Ακρως ενδιαφέρουσα από πολλές απόψεις η χθεσινή απόφαση του ΣτΕ, που ουσιαστικά είπε όχι στο μαύρο στο Mega. Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο της χώρας με προσωρινή διαταγή του ανέστειλε την απόφαση του ΕΣΡ με την οποία σταματούσε η λειτουργία εκπομπής του τηλεοπτικού σταθμού. Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω τι θα γίνει από εδώ και πέρα και εάν ο πρώτος ελληνικός ιδιωτικός τηλεοπτικός σταθμός θα λειτουργήσει κανονικά. Θέλω, ωστόσο, να σημειώσω το εξής: είναι η δεύτερη φορά που το ΣτΕ βρίσκεται απέναντι στην κυβέρνηση σε ένα θέμα που – για τον ΣΥΡΙΖΑ – είναι μείζον. Φαντάζομαι πως κανείς εντός συνόρων δεν αγνοεί ότι για τον Αλέξη Τσίπρα και την κυβέρνησή του το μαύρο στο Mega ισοδυναμεί με εθνική επιτυχία. Το προσπάθησαν, άλλωστε, πολλές φορές έως τώρα και είναι βέβαιο ότι θα το παλέψουν κι άλλο. Η πρώτη φορά ήταν, σας υπενθυμίζω, με τον περίφημο νόμο Παππά, τους λαγούς και τα βοσκοτόπια. Και τότε το ΣτΕ ήταν εκείνο που έστειλε στον κάλαθο των αχρήστων ως αντισυνταγματικό το δημιούργημα του τότε υπουργού Επικρατείας. Θα θυμάστε δε, τον εκνευρισμό της Ολγας Γεροβασίλη εκείνη τη νύχτα, που με φωνή σχεδόν τρεμάμενη είχε επιτεθεί στους ανώτατους δικαστές επειδή η απόφασή τους ήταν αντίθετη με την επιθυμία του Μεγάρου Μαξίμου. Να, λοιπόν, που χθες το κυβερνών κόμμα βρήκε και πάλι μπροστά του το ΣτΕ. Τελικά, αρχίζω να πιστεύω ότι οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ βρίσκονται σε εκείνο το σημείο που όταν το περνά μια κυβέρνηση δεν της βγαίνει τίποτα όπως θα ήθελε. Κι αν δεν συμφωνείτε με την εκτίμησή μου, παρακολουθήστε την εξέλιξη της υπόθεσης Σαββίδη.

Συντροφική καζούρα στον Ευκλείδη

Το περίστροφο του Ιβάν Σαββίδη δεν πέρασε απαρατήρητο ούτε από τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ. Στο επίκεντρο μιας συντροφικής πλάκας μάλιστα βρέθηκε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος, θυμίζω, είναι δηλωμένος «παοκτσής και μαυροσκούφης» – δεν τα λέω εγώ, ο ίδιος τα ’χει προλάβει στη Βουλή. Πρόσφατα ο φωτογραφικός φακός τον είχε συλλάβει και στην προεδρική σουίτα, μαζί με τον σύντροφο Ιβάν, να παρακολουθεί τον αγώνα του Δικεφάλου του Βορρά με τη Σάλκε. «Τώρα που γίνεται στόχος η κυβέρνηση για το θέμα Σαββίδη, θα δημοσιεύουν συνέχεια τις φωτογραφίες σου από την Τούμπα» τού είπαν εν χορώ κάμποσοι σύντροφοι στην κλειστή συνεδρίαση. «Εντάξει, αλλά εγώ δεν έκανα τίποτα στα κρυφά, δεν υπάρχει λόγος για απολογία» πληροφορούμαι ότι προσπάθησε να ξεγλιστρήσει ο Ευκλείδης. Ελπίζω να μην υπονοούσε ότι με τον Σαββίδη έχουν γίνει και κινήσεις εν κρυπτώ.

Ψηφοφορίεςπου δεν θα γίνουν

Εφτασε η μεγάλη κεντροαριστερή ώρα. Αναφέρομαι στην έναρξη του σημερινού ιδρυτικού Συνεδρίου του Κινήματος Αλλαγής στο ΣΕΦ. Παρότι δεν θέλω να χαλάσω το πάρτι δεν μπορώ να μη σας ενημερώσω για τα τελευταία που έμαθα από τις συνεχείς συνεδριάσεις τους περί οργανωτικών. Ενα από αυτά, λοιπόν, που συζητήθηκαν ήταν τα θέματα που θα μπορούσαν να τεθούν σε ψηφοφορία στο Συνέδριο. Οπως έμαθα, υπήρξε μια πρόταση να μπει σε ψηφοφορία η ενοποίηση των δύο Κοινοβουλευτικών Ομάδων του ενιαίου φορέα, ήτοι του Ποταμιού και του ΠΑΣΟΚ. Δεν χρειάζεται να επισημάνω ότι η εν λόγω πρόταση δεν ήρθε από κάποιο από τα στελέχη των δυο αυτών κομμάτων. Ούτε ότι δεν είχε καμία τύχη μιας και, ως γνωστόν, Σταύρος και Φώφη έχουν κάνει μια σχετική συμφωνία. Επίσης, πληροφορήθηκα πως από τη ΔΗΜΑΡ επιθυμούν διακαώς να βάλουν σε ψηφοφορία και το ζήτημα της αλλαγής του ονόματος Κίνημα Αλλαγής. Δεν τους αρέσει. Παρ’ όλα αυτά, τελικά δεν θα ψηφίσουν για τίποτα αυτό το τριήμερο.

Αλλαγή στο πρόγραμμα

Παρεμπιπτόντως, είχαμε και μια μικρή ενόχληση Γιώργου Παπανδρέου σχετικά με τη μαρκίζα. Τι εννοώ; Στο αρχικό πρόγραμμα τον είχαν βάλει να μιλά αύριο μαζί με τα υπόλοιπα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου. Η πλευρά Γιώργου Παπανδρέου όμως αιτήθηκε να μιλήσει κι εκείνος σήμερα, όπως ο Κώστας Σημίτης, ήτοι ως πρώην πρωθυπουργός. Η επιθυμία του εξετελέσθη.

Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης

Ελαβα την εξής πρόσκληση από το Ιδρυμα της Βουλής. Το Ιδρυμα, που λέτε, «συμμετέχει στον εορτασμό για την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης. Την Τετάρτη 21 Μαρτίου στις 18.30, στο πλαίσιο της έκθεσης “Το θέμα είναι τώρα τι λες.

Η ζωή και το έργο του ποιητή Μανόλη Αναγνωστάκη”, που φιλοξενείται στον εκθεσιακό χώρο του Ιδρύματος, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση αφιερωμένη στον κορυφαίο ποιητή της μεταπολεμικής περιόδου». Ομολογώ ότι εκπλήσσομαι που προτίμησαν τον Αναγνωστάκη και όχι κάποιον από τα σημερινά ιερά τέρατα της αριστερής ποίησης, σαν τον Τάσο Κουράκη, φέρ’ ειπείν. Εγώ, πάντως, πολύ θα ήθελα να γιορτάσω την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης με Κουράκη να απαγγέλλει Κουράκη.

Ξέρετε, «έρωτας είναι / όταν, καθώς ανάμεσα στα σκέλια της, / αναρωτηθείς για κλάσμα δευτερολέπτου μήπως / τότε / πρωτοβγαίνεις στη ζωή και αντικρίζεις το φως!».

Κάλεσμαστους επενδυτές

Επειδή παρακολουθώ και ξένα μίντια, είδα Κυριάκο Μητσοτάκη στο Bloomberg. Δεν θα σχολιάσω τη σκηνική παρουσία, θα μείνω στην ουσία. Είπε, λοιπόν, από το κατεξοχήν βήμα όσων θέλουν να απευθυνθούν στους διεθνείς οικονομικούς παράγοντες πως ήρθε η ώρα για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Επίσης υποσχέθηκε στους απανταχού επενδυτές πως θα μειώσει την εταιρική φορολογία στο 20% από 29%, αλλά περιμένει οι εταιρείες να πληρώνουν φόρους.