«Σεχταριστές», «ηλίθιοι», «επικίνδυνοι» που δεν τιμωρούνται αρκετά αυστηρά. Αυτή είναι η άποψη των Γάλλων για τους φιλάθλους που προκαλούν επεισόδια στα γήπεδά τους, όπως καταγράφηκε σε σχετική σφυγμομέτρηση της εταιρείας Odoxa για λογαριασμό του RTL και της Groupama.
Το Σάββατο 10 Μαρτίου, λίγες ώρες πριν εισέλθει ο πιστολέρο στην Τούμπα και ανατινάξει το ντέρμπι των Δικεφάλων, είχαν προλάβει οι οπαδοί της Λιλ να μπουκάρουν στον αγωνιστικό χώρο του Πιερ Μορουά και να κυνηγήσουν τους παίκτες της ομάδας τους γιατί ήρθαν ισόπαλοι 1-1 με τη Μονπελιέ.
Η ηλιθιότητα δεν αποτελεί βεβαίως γαλλικό προνόμιο. Εχει μιλήσει γι’ αυτήν και τα σύνορά της εδώ και δεκαετίες ο Αλμπερτ Αϊνστάιν, το μεγάλο μυαλό που πολεμήθηκε από τους συναδέλφους του και προφανώς είχε συμπεριλάβει και κάποιους απ’ αυτούς στο θεώρημα της ηλιθιότητας.
Κατά τον Αϊνστάιν η βλακεία είναι άπειρη. Αν θα έπρεπε όμως να οριστεί ένα σημείο αναφοράς της, αυτό θα ήταν άνευ συζήτησης η Ελλάδα. Οσοι σερφάρετε στο Διαδίκτυο κάπου θα ανταμώσατε με την υποψηφιότητα της βλακείας της χρονιάς. Οπαδοί του ΠΑΟΚ συγκεντρώνουν υπογραφές σε διαδικτυακή πλατφόρμα με αίτημα να μην τιμωρηθεί η ομάδα τους για τα όσα συνέβησαν στο ντέρμπι με την ΑΕΚ. Σε διαφορετική περίπτωση λένε πως δεν θα πάνε στον… πόλεμο και τα φύλλα πορείας θα είναι κουρελόχαρτα. Μέχρι χθες το απόγευμα είχαν συγκεντρωθεί 6.961 υπογραφές ενώ στόχος είναι οι 100.000.
Αυτή η χώρα παράγει τελικά περισσότερη βλακεία απ’ αυτή που μπορεί να καταναλώσει.
Πρόταση της στήλης: εκτός από το VAR στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων να ενταχθεί και το «τρομόμετρο». Πρόκειται για συσκευή που μετρά τον τρόμο που νιώθουν οι παίκτες, οι παράγοντες, οι προπονητές, κάθε φορά που βλέπουν έναν καουμπόι με 38άρι στη ζώνη να μπαίνει στον αγωνιστικό χώρο. Το «τρομόμετρο» θα διευκολύνει ιδιαίτερα τους τακτικούς δικαστές του ποδοσφαίρου στην απονομή δικαιοσύνης, αφού ακόμα ψάχνουμε να βρούμε αν ο Βασίλης Δημητριάδης και οι παίκτες της ΑΕΚ ήταν λίγο ή πολύ τρομοκρατημένοι στην Τούμπα.
Μιας και αναφέρθηκα στο VAR να επαναλάβω –είμαι ο πρώτος που το έχει επισημάνει και δεν θέλω να με αντιγράφουν –πως με τον βιντεοδιαιτητή κάθε γήπεδο του χρόνου θα μπορεί να μετονομαστεί σε Δελφινάριο. Το τι σόου έχουμε να δούμε δεν περιγράφεται. Σκεφτείτε να υπήρχε VAR στην Τούμπα και ο Κομίνης να έπρεπε να διαβουλευτεί για πέντε λεπτά μέχρι να καταλήξει αν πρέπει να μετρήσει το γκολ. Η οθόνη θα έμοιαζε με ταμπέλα σε επαρχιακό δρόμο της Κρήτης.
Στην Αγγλία, πάντως, ο προπονητής της Τότεναμ Μαουρίσιο Ποτσετίνο χαρακτήρισε το Σάββατο το VAR «εφιάλτη».