Ο στοχαστικός πρίγκιπας και αιώνιος διάδοχος του βρετανικού θρόνου ο οποίος κάποτε, όπως είχε δηλώσει στον βρετανικό Τύπο, μιλούσε στα λουλούδια και στο παρελθόν, υπήρξε τακτικός –αλλά διακριτικός –επισκέπτης της Μονής Βατοπεδίου και τώρα θα πραγματοποιήσει διήμερη επίσκεψη στην Αθήνα τον ερχόμενο Μάιο με τη σύζυγό του Καμίλα Πάρκερ Μπόουλς, δούκισσα της Κορνουάλης. Η Ελλάδα μπορεί να αποτελεί στοιχείο της οικογενειακής του ιστορίας λόγω καταγωγής του πατέρα του Φιλίππου –λεπτομέρεια που έγινε ξανά γνωστή λόγω της δημοφιλούς σειράς του Netflix «The Crown» –ωστόσο έως τώρα ούτε η μητέρα του βασίλισσα Ελισάβετ ούτε κάποιο άλλο μέλος της βασιλικής οικογένειας έχει έλθει με την επίσημη ιδιότητά του στη χώρα μας.
ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ. Η επίσκεψη έχει προγραμματιστεί για τις 9-10 Μαΐου και αποφασίσθηκε κατόπιν προσκλήσεως του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου. Το πρόγραμμα του πριγκιπικού ζεύγους, μολονότι δεν έχει γίνει ακόμα επίσημα γνωστό, θα περιλαμβάνει εκτός από την παράθεση επίσημου γεύματος προς τιμήν του στο Προεδρικό Μέγαρο, επίσκεψη στο Μουσείο της Ακρόπολης και ξενάγηση στον Παρθενώνα. Στο παρελθόν, εκτός από τις ιδιωτικές επισκέψεις του πρίγκιπα της Ουαλίας και πρώτου διαδόχου του βασιλικού οίκου των Ουίνδσορ στο Αγιον Ορος, έχουν γίνει γνωστές και οι κατά καιρούς διακοπές των γιων του, Ουίλιαμ και Χάρι, στα ελληνικά νησιά –η τελευταία το 2008 στο Ιόνιο. Τα φώτα της δημοσιότητας πάντως είχε κλέψει το ταξίδι της πριγκίπισσας Νταϊάνα σε ένα χωριό κοντά στη Λίμνη Ευβοίας το φθινόπωρο του 1996. Αυτό είχε πραγματοποιηθεί για την κηδεία ενός νέου, του Γιάννη Καλυβιώτη, τον οποίο η πριγκίπισσα είχε γνωρίσει στο πλαίσιο επίσκεψής της σε βρετανικό νοσοκομείο. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα της εποχής, η Νταϊάνα βρέθηκε στην κηδεία του για να εκπληρώσει μία από τις τελευταίες του επιθυμίες. Της είχε ζητήσει, όταν εκείνος πεθάνει, να δώσει με την παρουσία της κουράγιο στη μητέρα του.
Η ΕΛΙΣΑΒΕΤ. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, πάντως, έχουν οι ερμηνείες που έχουν δοθεί για τους λόγους που η βασίλισσα Ελισάβετ, αν και είναι η πιο πολυταξιδεμένη μονάρχης –έχει ταξιδέψει από το Τουβαλού στον Ειρηνικό Ωκεανό έως τη Ρωσία, τη Χιλή και την Αυστραλία –δεν έχει επισκεφτεί ποτέ την Ελλάδα.
Ο ιστορικός Hugo Vickers, ειδικός σε θέματα βασιλείας, μιλώντας το 2012 στο BBC υποστήριξε ότι η άρνησή της σχετίζεται με την κατάληξη που είχε ο βασιλικός θεσμός στη χώρα μας.
Στην πρώτη του φάση, άλλωστε, επηρέασε και τη ζωή του συζύγου της, Φιλίππου, ο οποίος γεννήθηκε στην Ελλάδα και ήταν μέλος της ελληνικής και δανικής βασιλικής οικογένειας που κατέφυγε εξόριστη στη Γαλλία αλλάζοντας το επώνυμό της. «Το 1922, όταν ο πρίγκιπας Φίλιππος ήταν μωρό, η οικογένειά του αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη χώρα μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή», είναι η άποψη του ιστορικού. Και «ο λόγος που ο Φίλιππος δεν συμπαθεί την Ελλάδα είναι επειδή οδήγησαν σε δίκη τον πατέρα του και παραλίγο να οδηγηθεί στο εκτελεστικό απόσπασμα για τις ευθύνες του στη Μικρασιατική Καταστροφή».
Κατά τον Vickers, ωστόσο, δεν είναι εντελώς αληθές ότι η Ελισάβετ δεν έχει έρθει ποτέ στην Ελλάδα. Υστερα από πρόσκληση του εξαδέλφου του συζύγου της, βασιλιά Παύλου, επισκέφθηκε την Ελλάδα. Ηταν, όμως, το 1950, προτού δηλαδή γίνει βασίλισσα.