«Η ιστορία της προόδου γράφεται με ανατροπές» ήταν το μήνυμα της Φώφης Γεννηματά από το βήμα του ιδρυτικού Συνεδρίου του νέου ενιαίου κεντροαριστερού φορέα στην επίσημη πρώτη του Κινήματος Αλλαγής – μιας προσπάθειας που άρχισε τα πρώτα της βήματα το 2016. «Από σήμερα κηρύσσουμε ανένδοτο αγώνα για την αλλαγή της ποιότητας ζωής των ελλήνων πολιτών. Με τις πράξεις μας γράφουμε ιστορία», ανέφερε χαρακτηριστικά η επικεφαλής σε ένα κατάμεστο ΣΕΦ. Ξεκαθάρισε πως η προοδευτική παράταξη βρίσκεται απέναντι τόσο στον ΣΥΡΙΖΑ όσο και στη ΝΔ, ενώ αναφέρθηκε και στο θέμα των δύο ελλήνων στρατιωτικών απευθύνοντας έκκληση για άμεση επιστροφή των «παιδιών μας, αξιωματικών του Ελληνικού Στρατού, που κρατούνται έξω από κάθε λογική και αίσθηση δικαίου στις φυλακές της Τουρκίας».
Παράλληλα, δεσμεύτηκε απέναντι στους προοδευτικούς πολίτες που στήριξαν το εγχείρημα τον περασμένο Νοέμβριο και όλους εκείνους που δεν συμμερίζονται τον διχασμό της ελληνικής κοινωνίας: «Το Κίνημα Αλλαγής θα πάρει εντολή και θα επιδιώξει προοδευτική προγραμματική συμφωνία». Η Γεννηματά θα απευθυνθεί για άλλη μια φορά στο σώμα σήμερα με σκοπό να αναλύσει τη θέση του νέου φορέα στον πολιτικό χάρτη από εδώ και πέρα και τη στάση που θα κρατήσει το αμέσως επόμενο διάστημα το οποίο, εδώ και καιρό, στη Χαριλάου Τρικούπη έχουν αρχίσει να θεωρούν προεκλογική περίοδο.
Παράλληλα, όμως, άφησε να εννοηθεί ότι δεν εγκαταλείπει τη θέση της για εθνική συνεννόηση, χωρίς αυτό να σημαίνει πως προθυμοποιείται να συμμετάσχει σε μια κυβέρνηση συνεργασίας χωρίς την απαραίτητη προγραμματική συμφωνία. Οπως επισημαίνουν κεντροαριστερά στελέχη, όταν το 2016 ναυαγούσε η προσπάθεια της Επιτροπής Διαλόγου ΠΑΣΟΚ και Ποταμιού, κανείς δεν περίμενε ότι η προσπάθεια ενοποίησης του χώρου θα είχε μια δεύτερη ευκαιρία. Ομως σχεδόν δύο χρόνια αργότερα το ιδρυτικό Συνέδριο του νέου φορέα είναι γεγονός με τα δύο κοινοβουλευτικά κόμματα της Κεντροαριστεράς και του προοδευτικού Κέντρου να συνυπάρχουν με μικρότερα σχήματα κάτω από την ίδια πολιτική στέγη.
Το εγχείρημα δεν ήταν εύκολο και λίγες μόνο μέρες πριν την έναρξη του Συνεδρίου δοκιμάστηκε περισσότερο από ποτέ. Η ίδια η επικεφαλής επεσήμανε πως φιλοδοξία της ήταν «όλοι να έχουν φωνή με αμοιβαίο σεβασμό, ισότιμα και χωρίς αποκλεισμούς». Σχολίασε, ωστόσο, με νόημα: «Δεν ήμουν πάντοτε ικανοποιημένη από τον τρόπο που έγινε αυτή η συζήτηση – αρκετές φορές αισθάνθηκα ότι χρειάζεται μεγαλύτερη αποφασιστικότητα και περισσότερη γενναιοδωρία από όλες τις πλευρές. Γι’ αυτό δέχτηκα, σε αυτή τη μεταβατική φάση, αντί τις εκλογές, τη συνθετική αναλογική εκπροσώπηση στα όργανα. Βάρυνε σε όλους μας η πίστη στο εγχείρημα. Από αύριο βέβαια, όλοι δοκιμάζονται και κρίνονται».
Κάλεσμα για «συμμετοχή στην αλλαγή» απηύθυνε ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. «Ημασταν πάντα είτε μέρος της λύσης του προβλήματος, όταν υπήρχε κρίση, είτε εκφραστές ενός οράματος που μεγάλωνε την Ελλάδα, εμπέδωνε τη δημοκρατία. Τολμηροί υποστηρικτές δημοκρατικών θεσμών και πολιτικών δικαιωμάτων. Παράταξη συμπόνιας για την κοινωνική συνοχή και τη δικαιοσύνη», ανέφερε.
Οι σημερινές ομιλίες. Ακόμα κι αυτή η επίσημη πρώτη του Κινήματος Αλλαγής είχε απρόοπτα και διαφωνίες που αναμένεται να εκφραστούν και μέσα από τις σημερινές ομιλίες οι οποίες, όμως, γίνονται σε ενωτική διάθεση – κανείς δεν θέλει να χαλάσει τη δυναμική που μπορεί να αποκτήσει ο χώρος.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης, που κατέστησε σαφές στο Πολιτικό Συμβούλιο ότι διαφωνεί με τον αναλογικό ορισμό της Κεντρικής Επιτροπής, θα αναφερθεί στην αναγκαιότητα των εκλογών καθώς θεωρεί πως «οι πολίτες έπρεπε να επιλέξουν τα όργανα και όχι οι ηγεσίες». Την ανάγκη για νέο και ενιαίο φορέα τονίζουν τόσο η πλευρά του Γιώργου Καμίνη όσο και του Θανάση Θεοχαρόπουλου, ο οποίος στοχεύει στην πολιτική αυτονομία του χώρου – ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ θα ζητήσει επίσης εσωκομματική δημοκρατία μέσω δημοψηφισμάτων. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η ομιλία του Σταύρου Θεοδωράκη που για πρώτη φορά θα απευθυνθεί και σε πασοκικό κοινό, αλλά και του Βαγγέλη Βενιζέλου – ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν ασχολήθηκε ενεργά με τα οργανωτικά του νέου φορέα.
Κώστας Σημίτης:Αναγκαία η «απελευθέρωση από εντολές μηχανισμών»
«Το Κίνημα Αλλαγής δεν δημιουργήθηκε για να μοιράσουμε πόστα, εξουσίες και να ικανοποιήσουμε προσωπικές φιλοδοξίες. Για να αποτελέσει ρεύμα ανανέωσης, πρέπει να κινητοποιήσει τους πολλούς εκείνους που αισθάνονται την ανάγκη μιας νέας έκφρασης, την απελευθέρωση από στενόμυαλες κομματικές πειθαρχίες και εντολές μηχανισμών», ήταν το μήνυμα του Κώστα Σημίτη που έδωσε το «παρών» στο ιδρυτικό Συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής, καταχειροκροτούμενος από τους συνέδρους.
Ο πρώην πρωθυπουργός, που ήταν από τους πρώτους που τόνισε την ανάγκη για δημιουργία ενός νέου φορέα στον κεντροαριστερό χώρο, υποστήριξε ενεργά το Κίνημα Αλλαγής, ειδικά την περίοδο των εκλογών του Νοεμβρίου. Παράλληλα, ο Σημίτης έδωσε τον πολιτικό τόνο, υπενθυμίζοντας την υποχώρηση των σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων στην Ευρώπη, ενώ ξεκαθάρισε πως «οι δικές μας προτάσεις και ο δικός μας λόγος δεν πρέπει να είναι η τυποποιημένη επανάληψη γνωστών συνθημάτων. (…) Μεταρρύθμιση σημαίνει μάχη. Μάχη ενάντια σε δομές που καθιερώνουν ανισότητα, εκμετάλλευση, ανελευθερία. Το έργο που έχουμε μπροστά μας είναι δύσκολο, αξίζει όμως να προσπαθήσουμε».
Στο ίδιο μήκος κύματος, με σκοπό να αναδείξει τον διακριτό ρόλο του χώρου, κινήθηκε και ο Νίκος Αλιβιζάτος, χρησιμοποιώντας παραδείγματα όπως η πρόσφατη δικαστική απόφαση για τον μητροπολίτη Καλαβρύτων. Για το μέλλον του Κινήματος Αλλαγής, ο συνταγματολόγος, που ανέλαβε εξ ολοκλήρου τη διεξαγωγή των εκλογών για την ανάδειξη επικεφαλής, τόνισε πως «όταν ήμασταν σοβαροί, 212.000 κόσμος μάς ακολούθησε. Αν και στο μέλλον είμαστε σοβαροί, θα μας ακολουθήσει». Ξεκαθάρισε, ωστόσο, πως για την ανάδειξη των οργάνων «θα έπρεπε να έχουν γίνει κάποιες εκλογές», παρότι ο ίδιος αντιλαμβάνεται τους λόγους για τους οποίους κάτι τέτοιο δεν κατέστη εφικτό.