Εναν χρόνο στο τιμόνι της Εισαγγελίας Διαφθοράς συμπληρώνει σε λίγες ημέρες –στις 11 Απριλίου 2018 –η Ελένη Τουλουπάκη, το όνομα της οποίας, λόγω των καυτών φακέλων που χειρίζεται, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας, εντός και εκτός ελληνικών συνόρων.
Είναι από εκείνες τις λίγες φορές που πορτρέτο ελληνίδας εισαγγελικής λειτουργού έχει φιλοξενηθεί σε διεθνές μέσο ενημέρωσης, πριν ακόμα ανοίξει ο ασκός του Αιόλου που ακούει στο όνομα Novartis. Το πόστο που υπηρετεί η Ελένη Τουλουπάκη, μετά την επιλογή της από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου, αφορά τον χειρισμό μιας σειράς σοβαρών υποθέσεων που άπτονται της διαφθοράς και έχουν εκτός από τις όποιες ποινικές διαστάσεις και πολιτικές επιπτώσεις στο σκηνικό της χώρας.
«Η επικεφαλής της Διαφθοράς θέλει να είναι χαμηλών τόνων, αλλά έχει υψηλούς στόχους» ανέφερε στο πρόσφατο αφιέρωμα που είχε στην κρητικιά εισαγγελέα Διαφθοράς η ιστοσελίδα Politico.eu, επιχειρώντας να σκιαγραφήσει το προφίλ της. Η ίδια, μιλώντας για τις προτεραιότητες που έχει θέσει, τονίζει πως «πρέπει να ξαναχτίσουμε το brand name της Ελλάδας. Πρέπει όλοι να εργαστούμε πολύ σοβαρά προς αυτή την κατεύθυνση».
Στη συζήτηση που είχε δημοσιευθεί στην ίδια ιστοσελίδα είχε αποκαλύψει και τους στόχους που επιδιώκει να πιάσει, γνωρίζοντας εκ των προτέρων πως ο αγώνας αυτός δεν θα είναι καθόλου εύκολος. «Εχω δύο στόχους. Να κερδίσω τον πλούτο της Ελλάδας και να πάρω πίσω το ηθικό πλεονέκτημα» έχει πει η Ελένη Τουλουπάκη ξεκαθαρίζοντας πως σε καμία περίπτωση δεν είναι στις προθέσεις της και δεν θέλει να θεωρηθεί «εισαγγελέας – ήρωας». Εξάλλου, τέτοιοι χαρακτηρισμοί, όπως λένε συνάδελφοί της, δεν ταιριάζουν με τον χαρακτήρα της –είναι τυπικό παράδειγμα ανθρώπου που προτιμά να μιλά με τη δουλειά του.
Η διαδρομή της Ελένης Τουλουπάκη, με καταγωγή από τα Χανιά της Κρήτης, άρχισε από τη Νομική Σχολή, με επόμενο σταθμό την Εθνική Σχολή Δικαστών, από όπου αποφοίτησε το 1998, ενώ έναν χρόνο αργότερα κάνει τα πρώτα της βήματα στον χώρο της Δικαιοσύνης ασκώντας καθήκοντα εισαγγελικού παρέδρου στην Αθήνα.
Το 2008 προάγεται στον βαθμό της εισαγγελέως Πρωτοδικών, ενώ τον Φεβρουάριο του 2017 προήχθη σε αντεισαγγελέα Εφετών. Βαθμός που την έφερε και στη θέση της εισαγγελέως Διαφθοράς, διαδεχόμενη τη συνάδελφό της Ελένη Ράικου, λίγο καιρό μετά την παραίτησή της από τη θέση αυτή με καταγγελίες που συνδέθηκαν με την υπόθεση της Novartis, για την οποία οι έρευνες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.
Η υπόθεση αυτή είναι ίσως η σοβαρότερη που έχει χειριστεί μέχρι τώρα η Ελένη Τουλουπάκη, η οποία και στο παρελθόν έχει ασχοληθεί με πολλές άλλες υποθέσεις που έχουν απασχολήσει την επικαιρότητα και έχουν κατά βάση οικονομικό αντικείμενο.
Το όνομά της έγινε ευρύτερα γνωστό, καθώς μετείχε στο κλιμάκιο των εισαγγελέων που τα τελευταία χρόνια ασχολούνται με το οικονομικό έγκλημα και υποθέσεις φοροδιαφυγής.
Πριν από περίπου δύο χρόνια ήταν μέλος της αποστολής της Εισαγγελίας Πρωτοδικών στο Παρίσι, όπου, με επικεφαλής τον προϊστάμενό της Ηλία Ζαγοραίο, έλαβαν κατάθεση από τον Ερβέ Φαλσιανί, το πρώην στέλεχος της HSBC, στον οποίο οφείλεται η δημιουργία της λεγόμενης λίστας Λαγκάρντ, ενώ μόλις πριν από λίγο καιρό βρισκόταν με ομάδα εισαγγελέων στη Χάγη, σε διοργάνωση της Eurojust για τη μεγάλη υπόθεση των αποκαλούμενων Panama Papers.
Στο παρελθόν η Τουλουπάκη έχει διατελέσει εισαγγελέας κατά του ρατσισμού με σημαντικό έργο, αλλά και παλαιότερα ως εισαγγελέας Πρωτοδικών είχε χειριστεί μεγάλες υποθέσεις, όπως οι έρευνες για την AGB, που είχαν καταλήξει σε απαγγελία κατηγοριών.
Η γυναίκα που από τη θέση την οποία κατέχει δίνει τη μάχη κατά της διαφθοράς, έχει και μία ακόμα μεγάλη αγάπη, το θέατρο. Μια ενδιαφέρουσα πλευρά της που δεν γνωρίζουν πολλοί, αλλά καταδεικνύει τις ευαισθησίες της.
Η Ελένη Τουλουπάκη έχει συμμετάσχει σε θεατρικές παραστάσεις, ενώ έχει παίξει και σε αρχαία τραγωδία, στις «Ευμενίδες» του Αισχύλου, που παρουσιάστηκε στο Αρχαίο Θέατρο Αργους. Η ενασχόλησή της με το θέατρο άρχισε από την Κρήτη σε μικρή ηλικία, όταν και συμμετείχε στην ομάδα παραδοσιακών κρητικών χορών του Λυκείου Χανίων.
Το ενδιαφέρον της όμως δεν σταματάει εκεί, αφού έχει ασχοληθεί και με τη συγγραφή θεατρικών έργων και ποιημάτων, ενώ από το 2011 είναι μέλος της Ομάδας Μελέτης της Αρχαίας Ορχησης.
«Εχω λιγότερο από δύο χρόνια στη θέση αυτή. Σκοπεύω να τα χρησιμοποιήσω με σοφία» είχε πει στο Politico η Ελένη Τουλουπάκη. Στο τέλος της διαδρομής της –όπως συμβαίνει σε θέσεις τόσο υψηλής ευθύνης –θα κριθεί για το έργο της. Εργο που μόνο εύκολο δεν μπορεί να πει κανείς ότι είναι, λαμβάνοντας υπόψη τη μεγάλη γκάμα των δικογραφιών που πρέπει να ελέγξει μαζί με την ομάδα της, καθώς και τη δυσκολία που υπάρχει στη διερεύνηση οικονομικών αδικημάτων.