Επειτα από μία σχετική καθυστέρηση, η οποία σχετίζεται τόσο με ορισμένες επιπλοκές στις συνομιλίες για το ονοματολογικό όσο και με την απορρόφηση της Αθήνας εξαιτίας της υπόθεσης των δύο ελλήνων στρατιωτικών που συνελήφθησαν στην Τουρκία, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς αναμένεται, όπως έγραψαν «ΤΑ ΝΕΑ» ήδη από την περασμένη Τρίτη, να μεταβεί στις 22 Μαρτίου στα Σκόπια για διήμερη επίσκεψη. Πρόκειται μάλιστα να πραγματοποιήσει την πρώτη πτήση στο μετονομασθέν διεθνές αεροδρόμιο της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ) –σε μία κίνηση συμβολική μεν, αλλά όχι αμελητέα. Η έκβαση των συνομιλιών στα Σκόπια θα είναι σημαντική ενόψει και της επόμενης προγραμματιζόμενης συνάντησης των Νίκου Κοτζιά και Νίκολα Ντιμιτρόφ με τον ειδικό απεσταλμένο του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, τον Μάθιου Νίμιτς. Αυτή η συνάντηση προγραμματίζεται, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, πιθανότατα για τις 27 Μαρτίου στη Βιέννη.
Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, ο Νίκος Κοτζιάς θα συναντηθεί στις 23 Μαρτίου με τον σκοπιανό ομόλογό του Νίκολα Ντιμιτρόφ, ενώ το προηγούμενο βράδυ θα υπάρξει και δείπνο μεταξύ των δύο ανδρών. Στο πρόγραμμα του έλληνα υπουργού Εξωτερικών θα ενταχθούν λογικά συναντήσεις με τον πρωθυπουργό Ζάεφ, τον πρόεδρο Γκιόργκι Ιβανόφ, τον πρόεδρο του μικρότερου κυβερνητικού εταίρου, του αλβανικού κόμματος DUI, Αλί Αχμέτι και ίσως με τον Χρίστιαν Μισκόφσκι, πρόεδρο του VMRO-DPMNE. Η επίσκεψη Κοτζιά θεωρείται σημαντική από τη στιγμή που θα επικεντρωθεί σε συζήτηση επί των ελληνικών προτάσεων (και προφανώς αντίστοιχων σκοπιανών) για τη σύναψη διεθνούς συμφωνίας, η οποία θα αποτελέσει βασικό στοιχείο ενός πιθανού συμβιβασμού για το ονοματολογικό. Ωστόσο, όλες οι προτάσεις θα πρέπει να περάσουν μέσα από το «φίλτρο» του Μάθιου Νίμιτς, όπως επανέλαβε πριν από μερικές ημέρες ο σκοπιανός πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ.
«Κάθε έγγραφο που θα κατατεθεί από την όποια πλευρά και το οποίο θα μπορούσε να βοηθήσει στην τελική λύση, αξίζει να εξεταστεί. Το σημαντικό είναι αυτό που προέρχεται από τον διαμεσολαβητή του ΟΗΕ επειδή και οι δύο πλευρές συμφωνούμε ότι η διαδικασία πρέπει να συνεχιστεί υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, διότι και οι δύο πλευρές χρειάζονται η λύση να επικυρωθεί από τον ΟΗΕ, μέσω απόφασης και ψηφοφορίας στον παγκόσμιο οργανισμό» είπε ο Ζάεφ.
Το ζήτημα του Συντάγματος. Είναι προφανές ότι στο επίκεντρο των προτάσεων που θα συζητηθούν θα βρεθούν το ζήτημα του Συντάγματος της ΠΓΔΜ και ο τρόπος εφαρμογής μιας συμφωνίας με τέτοιον τρόπο που θα επιτρέψει τον ορισμό ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων από την ΕΕ στα Σκόπια και την πρόσκληση της ΠΓΔΜ για ένταξη στο ΝΑΤΟ μέχρι την προσεχή Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας τον προσεχή Ιούλιο. Η υπόθεση της αλλαγής του Συντάγματος της ΠΓΔΜ έχει αναχθεί εσχάτως σε μείζον ζήτημα, ιδιαίτερα έπειτα από τη συνάντηση των Κοτζιά και Ντιμιτρόφ στη Βιέννη.
Από εκείνη τη στιγμή και μετά έχει γίνει διακριτή μία σκλήρυνση των δημόσιων δηλώσεων της σκοπιανής πλευράς. Πριν από λίγες ημέρες, ο Ντιμιτρόφ επανέλαβε ότι μία συμφωνία δεν μπορεί να θίγει ζητήματα ταυτότητας στις δύο χώρες. Πρόσθεσε μάλιστα ότι η Ελλάδα και η ΠΓΔΜ είναι «δύο χώρες της Ευρώπης του 21ου αιώνα που μοιράζονται τη γεωγραφική περιοχή της Μακεδονίας, θα πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να μοιραστεί μια τέτοια πολιτιστική κληρονομιά, ακόμη και όταν υπό τον όρο αυτόν σημαίνουν διαφορετικά πράγματα ή θέτουν διαφορετική έμφαση».
Στα Σκόπια βρέθηκε την περασμένη Τρίτη 13 Μαρτίου και ο υφυπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας Γουές Μίτσελ –καθ’ οδόν και προς την Αθήνα. Ο Μίτσελ επανέλαβε τη στήριξη της Ουάσιγκτον για λύση του ζητήματος της ονομασίας και τόνισε ότι υπάρχει μία πολύ καλή ευκαιρία να συμβεί αυτό τώρα. Πρόσθεσε όμως ότι η μόνη βιώσιμη λύση θα είναι αυτή στην οποία θα καταλήξουν οι δύο πλευρές μόνες τους.