Οι τοποθετήσεις δύο βουλευτών που εκλέγονται στη Θεσσαλονίκη, των Γιώργου Λαζαρίδη (ΑΝΕΛ) και Αριστείδη Φωκά (Ενωση Κεντρώων) που όχι μόνον αμφισβήτησαν (ο δεύτερος) ότι ο Ιβάν Σαββίδης εισέβαλε με όπλο στο γήπεδο της Τούμπας αλλά μίλησαν και για καταφανή… αδικία του ΠΑΟΚ τον τελευταίο χρόνο (ο πρώτος), αποτυπώνουν απόλυτα το κλίμα που επικρατεί στην Βουλή για τα τελευταία γεγονότα.
Πέραν των ιδιαίτερων σχέσεων της κυβέρνησης με τον συγκεκριμένο επιχειρηματία, κάτι που παραδέχθηκε δημόσια κυβερνητικός βουλευτής Θανάσης Παπαχριστόπουλος, είναι σαφές ότι υπάρχει ένας οριζόντιος διχασμός στο Κοινοβούλιο που διαπερνά όλα τα κόμματα. Οι βουλευτές της Θεσσαλονίκης πέραν των δυο εξαιρέσεων (στη Β’ Θεσσαλονίκης και οι δύο) που ήδη αναφέρθηκαν, επιλέγουν συνειδητά την σιωπή απέναντι στη συμπεριφορά του μεγαλομετόχου του ΠΑΟΚ προκειμένου να μην αντιπαρατεθούν με τους οπαδούς μιας δημοφιλούς ομάδας από τους οποίους θα κληθούν να ζητήσουν την ψήφο τους.
Ακόμη κι αν δεν ευσταθούν οι πληροφορίες που αναφέρουν ότι πολλοί βορειοελλαδίτες βουλευτές είχαν στο πλαίσιο επίσημων επαφών (και όχι μόνο) συναντήσεις με τον Σαββίδη κατά το παρελθόν, είναι βέβαιο ότι δεν επιθυμούν να εμπλακούν σε μια αντιπαράθεση με επίκεντρο τον ΠΑΟΚ και ακόμη περισσότερο σε μια σύγκρουση με τον «πρόεδρο» που ελέγχει αρκετές επιχειρήσεις στη Θεσσαλονίκη και γενικότερα στη Βόρεια Ελλάδα. Ο διαχωρισμός Βορρά – Νότου στη Βουλή είναι ευδιάκριτος στην περίπτωση Σαββίδη.

Αμηχανία σε στελέχη της ΝΔ

Ακόμη και τα στελέχη της ΝΔ στη Μακεδονία αντιμετωπίζουν με έκδηλη αμηχανία το ζήτημα παρά το ότι θα είχαν κάθε λόγο –μετά και την πρόκληση του γιου του Ιβάν Σαββίδη, Γιώργου, προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη –να τοποθετηθούν υποστηρίζοντας το κόμμα τους, δεν το πράττουν μέχρι στιγμής. Ούτε σε κοινοβουλευτικό επίπεδο υπήρξε κάποια αντίδραση ούτε από τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης που πρόσκεινται στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρώην περιφερειάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης έσπευσε να υποστηρίξει τον επιχειρηματία, δηλώνοντας πως «τον Πόντιο αφού δεν τον σέβεστε, θα τον φοβάστε», ενώ το δρόμο της σιωπής έχει επιλέξει ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.
Ανάλογη αμηχανία υπήρξε στην αξιωματική αντιπολίτευση και στην εκρηκτική συζήτηση που είχε γίνει στη Βουλή για την τροπολογία με την οποία διεγράφετο το πρόστιμο στη ΣΕΚΑΠ. Υπενθυμίζεται ότι το μεγάλο βάρος της αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση είχε αναλάβει και τότε προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σιγή ιχθύος

Στον ΣΥΡΙΖΑ η κατάσταση είναι πιο σύνθετη, καθώς πολλοί βουλευτές, ασχέτως εάν δεν το παραδέχονται δημόσια, αντιλαμβάνονται τη στήριξη που τους παρέχουν τα ΜΜΕ ιδιοκτησίας Σαββίδη και πολύ δύσκολα, ανεξαρτήτως εκλογικής περιφέρειας, θα στραφούν εναντίον του. Οι εκλεγόμενοι στην Βόρεια Ελλάδα επί του παρόντος σιωπούν αλλά δεν αποκλείεται εάν χρειαστεί να υποστηρίξουν τον επιχειρηματία όπως έκανε ήδη στέλεχος των ΑΝΕΛ. Σιγήν ιχθύος τηρεί επίσης ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος, ο οποίος έχει φιλικές σχέσεις με τον μεγαλομέτοχο του ΠΑΟΚ και σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες φέρεται να ήταν ο άνθρωπος που γνώρισε τον Σαββίδη στον Πρωθυπουργό.
Το επόμενο διάστημα, πάντως, είναι βέβαιο ότι οι βουλευτές της Μακεδονίας (ειδικά των κομμάτων της αντιπολίτευσης) θα βρεθούν σε εξαιρετικά δύσκολη θέση. Εάν η αντιπαράθεση συνεχιστεί, κάτι που θεωρείται πολύ πιθανόν, τότε η πίεση για να πάρουν θέση θα είναι εντονότερη ακόμη και από τις κομματικές ηγεσίες και εκεί προφανώς θα σταθμίσουν πολλά περισσότερα από ό,τι τις πιθανότητες επανεκλογής τους.