Την ώρα που το ΔΝΤ ανοίγει σταδιακά τα χαρτιά του για τις απαιτήσεις του από την Ελλάδα προκειμένου να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα, ο νέος υπουργός Οικονομικών Ολαφ Σολτς στέλνει στην Αθήνα το μήνυμα να ξεχάσει την ελάφρυνση του χρέους αν δεν συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις. Για τον νέο γερμανό υπουργό Οικονομικών οι μεταρρυθμίσεις αποτελούν το κλειδί που θα ξεκλειδώσει τα μέτρα διευθέτησης του ελληνικού χρέους.
«Φαίνεται ότι η ελληνική κυβέρνηση και οι πολίτες ακολουθούν αυτόν τον δρόμο. Η εξέλιξη δίνει αφορμή για αισιοδοξία. Επ’ αυτού θα παραμείνουμε με την ελληνική κυβέρνηση σε διάλογο για να διασφαλίσουμε ότι θα διατηρήσει τη μεταρρυθμιστική πολιτική. Από αυτό εξαρτάται εάν θα υπάρξει αισθητή ελάφρυνση χρέους» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ολαφ Σολτς στη «Süddeutsche Zeitung».
Μετά την πρώτη συνάντηση που είχε ο Σολτς, την περασμένη Παρασκευή, με τον γάλλο ομόλογό του Μπρουνό Λεμέρ στο Παρίσι έδωσε την πρώτη του συνέντευξη στη «SZ» και επικεντρώθηκε στις μεταρρυθμιστικές ιδέες του γάλλου προέδρου Μακρόν και τη στάση του Βερολίνου.
Για παράδειγμα, τόνισε ότι η νέα γερμανική κυβέρνηση θα πάρει μια νέα κατεύθυνση στην ευρωπαϊκή πολιτική για να ξανακερδίσει τους πολίτες στην υπόθεση της Ευρώπης. Τις προτάσεις Μακρόν χαρακτήρισε φιλόδοξες, «σαν Γερμανοί θα πρέπει να έχουμε μεγάλο συμφέρον να προχωρήσουμε μαζί με τη Γαλλία». Διευκρίνισε ωστόσο ότι οι δύο χώρες δεν πρόκειται να κάνουν κοινές προτάσεις στο επόμενο Συμβούλιο Κορυφής των Βρυξελλών γιατί είναι ακόμη πολύ νωρίς.
Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις δηλώνει ότι η εκτέλεση των μέτρων της δεύτερης φάσης της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, σε συνέχεια των αποφάσεων Μαΐου – Ιουνίου 2017, θα έρθει τμηματικά και θα είναι διασυνδεδεμένη με όρους εκπλήρωσης των μεσοπρόθεσμων υποχρεώσεων που έχει αναλάβει η χώρα. Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, σε συνέντευξή του στη «Real news», δηλώνει χαρακτηριστικά πως τα μέτρα για το χρέος θα εκτελεστούν ως επί το πλείστον μετά την 20ή Αυγούστου και θα εξαρτώνται από την τήρηση των συμφωνηθέντων.
Κρίσιμο θέμα για τον Ντομπρόβσκις είναι η εμπιστοσύνη των αγορών και οι στόχοι για το πλεόνασμα: «Υπάρχουν μπροστά μας συζητήσεις σε σχέση με μέτρα για το δημόσιο χρέος και για το πώς η Ελλάδα θα γυρίσει στις αγορές. Υπάρχουν και συζητήσεις σε σχέση με τον μηχανισμό που συνδέει τις αποπληρωμές με την ανάπτυξη. Ολα αυτά συνεπάγονται ότι τα μέτρα για το χρέος θα αρχίσουν να υλοποιούνται ως επί το πλείστον στην περίοδο μετά το πρόγραμμα. Κατά συνέπεια, η συνέχιση της υλοποίησης των συμφωνηθέντων και η επίτευξη των στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος θα είναι καθοριστικής σημασίας για την παραμονή της Ελλάδας εντός τροχιάς σε σχέση με τα μέτρα για το χρέος».
Επίσης δεν παραλείπει να τονίσει πόσο εύθραυστη είναι η εμπιστοσύνη των αγορών. «Η Ελλάδα πρέπει να γυρίσει στη χρηματοδότηση από τις αγορές και γι’ αυτό χρειάζεται την εμπιστοσύνη τους. Με αυτό το υψηλό επίπεδο χρέους προς ΑΕΠ που έχει η Ελλάδα, πρέπει να είναι κανείς πολύ προσεκτικός».