείλησαν και στη συνέχεια την περιέλουσαν με κόκκινες μπογιές. Το νέο κρούσμα βίας σημειώθηκε στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, οι εκπρόσωποι του οποίου ομολογουμένως σοκαρίστηκαν, καθώς έως χθες θεωρούσαν ότι βρίσκονταν έξω από το κάδρο της βίας που στραγγαλίζει σήμερα όλα τα ΑΕΙ της χώρας. Κι αυτό, γιατί τα μέλη της ακαδημαϊκής του κοινότητας δεν είχαν ζήσει ξανά κάτι αντίστοιχο.
Καθηγητές ΑΕΙ, πρυτάνεις και πολιτικοί δηλώνουν στα «ΝΕΑ» ότι τα ανώτατα ιδρύματα της χώρας καταρρέουν υπό το βάρος των ανεξέλεγκτων κρουσμάτων βίας, που έχουν πολλαπλασιαστεί από πέρυσι το καλοκαίρι, όταν η κυβέρνηση επανέφερε τον νόμο περί ασύλου. Για τα ελληνικά πανεπιστήμια, αυτήν τη στιγμή, η βία είναι μια πληγή που αιμορραγεί. Το καταλαβαίνεις από τους καθηγητές που αρνούνται να μιλήσουν γι’ αυτό καθώς φοβούνται τα αντίποινα, από τους πανεπιστημιακούς που αποφεύγουν να συμμετάσχουν σε συνέδρια για να μην εκτεθούν, από τους πρυτάνεις που δεν καταγγέλλουν εύκολα το αυτονόητο, τη βία, γιατί δεν θέλουν να ταράξουν τα νερά.
ΜΕ ΜΠΟΓΙΕΣ ΚΑΙ ΠΑΝΟ. Πρωταγωνίστρια της χθεσινής επίθεσης κουκουλοφόρων μέσα σε ελληνικό πανεπιστήμιο ήταν η διεθνολόγος με ειδίκευση σε θέματα διεθνούς τρομοκρατίας Μαίρη Μπόση, ενώ την επίθεση ανέλαβε ομάδα αναρχικών που τη συνέδεσε με την απόφαση του Εφετείου που αναμένεται στο τέλος του μήνα για τους Α. Ντάλιο, Γ. Μιχαηλίδη, ∆. Πολίτη, Ν. Ρωμανό καθώς και τον Γ. Τσάκαλο.
Στα παραπάνω, η Ομοσπονδία καθηγητών ΑΕΙ (ΠΟΣΔΕΠ) με ανακοίνωσή της, στην οποία καλεί την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της, ανέφερε πως «είναι φανερό ότι οι ομάδες αυτές που προσπαθούν με τη βία να επιβάλουν τις απόψεις τους έχουν ως στόχο την τρομοκράτηση της πανεπιστημιακής κοινότητας, τον περιορισμό της ελεύθερηςέκφρασης και διακίνησης των ιδεών, δηλαδή ουσιαστικά την κατάλυση του ακαδημαϊκού ασύλου το οποίο υποτίθεται ότι επικαλούνται και υπερασπίζονται».
Ο πρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ Στάθης Ευσταθόπουλος μάλιστα δηλώνει στα «ΝΕΑ» ότι «η πολιτεία είναι εκείνη που πρέπει να προστατεύσει τα πανεπιστήμια αλλά και τη σωματική ακεραιότητα των ανθρώπων που εργάζονται σε αυτά».
Η αδράνεια και η ανοχή στη βία όμως φαίνεται ότι έχουν παραλύσει συνολικά τη ζωή στα ελληνικά πανεπιστήμια. Ο καθηγητής Ναυτιλιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς Κωνσταντίνος Χλωμούδης λέει μιλώντας στα «ΝΕΑ» ότι «δεν υπάρχουν πια νησίδες ασφαλείας για τη βία στα πανεπιστήμια. Μέχρι σήμερα στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς δεν είχε υπάρξει φαινόμενο αντίστοιχο που συναντούσαμε σε άλλα ΑΕΙ. Η άποψη ότι δεν μας απασχολούσε διαψεύσθηκε. Σήμερα ήταν η συνάδελφός μας σε συνέχεια άλλων σε άλλα ΑΕΙ. Αν συνεχίσουμε σιωπηλά και αμήχανα φοβισμένοι, θα έρθει αύριο η σειρά μας. Λόγους για να το δικαιολογήσουν θα βρουν ή θα δημιουργήσουν…».
ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ. Για τα παραπάνω, ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, όπως είναι γνωστό, όρισε επιτροπή που θα μελετήσει τα κρούσματα βίας στα ΑΕΙ, τα μέλη της οποίας ώς σήμερα… συζητούν. Στην ερώτηση των «ΝΕΩΝ» πώς σχολιάζει το τελευταίο κρούσμα βίας στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, ο πρόεδρος της επιτροπής και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος δηλώνει ότι «εμείς δεν ασχολούμαστε καθόλου με τα κρούσματα που συμβαίνουν τώρα σε ΑΕΙ. Είμαστε μια γνωμοδοτική επιτροπή που προσπαθεί να δώσει μια οδηγία…». Η οδηγία αυτή, όπως αναφέρει, ελπίζει να δοθεί πριν από το καλοκαίρι.
Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΠΡΥΤΑΝΕΩΝ. «Οδηγούμαστε στην κατάργηση της ελευθερίας της σκέψης» λέει η πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου Ισμήνη Κριάρη. «Αυτά τα φαινόμενα έρχονται σε αντίθεση με την ελευθερία διακίνησης των ιδεών. Θα το συζητήσουμε στη Σύνοδο Πρυτάνεων ΑΕΙ που θα γίνει τον Απρίλιο ή σε έκτακτη Σύνοδο που είναι πιθανό να γίνει νωρίτερα για τα θέματα ανώτατης εκπαίδευσης» επισημαίνει.
Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Αχιλλέας Ζαπράνης τονίζει από την πλευρά του ότι «τοπεριβόητο πανεπιστημιακόάσυλο αφορά την ακαδημαϊκή ελευθερία στην έρευνα και διδασκαλία, καθώς και την ελεύθερη έκφραση και διακίνηση των ιδεών μέσα σε πανεπιστημιακούς χώρους. Σήμερα το πρωί μέλη κάποιας “συλλογικότητας” περιέλουσαν με μπογιές μέσα στο αμφιθέατρο καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Πειραιώς, προφανώς γιατί κάποιες από τις απόψεις της δεν συμφωνούσαν με τις δικές τους. Αυτό αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του ασύλου από τα μέλη της συγκεκριμένης “συλλογικότητας” και δυστυχώς είναι το τελευταίο σε μια σειρά παρόμοιων περιστατικών. Το ερώτημα που εύλογα αναφύεται είναι ποιος είναι επιφορτισμένος αυτήν τη στιγμή με την προστασία του νομοθετικά θεσμοθετημένου ασύλου. Το “ρωμαλέο φοιτητικό κίνημα” ή η Αστυνομία;» αναρωτιέται.
ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ ΤΟ ΑΣΥΛΟ. Ο καθηγητής Αγγελος Συρίγος έχει πέσει συχνά θύμα βίας μετά το… λάθος που έκανε πριν από περίπου ενάμιση χρόνο να κάνει παρατήρηση σε δυο νέους που έβαφαν με σπρέι εξωτερικό τοίχο του πανεπιστημίου του. «Τα πράγματα είναι απλά» λέει στα «ΝΕΑ». «Πρέπει να πάψει το καθεστώς ασύλου που ισχύει σήμερα στα ΑΕΙ. Ο νόμος περί ασύλου είναι ο απόλυτος παραλογισμός. Το πανεπιστήμιο είναι ανοικτός χώρος και μπορεί να μπαίνει όποιος θέλει, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι χώρος εκτός των νόμων του ελληνικού κράτους. Πρέπει να μπορεί ένας πανεπιστημιακός που διαπιστώνει μια παράνομη πράξη μέσα σε ένα αμφιθέατρο να καλεί την Αστυνομία και αυτή να έρχεται για να υπερασπιστεί την τήρηση του νόμου, όπως γίνεται στην υπόλοιπη χώρα» δηλώνει.
Αναφερόμενος στο ίδιο θέμα, ο πρύτανης του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου Σωκράτης Κάτσικας, που προέρχεται από το Πανεπιστήμιο Πειραιώς, αναφέρει ότι «πρόκειται για ανησυχητικά φαινόμενα που δημιουργούν φόβους ότι θα επεκταθούν ανεξέλεγκτα».
«Ο σημερινός προπηλακισμός της καθηγήτριας Μαίρης Μπόση του Πανεπιστημίου Πειραιώς επαναφέρει επιτακτικά στο προσκήνιο το ζήτημα της βίας στα πανεπιστήμιά μας, που έχει πλέον λάβει διαστάσεις ενδημικές» λέει ο καθηγητής Θόδωρος Φορτσάκης, που πέρασε από την καρέκλα του πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών. «Είναι επείγον να ληφθούν μέτρα προληπτικά, όπως ο έλεγχος εισόδου στους χώρους τους, καθώς και η εσωτερική φύλαξη. Οι παραβάτες πρέπει να υφίστανται τις κυρώσεις που επιβάλλουν η πανεπιστημιακή δεοντολογία και ο νόμος. Η πολιτεία πρέπει επιτέλους να αφυπνιστεί και να ενεργήσει σύντονα για τη διασφάλιση της ακαδημαϊκής ελευθερίας και τη διαφύλαξη της πραγματικής έννοιας του πανεπιστημιακού ασύλου, δηλαδή της απρόσκοπτης και ειρηνικής διακίνησης των ιδεών στα πανεπιστήμιά μας» καταλήγει.
Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΝΔ. «Εκτός ελέγχου» χαρακτηρίζει την κατάσταση στα ελληνικά πανεπιστήμια με ανακοίνωσή της η ΝΔ. «Το τελευταίο αυτό κρούσμα έρχεται λίγες μόλις ημέρες μετά τον βανδαλισμό στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Μόλις τον προηγούμενο μήνα η καθηγήτρια κ. Χριστίνα Ζαραφωνίτου δέχθηκε επίθεση στο γραφείο της στο Πάντειο, ενώ την ίδια περίοδο ομάδα αντιεξουσιαστών είχε καταλάβει την Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Αθηνών». «Είναι προφανές ότι τον κ. Γαβρόγλου ουδόλως τον απασχολεί η αυξανόμενη εγκληματικότητα στα ιδρύματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Εχει εναποθέσει τις ελπίδες του στο “ρωμαλέο φοιτητικό κίνημα”, αλλά “ρωμαλέες” αποδεικνύονται μόνον οι ιδεοληψίες του» καταλήγει η ανακοίνωση.