Νέα διάσταση στη μετωπική σύγκρουση κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για το θέμα της Novartis προσδίδουν οι αποκαλύψεις από το ημερολόγιο της γραμματέως του ισχυρού άνδρα της εταιρείας Κωνσταντίνου Φρουζή, για το αίτημα συνάντησής του με τον Αλέξη Τσίπρα, τον Δεκέμβρη του 2013. Επισήμως το Μέγαρο Μάξιμου αρνείται ότι υπήρξε συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα είτε με την ιδιότητα του Πρωθυπουργού είτε με την ιδιότητα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τον Φρουζή, ενώ και ο έκδοτης Αντώνης Δελλατόλας, που φέρεται –σύμφωνα πάντα με το ημερολόγιο –να μεσολαβεί για το ραντεβού, δήλωσε ότι «ουδέποτε ζήτησε από τον κ. Τσίπρα να συναντήσει τον κ. Φρουζή ή οποιονδήποτε άλλον παράγοντα της εν λόγω εταιρείας».
Ωστόσο, παρά τις δηλώσεις αυτές, τα βασικά ερωτήματα για τις επαφές Φρουζή με τον ΣΥΡΙΖΑ παραμένουν, πολύ περισσότερο από τη στιγμή που ο Τσίπρας είχε συναντηθεί ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τη διοίκηση του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Εταιρειών (ΣΦΕΕ), την περίοδο της προεδρίας Φρουζή:
1. Γιατί όταν έγινε η αναλυτική συζήτηση στη Βουλή ο Πρωθυπουργός δεν γνωστοποίησε ότι υπήρχε αίτημα από τον ισχυρό άνδρα της Novartis, το οποίο ο ίδιος απέρριψε;
2. Γιατί ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε χαρακτηρίσει έγκλημα τη μείωση της τιμής των φαρμάκων και σήμερα κατηγορεί την κυβέρνηση Σαμαρά ότι δεν τη μείωσε αρκετά;
3. Τα ραντεβού που αναφέρονται στο ημερολόγιο με Δραγασάκη, Τσακαλώτο και Μηλιό πραγματοποιήθηκαν;
4. Γιατί το Μαξίμου αποφεύγει κάθε σχόλιο για ενδεχόμενες επαφές με κεντρικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ;
ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ. Χθες, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Αδωνις Γεωργιάδης ανήρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter δημοσίευμα της εφημερίδας «Αυγή» στις 2/3/2013, σύμφωνα με το οποίο ο τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε συναντηθεί με το προεδρείο του ΣΦΕΕ. Προφανώς, μια τέτοια συνάντηση δεν μπορεί να είναι κατακριτέα, αλλά εφόσον κάτι τέτοιο είναι αποδεκτό για τα ραντεβού του Τσίπρα γιατί δεν ισχύει το ίδιο και για τις θεσμικές συναντήσεις που είχε ο Σαμαράς ή άλλα στελέχη της κυβέρνησης εκείνης της περιόδου;
Συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά στάθηκαν χθες σε άλλο ένα περιστατικό, θέτοντας νέα ερωτήματα προς τον Πρωθυπουργό: «Στις 26/11/2013 ο τότε πρόεδρος του ΣΦΕΕ κ. Φρουζής εκδίδει ανακοίνωση με την οποία ζητά να αποσυρθεί η τροπολογία της κυβέρνησης Σαμαρά για τη μείωση της τιμής των φαρμάκων. Την ίδια ημέρα ο κ. Τσίπρας με έκτακτη συνέντευξη Τύπου, από κοινού με τον κ. Ξανθό, ζητούν και αυτοί ακριβώς το ίδιο: Να αποσυρθεί η τροπολογία. Να εικάσουμε, υποθέσουμε, εκτιμήσουμε –σύμφωνα με τη λογική της γελοίας συμμορίας –ότι η ταύτιση απόψεων Τσίπρα – Φρουζή είναι αποτέλεσμα χρηματισμού;». Επίσης τα ίδια πρόσωπα ρωτούν: «Τι να εννοεί άραγε ο κ. Φρουζής όταν στις 23/12/2014 σε ερώτηση για τις επαφές της φαρμακοβιομηχανίας με τον ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει: “Η συνεννόηση και η ενημέρωση είναι τακτική και αμφίδρομη”;».
Οι νέες αποκαλύψεις από το ημερολόγιο αναμένεται να φορτίσουν ακόμη περισσότερο το ήδη τεταμένο κλίμα που υπάρχει στην Προανακριτική για τη Novartis, μετά και την άρνηση των μελών της πλειοψηφίας της Επιτροπής (ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ) να επιτρέψουν στη σύζυγο του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, Λίνα Νικολοπούλου, να καταθέσει στην Εξεταστική για την υγεία.
ΟΙ ΜΑΡΤΥΡΕΣ. Η ΝΔ επιμένει ότι στην Προανακριτική πρέπει να προσέλθουν οι μάρτυρες που κάνουν τις σχετικές καταγγελίες κατά των πολιτικών προσώπων, τονίζοντας ότι υπάρχουν διαδικασίες που τους προστατεύουν. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δηλώσει ότι «οι καταθέσεις τους πρέπει να γίνουν, ακόμη και με κουκούλα». Εάν η πλειοψηφία επιμείνει στην άρνησή της, τότε δεν θα πρέπει να αποκλειστεί η αποχώρηση των βουλευτών της ΝΔ από την Επιτροπή και η ταυτόχρονη καταγγελία περί σκευωρίας και απόπειρα συγκάλυψης με στόχο να μείνει η «λάσπη» που εκτοξεύθηκε κατά συγκεκριμένων στελεχών της αντιπολίτευσης.