Εκεί από όπου ουσιαστικά ξεκίνησαν όλα πριν από τρία χρόνια, στο Μπακού, ο Λευτέρης Πετρούνιας συνέχισε να γράφει Ιστορία κατακτώντας ένα ακόμα (όγδοο συνεχόμενο) χρυσό μετάλλιο τους τελευταίους 22 μήνες, αυτή τη φορά στη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου.
Το καλοκαίρι του 2015, η πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν είχε επιλεχθεί να φιλοξενήσει τους πρώτους Ευρωπαϊκούς Αγώνες στην Ιστορία, όπου σε ορισμένα αθλήματα όπως η γυμναστική είχαν συγκεντρωθεί οι κορυφαίοι αθλητές της Ευρώπης. Ο πρωταθλητής μας είχε κατακτήσει τον πρώτο του ευρωπαϊκό τίτλο λίγο νωρίτερα εκείνη τη χρονιά στο Μονπελιέ (πρωταθλητής Ευρώπης), αλλά η διοργάνωση στο Μπακού ήταν ακόμα πιο απαιτητική.
Ο Λευτέρης Πετρούνιας αποθεώθηκε κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο και από τότε ουσιαστικά δεν ξανάχασε! Διότι με εξαίρεση το προλυμπιακό τουρνουά του Ρίο και έναν αγώνα της σειράς των Παγκοσμίων Κυπέλλων, ο έλληνας άρχοντας των κρίκων από τότε μετράει μόνο χρυσά μετάλλια στις κορυφαίες διοργανώσεις.
Δηλαδή στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο (2016), στα Παγκόσμια Πρωταθλήματα της Γλασκώβης (2015) και του Μόντρεαλ (2017) και στα Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα του Μονπελιέ (2015), της Βέρνης (2016) και του Κλουζ (2017).
Ολα αυτά για τον θαυματουργό Λευτέρη Πετρούνια που έκανε το καλύτερο δυνατό ξεκίνημα για το ιδιαίτερα απαιτητικό 2018 (στο οποίο υπάρχει προς το τέλος του χρόνου το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στο Ντουμπάι) θριαμβεύοντας με 15,333 βαθμούς και υπό τον ήχους του «Ζορμπά», στον τελικό των κρίκων στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ενόργανης AGF Trophy.
Ακόμη και με ίωση
Ολα αυτά παρά το γεγονός ότι είχε ταλαιπωρηθεί από μια ίωση. Αλλά εδώ είχε πάρει το χρυσό στο Ευρωπαϊκό πέρυσι στο Κλουζ με σοβαρό πρόβλημα στο δάχτυλο!
«Ενα ακόμα χρυσό για να μπει καλά το 2018. Φτάνοντας εδώ χωρίς να βρίσκομαι σε πολύ καλή φόρμα και με μια ίωση που με ταλαιπωρούσε με υψηλό πυρετό. Τα καταφέραμε και τέλος. Μέσα τα κεφάλια, γιατί υπάρχει πολλή δουλειά μπροστά μας! Σας ευχαριστώ όλους!» ήταν η αναφορά του στο Instagram μετά την επιτυχία.
Σε αυτούς τους αγώνες παρουσίασε και το καινούργιο βελτιωμένο του πρόγραμμα (με βαθμό δυσκολίας 6,40).
Σε έναν τελικό που μπορεί για τον Πετρούνια να έμοιαζε με μια ακόμη μέρα στη δουλειά, η ευχάριστη έκπληξη ήταν ο έτερος Ελληνας του τελικού, ο 26χρονος Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, που άγγιξε το μετάλλιο αλλά έμεινε στις λεπτομέρειες στην 4η θέση τελικά με 14,700 βαθμούς (με 14,866 πήρε το χάλκινο μετάλλιο ο Κινέζος Σινγκιού Λαν).
Ασημένιο η Ξουλόγη
Σπουδαία επιτυχία και το ασημένιο μετάλλιο που κατέκτησε η Ιωάννα Ξουλόγη στον τελικό των ασκήσεων εδάφους με 12,733 βαθμούς, ενώ νωρίτερα ήταν τέταρτη στον τελικό της δοκού ισορροπίας με 12,000 βαθμούς.
Ο Βλάσης Μάρας στα 35 του πλέον έδειξε ότι παραμένει ανταγωνιστικός στο μονόζυγο, χάνοντας για 0,066 βαθμούς το χάλκινο μετάλλιο (4ος με 14,100 β.).
Τέλος πολύ καλή εμφάνιση πραγματοποίησε και η 16χρονη Εβελίνα Μάγια, που ήταν 5η στο έδαφος (12,566 β.) και 7η στη δοκό ισορροπίας (11,700 β.).