Ιδιαίτερη ανησυχία επικρατεί στην Πυροσβεστική αλλά και στους επιτελείς του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για τις εκατοντάδες δασικές πυρκαγιές που σημειώθηκαν το τελευταίο 48ωρο και οι οποίες αποδίδονται στον μικρό αριθμό βροχοπτώσεων και χιονοπτώσεων τους περασμένους μήνες. Και αυτό γιατί στις καταστροφικές περιόδους 2000 και 2007, τότε που κάηκαν περίπου 4.000.000 στρέμματα δάσους και βρήκαν τραγικό θάνατο 70 άνθρωποι από δασικές πυρκαγιές, υπήρχαν οι ίδιες περίπου καιρικές συνθήκες κι είχαν σημειωθεί και τότε πολλές φωτιές από τις αρχές Μαρτίου σε Σάμο και αλλού. Με φόβο ασφαλώς μήπως στην Ελλάδα μεταφερθεί λόγω ειδικών συνθηκών ο περσινός πύρινος όλεθρος της Πορτογαλίας. Την Παρασκευή πραγματοποιήθηκε μεγάλη σύσκεψη στην Πυροσβεστική Υπηρεσία με την παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα όπου τέθηκαν προτάσεις για την χρήση επιβραδυντικού υγρού στις κατασβέσεις πυρκαγιών και την εφαρμογή ενός γαλλικού προτύπου αντιμετώπισής τους. Με ενθαρρυντικό στοιχείο ότι φέτος αναμένεται να είναι από τον ερχόμενο Μάιο στην διάθεση της Πυροσβεστικής περίπου 12-13 Canadair σε καθημερινή βάση ύστερα από μαζική επισκευή περίπου 20 κινητήρων πυροσβεστικών στο Σιάτλ των ΗΠΑ. Σύμφωνα με αναφορές οι νέοι κινητήρες θα έχουν πλέον εγγύηση πλήρους κι ομαλής λειτουργίας για 850 ώρες που καλύπτει τρεις αντιπυρικές περιόδους. Ωστόσο σημείο προβληματισμού είναι τα γραφειοκρατικά εμπόδια για την ενοικίαση των πυροσβεστικών ελικοπτέρων μέσω NATO (ύστερα από παλαιότερα κρούσματα διαφθοράς), αφού έληξε η πενταετής σύμβαση που είχε υπογραφεί το 2011. Κι ίσως γι αυτό τον λόγο ζητηθεί η εκταμίευση νέων ποσών από το υπουργείο Οικονομικών για την ενοικίαση ελικοπτέρων λόγω της επικίνδυνης περιόδου πυρκαγιών.
βαριά στατιστική. Το προηγούμενο διήμερο σημειώθηκαν περισσότερες από 150 πυρκαγιές σε όλη τη χώρα με σημαντικότερες στον Αυλώνα, στην Κρήτη, στη Μάνη. Μόνο στην περιοχή του Αυλώνα υπολογίζεται ότι αποτεφρώθηκαν περίπου 300 στρέμματα δασικής κι αγροτοδασικής έκτασης. Είναι ενδεικτικό ότι ολόκληρο τον Μάρτιο του 2015 –ένας χειμώνας τότε με πολλές βροχοπτώσεις και χιονοπτώσεις –είχαν σημειωθεί 259 πυρκαγιές συνολικά με μόλις 758 στρέμματα καμένα. Το 2016 οπότε και πάλι υπήρχε σχετικά βαρύς χειμώνας όπως και το 2017 ο αριθμός των πυρκαγιών και των καμένων εκτάσεων της άνοιξη ήταν πολύ μικρός, ενώ το καλοκαίρι οι καταστροφές ήταν περίπου 300.000 – 500.000 στρέμματα δάσους. Ερευνητές των δασικών πυρκαγιών εναποθέτουν τις ελπίδες τους στις ισχυρές και διαρκείς βροχοπτώσεις κυρίως την περίοδο Μαΐου – Ιουνίου όπως επίσης είχε συμβεί και τα προηγούμενα χρόνια με αποτέλεσμα τη μείωση της επικίνδυνης ξηρασίας.
Στη σύσκεψη στην οποία συμμετείχε προ πέντε ημερών και ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη συζητήθηκαν όλα τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν την αντιπυρική περίοδο, η εφαρμογή του γαλλικού μοντέλου πυρόσβεσης για τον περιορισμό του μετώπου των πυρκαγιών και με τη χρήση ειδικού επιβραδυντικού αφρού (σ.σ. πιθανόν να υπάρξει σχετική προμήθεια τους επόμενους μήνες). Επιπλέον συζητήθηκαν η ενίσχυση των πεζοπόρων τμημάτων της Πυροσβεστικής και η δημιουργία μηχανισμού άμεσης κατάσβεσης πυρκαγιών (κάτι που έχει αποδειχθεί στην πράξη ιδιαίτερα προβληματικό) με άμεση απογείωση πυροσβεστικών αεροπλάνων κι ελικοπτέρων. Διαδικασία που εμποδιζόταν τα τελευταία χρόνια λόγω βλαβών των αεροπλάνων και άμεσης καθήλωσής τους.
Ακόμη ο Τόσκας ζήτησε να εντατικοποιηθούν οι έρευνες για τις συλλήψεις των εμπρηστών ώστε να αποθαρρυνθούν σχετικά αυτοί που κατακαίγουν μεθοδικά δασικές εκτάσεις (όπως πέρσι με το μπαράζ σκόπιμων πυρκαγιών στη Ζάκυνθο). Στην πυρκαγιά του Αυλώνα έγινε άμεση σύλληψη ενός κτηνοτρόφου που είχε προχωρήσει σε εμπρησμό πιθανόν για να επεκτείνει βοσκοτόπια ενώ είχαν προηγηθεί και καταπατήσεις εκ μέρους του. Ακόμη υπήρξε σύλληψη αγρότη στην Ηλεία για πυρκαγιά που ξεκίνησε από απόπειρα καύσης κλαδιών ελαιοδέντρων.