Τα τελευταία δύο χρόνια, 495 πρόσφυγες και μετανάστες, στην προσπάθειά τους να φτάσουν στις ελληνικές ακτές, έχασαν τη ζωή τους στα νερά του Αιγαίου. Τελευταία προσθήκη στη μακάβρια αυτή λίστα είναι οι 16 νεκροί, εκ των οποίων επτάπαιδιά, που χάθηκαν στο ναυάγιο του περασμένου Σαββάτου, το πρώτο για το 2018, κοντά στις ακτές του Αγαθονησίου.

Η νέα προσφυγική τραγωδία εκτυλίχθηκε νωρίς το πρωί του Σαββάτου. Δύο γυναίκες και ένας άνδρας βγήκαν κολυμπώντας στις ακτές του νησιού και ενημέρωσαν τις Αρχές πως η μηχανοκίνητη βάρκα, στην οποία επέβαιναν μαζί με άλλα 19 άτομα, ανετράπη. Οι μαρτυρίες τόσο των ανθρώπων που κατάφεραν να σωθούν όσο και εκείνων που έφτασαν στο σημείο του ναυαγίου, προκειμένου να συνδράμουν στις προσπάθειες του Λιμενικού, συγκλονίζουν. Οπως είπαν, είδαν ανθρώπους να τους ξεβράζει η θάλασσα στα βράχια, είδαν νεκρή έγκυο γυναίκα να επιπλέει στο νερό και δίπλα της ένα παιδί πεθαμένο.

«Ημουν κάτω στον βυθό και έκλαιγα. Ειδικά όταν είδα τα παιδιά αυτά, και ένα 10χρονο αγόρι λες και κοιμόταν πάνω στη θάλασσα, ένα κορίτσι 17χρονο… Τι να πω; Τα θυμάμαι και τρελαίνομαι» δήλωσε ο δύτης Γιάννης Κανέλλης, ο οποίος έφτασε άμεσα στο σημείο του ναυαγίου. «Πήγαινα κοντά τους να τα πιάσω να τα βάλω στη βάρκα πάνω στο σκάφος του Λιμενικού. Και έκλαιγα, τρελαινόμουν. Ελεγα: “Τι να κάνω τώρα;”. Είναι πνιγμένος ο άνθρωπος, ειδικά τα παιδιά. Απίστευτο!».

Στην περιοχή την ώρα του ναυαγίου έπνεαν άνεμοι εντάσεως 5 μποφόρ. Αμέσως άρχισαν οι έρευνες, με τις δυνάμεις του Λιμενικού να εντοπίζουν 16 σορούς, εκ των οποίων δύο γυναίκες, επτά άνδρες και επτά παιδιά, το ένα δε βρέφος. Μέχρι αργά χθες το βράδυ συνεχίζονταν, αν και με αντίξοες καιρικές συνθήκες εξαιτίας των πολύ ισχυρών ανέμων, οι έρευνες για τον εντοπισμό των τριών αγνοουμένων.

Η μητέρα του βρέφους, η οποία κατάφερε να βγει στην ακτή, περιέγραψε στις Αρχές τι είχε συμβεί λίγες ώρες νωρίτερα. Σύμφωνα με τη μαρτυρία της, η μηχανή της λέμβου, στην οποία επέβαιναν, χάλασε την ώρα που εκείνη θήλαζε το βρέφος. Επικράτησε αναστάτωση και όλοι οι επιβαίνοντας σηκώθηκαν όρθιοι στη βάρκα. Λίγα λεπτά αργότερα, όλοι βρέθηκαν στο νερό και το μωρό της, όπως είπε, χάθηκε. Οπως δήλωσε ο δήμαρχος Αγαθονησίου Ευάγγελος Κόττορος, αυτή η αναστάτωση των επιβαινόντων ίσως ήταν και η αιτία του τραγικού ναυαγίου. Το επικίνδυνο ταξίδι από τα τουρκικά παράλια έως τις ελληνικές ακτές για πολλούς πρόσφυγες και μετανάστες απέβη μοιραίο. Τα στοιχεία της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες είναι σοκαριστικά: μόνο το 2018 έφτασαν μέσω θαλάσσης στην Ευρώπη συνολικά 12.428 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ εκτιμάται πως τουλάχιστον 446 άτομα έχασαν τη ζωή τους στα νερά της Μεσογείου τους πρώτους αυτούς δυόμισι μήνες. Τις δύο προηγούμενες χρονιές, οι αφίξεις μέσω της θάλασσας έφτασαν τις 535.054, με τον αριθμό των ανθρώπων οι οποίοι στην προσπάθειά τους να πατήσουν στη Γηραιά Ηπειρο πνίγηκαν ή αγνοούνται, να ξεπερνά τις 8.230. Στην Ελλάδα, από τις αρχές του έτους μέχρι σήμερα έφτασαν στα νησιά –κυρίως του Βορειοανατολικού Αιγαίου –3.963 πρόσφυγες και μετανάστες. Από το 2014 μέχρι και τα τέλη του 2017, στη θάλασσα του Αιγαίου χάθηκαν 1.699 πρόσφυγες και μετανάστες, ανάμεσά τους και πολλά παιδιά. Με ανακοίνωσή του ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας τόνισε πως «δεν μπορούμε ούτε πρέπει να συνηθίσουμε και να ανεχτούμε να χάνονται άνθρωποι, να χάνονται παιδιά στα νερά του Αιγαίου. Είναι σαφές ότι η λύση βρίσκεται στα μέτρα προστασίας των ανθρώπων, στις ασφαλείς διαδικασίες και οδούς για τους πρόσφυγες και μετανάστες, στο αμείλικτο χτύπημα των κυκλωμάτων διακίνησης ανθρώπων και εμπορίας της ζωής».

Δύο νεκροί στην Ξάνθη. Το πρωί του Σαββάτου δύο μετανάστες σκοτώθηκαν και επτά ακόμη τραυματίστηκαν έπειτα από καταδίωξη

του οχήματος στο οποίο επέβαιναν από την Αστυνομία. Στην παλιά εθνική οδό Κομοτηνής – Ξάνθης το αυτοκίνητο με τους εννέα επιβαίνοντες δεν σταμάτησε στο σήμα των αστυνομικών, με αποτέλεσμα να ξεκινήσει η καταδίωξή του. Στο ύψος της Ποταμιάς Ξάνθης, από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, το αυτοκίνητο ανετράπη.

Αριθμοί

3.963 πρόσφυγεςκαι µετανάστες έφτασανστην Ελλάδα το 2018

446 έχουν πνιγείστη Μεσόγειο µέσα στο 2018

1.715 έχουν χάσει τη ζωή τους από το 2014 έως σήµερα στα νερά του Αιγαίου

8.235 χάθηκαντα τελευταία 2 χρόνιαστη Μεσόγειο