Η Ελλάδα μπορεί εδώ και σχεδόν πέντε χρόνια να μη διαθέτει πλέον ελληνικό δορυφόρο, καθώς ο Hellas Sat αποτελεί ιδιοκτησία της αραβικής εταιρείας Arabsat, ωστόσο από χθες κάνει… διαστημικά όνειρα μέσω του νεοσύστατου Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού (ΕΛΔΟ)! Επικεφαλής του νέου Οργανισμού, τον οποίο ίδρυσε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης (ΨΗΠΤΕ) Νίκος Παππάς και ο οποίος παρουσιάστηκε χθες από τον ίδιο, τέθηκε ο Σταμάτης Κριμιζής, ο έλληνας αστροφυσικός που ως διευθυντής ερευνητικών προγραμμάτων της ΝASA επί δεκαετίες μετείχε σε κάθε ερευνητική αποστολή της.
Ο Σταμάτης Κριμιζής, που ξεκίνησε τη ζωή του στον Βροντάδο της Χίου το 1938 και τελείωσε το σχολείο στο τοπικό γυμνάσιο αρρένων το 1956, για να κατακτήσει έπειτα τον κόσμο, είναι ο πρώτος πρόεδρος του ΕΛΔΟ, με διευθύνοντα σύμβουλο τον σμήναρχο ε.α. Κωνσταντίνο Πιλαφτσή.
Στο εξωτερικό ο δρ Σταμάτης Κριμιζής θεωρείται ένας τιτάνας της επιστημονικής κοινότητας. Κορυφαίος αστροφυσικός, καθηγητής στο φημισμένο Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς στη Βαλτιμόρη των Ηνωμένων Πολιτειών και μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, ο Σταμάτης Κριμιζής είναι ο μοναδικός επιστήμονας στον κόσμο με συμμετοχή στην εξερεύνηση όλων των σωμάτων του ηλιακού μας συστήματος.
Μέλη του ΔΣ του Οργανισμού είναι οι Χριστόδουλος Πρωτοπαππάς (Hellas Sat), Βασίλειος Αναστασόπουλος, Βασίλειος Κωστόπουλος, Αθανάσιος Πότσης και Γεώργιος Μαντζούρης. Στα σχέδια του ΕΛΔΟ, όπως ανακοίνωσε ο Νίκος Παππάς, περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, και η κατασκευή-εκτόξευση, σε συνεργασία με τη γερμανική εταιρεία OEGB, 10 μικροδορυφόρων που θα καλύψουν τις ανάγκες ελληνικών πανεπιστημίων και ιδιωτικών επιχειρήσεων. Βασικός σκοπός του ΕΛΔΟ, που ξεκινά τη λειτουργία του με μετοχικό κεφάλαιο 60.000 ευρώ, είναι «η διαμόρφωση στρατηγικής της χώρας για το Διάστημα και η προώθηση της συμμετοχής της σε διαστημικά προγράμματα και διαστημικούς οργανισμούς-φορείς». Επίσης, από το καταστατικό του Οργανισμού προβλέπεται η δημιουργία περίπου 30 θέσεων εργασίας.
Οπως σχολίασε ο Σταμάτης Κριμιζής, «η διοίκηση ενός δημόσιου οργανισμού στην Ελλάδα δεν είναι εύκολη υπόθεση, ειδικά τώρα που δημιουργείται μια νέα λειτουργική δομή», αλλά πρόσθεσε ότι «εδώ είναι και η πρόκληση για εμάς, που αντίθετα με τα ελληνικά έθιμα, θα προσπαθήσουμε να βάλουμε τον τόνο της ομαδικής δουλειάς, κάτι που λείπει από την ελληνική νοοτροπία». Ο Οργανισμός, συνέχισε ο Σταμάτης Κριμιζής, θα είναι πολύ διαφορετικός και το όραμά μας είναι αφενός η οργάνωση και η προώθηση τεχνολογιών αιχμής σε εθνικό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, και αφετέρου η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας. Υπογράμμισε ότι τα οφέλη για τη χώρα είναι αναμφισβήτητα, κάνοντας λόγο για επιτακτική ανάγκη αυτός ο Οργανισμός να αποτελέσει πρότυπο για τη χώρα.
Παρουσιάζοντας τον ΕΛΔΟ, ο Νίκος Παππάς ανέφερε ότι η μελέτη του Διαστήματος είναι πολύ σημαντική και ήδη έχει εφαρμογή σε όλους στους τομείς των τηλεπικοινωνιών, προσθέτοντας πως «παρά την κριτική και τις ειρωνείες που δεχθήκαμε στην αρχή, η πρωτοβουλία μας δικαιώνεται κάθε μέρα στα σχολεία, στα ερευνητικά κέντρα, στις startup επιχειρήσεις, και αυτό μας δημιουργεί συναίσθημα βαθιάς ικανοποίησης, καθώς καταφέραμε να ολοκληρώσουμε την πρώτη στροφή σε κάτι τόσο σημαντικό». Ανέφερε δε ότι μέσα στο 2018 θα έχουμε την εκτόξευση του Hellas Sat 4, «με τη χώρα να αυξάνει το εκτόπισμά της και να αξιοποιεί τα δικαιώματά της στον διαστημικό τομέα».