Το νέο μυθιστόρημα του πολυγραφότατου Γιάννη Καλπούζου με τίτλο «Γινάτι – Ο σοφός της λίμνης» θα βρίσκεται στα βιβλιοπωλεία την Πέμπτη 22 Μαρτίου από τις εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ. Ο ηπειρώτης συγγραφέας μετά το «Ιμαρέτ», τους «Άγιους και δαίμονες» και την «Σέρρα», τώρα μας ταξιδεύει με το νέο του μυθιστόρημα στα χρόνια της ιταλικής κατοχής των Ιωαννίνων του 1917∙ της πρώτης απόπειρας δημιουργίας Βλάχικου πριγκιπάτου στην Πίνδο∙ της εξόρυξης πετρελαίου στη Δραγοψά∙ της εκστρατείας στη Μικρά Ασία∙ της προσφυγιάς Μικρασιατών και Ποντίων, αλλά κι εκείνης των Τουρκογιαννιωτών∙ του διχασμού ανάμεσα σε βενιζελικούς και αντιβενιζελικούς και της μάστιγας της ληστοκρατίας στην Ήπειρο. Ο συγγραφέας ακολουθεί τα βήματα Εβραίων, Βλάχων, Αλβανών και Σαρακατσάνων, και καταγράφει την ταραγμένη εποχή πριν από το 1922 και κατά την πρώτη δεκαετία του Μεσοπολέμου.
Στο βιβλίο συνυπάρχουν, συμπορεύονται ή συγκρούονται διαφορετικοί κόσμοι, ομάδες και άτομα∙ σμίγουν ή αποχωρίζονται τα όνειρα κι ανακατώνονται τα αίματα, οι θρησκείες και οι γλώσσες∙ κι όλα συμβαίνουν στα Γιάννενα, στην πόλη των θρύλων και της μυστηριακής γοητείας.
Με μια ματιά
Πρωταγωνιστές της ιστορίας στο «Γινάτι» δύο νέοι από αντιδιαμετρικά αντίθετους κόσμους, ο χριστιανός Ζώτος και η μουσουλμάνα Χαβαή και η πολυκύμαντη ερωτική τους σχέση, ένας αινιγματικός βαρκάρης, μια γυναίκα-αράχνη που γυρεύει δωμάτιο για μια νύχτα κι έναν άντρα για μια ζωή, ο σατανικός κομπογιαννίτης γιατρός Μαργαζής και ο τυχοδιώκτης παπα-Λέρας, ο οποίος παινεύεται ότι εκδύει τις γυναίκες από τα αμαρτήματα κι από τα εσώρουχα. Πρόσωπα που μπλέκονται στο γαϊτανάκι που υψώνει ως μιαρή ή ευλογημένη έκρηξη το γινάτι με αφορμή έναν φόνο, μια αυτοκτονία, τον φόβο της αντεκδίκησης, την καταφρόνια της κοινωνίας, τον πλούτο, τη φτώχια, τη ζήλια, τον πόθο, κάποια ανομολόγητα εγκλήματα, την εθνική ταυτότητα και τον διάβολο ή τον άγγελο που κρύβει καθένας μέσα του. Και κυλά η ζωή τους πότε σαν αγριεμένο ποτάμι και πότε σαν γλυκασμός της άνοιξης.
Κατεβάστε εδώ ένα απόσπασμα από το βιβλίο