«Τα μεγάλα έργα θέλουν μεγάλες συμπράξεις. Ο χρόνος δεν είναι απεριόριστος. Το μέλλον δεν θα μας περιμένει. Οι καιροί απαιτούν τόλμη και ευθύνη. Όχι μόνο από την ηγεσία αλλά από όλους μας. Ο ανορθολογισμός, ο συντηρητισμός και ο λαϊκισμός πρέπει να πάψουν να καθορίζουν τις τύχες μας. Η Ελλάδα έχει ανάγκη από το Κίνημα Αλλαγής. Δεν έχει ανάγκη από ένα νέο κόμμα συμβιβασμών.Ένα πραγματικό Κίνημα, μιας πραγματικής Αλλαγής», υπογράμμισε ο Σταύρος Θεοδωράκης στην ομιλία του στο συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής.
Σημείωσε ότι “οι συνεργασίες φέρνουν λύσεις. Η σύνθεση δίνει δύναμη” και πρόσθεσε “θέλουμε να κατευθύνουμε τις πολιτικές εξελίξεις. Θέλουμε να αλλάξουμε την Ελλάδα. Αλλά για να συμβούν αυτά, πρέπει να αλλάξουμε και εμείς! Να είμαστε αυστηροί με τα λάθη μας. Κάποιοι φοβούνται να αναφερθούν στα λάθη αλλά δεν είναι αυτός ο δρόμος. Ο κόσμος ξέρει τις μεγάλες στιγμές μας, ξέρει και τα λάθη μας. Αν κρύβεις τα λάθη σκιάζεις και τις μεγάλες στιγμές. Η μεγαλοφυΐα του Ελευθερίου Βενιζέλου, το όραμα του Ανδρέα Παπανδρέου, η αποτελεσματικότητα του Κώστα Σημίτη, το θάρρος του Γιώργου Παπανδρέου… αυτά πρέπει να σκεφτόμαστε. …Και απέναντι η δειλία των αντιπάλων μας”.
Ο Σταύρος Θεοδωράκης απαντώντας στα όσα είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης υπογράμμισε ότι “τα ιδρυτικά συνέδρια είναι σημεία συνάντησης των τολμηρών , τα ιδρυτικά συνέδρια είναι τόποι παραγωγής πολιτικής. Τα ιδρυτικά συνέδρια δεν είναι πεδία για ασκήσεις κομματικών μηχανισμών και πίστευα ότι όλοι είχαμε βγάλει συμπεράσματα από τις μάχες χαρακωμάτων από τις λιστομαχίες από όλα αυτά που μικραίνουν και απομονώνουν τα πολιτικά κινήματα. Εγώ θα επιμείνω. Το νέο Κίνημα δεν θα πρέπει να είναι άθροισμα μηχανισμών, ούτε αρένα φιλοδοξιών. Αλλά μια συμμαχία που σπάει τους κομματικούς μηχανισμούς. Μια συμμαχία χωρίς επετηρίδα” και τόνισε “εγώ το έχω ήδη πει και τολμώ να το πω κι εδώ μπροστά σας. Στην πολιτική μπήκα για 8 χρόνια. Ήδη έχω κλείσει τα 4. Ας δεσμευτούμε λοιπόν Νίκο εμείς οι νεότεροι ότι θα δώσουμε με την προσωπική μας στάση το παράδειγμα της ανανέωσης. Για να νικήσουμε δεν αρκεί να προσθέσουμε τις δυνάμεις μας. Στόχος μας είναι να πολλαπλασιάσουμε τις δυνάμεις του Ποταμιού και της ΔΗΣΥ. Υπάρχουν εκεί έξω πολλοί άνθρωποι με τις δικές μας ανησυχίες και πρέπει να τους συναντήσουμε. Το νέο Κίνημα δεν μπορεί να είναι μια νοσταλγική φωτογραφία του παρελθόντος. Πρέπει να είναι μια εικόνα από το μέλλον. Δεν έχουμε χρόνο για στρογγυλά λόγια που κολλάνε παντού. Έχουμε ανάγκη από πολιτικούς που λένε τα σύκα-σύκα και τη σκάφη-σκάφη. Η χώρα θέλει δυνατό τιμόνι από ανθρώπους που ξέρουν τι σημαίνει δουλειά και παραγωγή”.
“Το Κίνημα Αλλαγής πρέπει να γίνει το ρεύμα ανανέωσης” είπε ο επικεφαλής του Ποταμιού και υπογράμμισε ότι “με τις αρχές της Σοσιαλδημοκρατίας και του πολιτικού Φιλελευθερισμού πρέπει να προχωρήσουμε στα νέα μονοπάτια της σύγχρονης ευρωπαϊκής προοδευτικής σκέψης”.
Επιτέθηκε στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζοντας επιμένουν να βλέπουν την κρίση με τα παραμορφωτικά γυαλιά του λαϊκισμού που στοίχισε πολύ στη χώρα. “Ο ένας στα Ζάππεια και ο άλλος στα πεζοδρόμια, διέδωσαν την μεγάλη απάτη ότι η κρίση φεύγει όταν σκίζεις τα μνημόνια. Και ποτέ δεν ζήτησαν συγνώμη για τα ψέματά τους, ποτέ δεν παραδέχθηκαν τα λάθη τους” είπε.
Μιλώντας για τα δομικά προβλήματα της χώρας στη Δημόσια Διοίκηση και την Παιδεία σημείωσε ότι η οπισθοδρόμηση συνεχίζεται. “Και εδώ χρειάζεται η συνωμοσία των λογικών. Αυτών που σκέφτονται, προσπαθούν, βελτιώνουν. Γι΄αυτό δημιουργήθηκε το Ποτάμι και γι΄αυτά παλεύει αυτά τα 4 χρόνια! Αν δεν γκρεμίσουμε αυτά τα δύο κάστρα της οπισθοδρόμησης, δεν θα έρθουν πίσω οι πεντακόσιες χιλιάδες που έχουν φύγει στο εξωτερικό. Τα ρολά θα παραμένουν κατεβασμένα και οι νέοι άνεργοι θα παραμένουν παροπλισμένοι -υποαπασχολούμενοι στη μαύρη εργασία- με τις δεξιότητές τους μέρα με την ημέρα να αχρηστεύονται” τόνισε.
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Σταύρος Θεοδωράκης είπε ότι “δημιουργήσαμε το Κίνημα Αλλαγής. Κίνημα και όχι κόμμα, που συνειρμικά παραπέμπει στα λάθη του κομματικού κράτους και των κομματικών μηχανισμών. Τα πρώτα βήματα ήταν καλά, τα δύσκολα όμως είναι μπροστά μας. To Kίνημα Αλλαγής μπορεί να υπάρξει μόνο ως κίνημα τόλμης και ευθύνης. Είμαστε λοιπόν έτοιμοι να γράψουμε νέες σελίδες; Τις επόμενες εβδομάδες, τους επόμενους μήνες θα φανεί”.