Μπορεί στο Ποτάμι να μην έχουν μεγάλη πείρα από κεντροαριστερά συνέδρια, όμως μαθαίνουν γρήγορα. Την Παρασκευή, οι Ποταμικοί διαχύθηκαν στον χώρο και γι’ αυτό στην υποδοχή του Σταύρου Θεοδωράκη δεν ακούστηκαν όσο θα περίμενε κανείς. Το Σάββατο, όμως, παίρνοντας παράδειγμα από το «πέταλο» του Νίκου Ανδρουλάκη, έπιασαν εξώστη σχεδόν απέναντι από το βήμα. Το αποτέλεσμα; Ενα ηχηρό χειροκρότημα για τον επικεφαλής του Ποταμιού στο τέλος της ομιλίας του.
Ούτε μία ούτε δύο, αλλά είκοσι φορές χειροκροτήθηκε από το σώμα των συνέδρων ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απευθύνοντας τον χαιρετισμό του. Ο πρόεδρος της ΝΔ, κατευθείαν από το αεροδρόμιο, δεν χρησιμοποίησε την προσφώνηση «σύντροφοι» προς τα μέλη του Κινήματος Αλλαγής, όπως έκανε χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία ο Γιάννης Δραγασάκης, προκαλώντας γέλια στην αίθουσα. Στο κυλικείο του ΣΕΦ εντοπίστηκε και η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Σοφία Ζαχαράκη να παρακάμπτει την –τεράστια, είναι η αλήθεια –ουρά για έναν καφέ.
«Φώφη, γερά, μπροστά κι αριστερά» ήταν το πρώτο σύνθημα που ακούστηκε για τη Γεννηματά όταν ανέβηκε για τη δευτερολογία της –αποτέλεσμα των «μικρών» συνέδρων, κάτω των 35, στα αριστερά του βήματος, που φώναζαν ρυθμικά. Προφανώς δεν προέτρεπαν την πρόεδρο να «στρίψει» προς τον ΣΥΡΙΖΑ, έκαναν όμως μια μικρή αναφορά στη φράση του εκπροσώπου Τύπου και γραμματέα της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ Παύλου Χρηστίδη στο Συνέδριο της ΔΗΣΥ το περασμένο καλοκαίρι.
Μέχρι και ένα τέταρτο πριν από την αποκάλυψή του, το σύμβολο του Κινήματος Αλλαγής, το ρόδο, βρισκόταν ακόμα υπό διαπραγματεύσεις. Η ομάδα επικοινωνίας, σε τακτική συνεννόηση με τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου, συζητούσε πίσω από την εξέδρα, βάζοντας τις τελευταίες πινελιές στο χρώμα. Τελικά, ανατέθηκε σε τρία νέα παιδιά να κάνουν τα αποκαλυπτήρια: τον Ορέστη Κορλό, τη Μαρία Δαμανάκη –απλή συνωνυμία με την πρώην επίτροπο και πρόεδρο του ΣΥΝ –και τον Ηλία Πατλάκα, οι οποίοι θα αναλάβουν και τις επόμενες μέρες να εξηγήσουν δημοσίως την ιδέα πίσω από το σύμβολο.
Γνωρίζοντας τις αντιδράσεις που υπήρχαν για τον αναλογικό ορισμό της Κεντρικής Επιτροπής, οι ψίθυροι στο ΣΕΦ είχαν να κάνουν με το αν η πλευρά του Νίκου Ανδρουλάκη θα κατέθετε ψήφισμα στο προεδρείο για εκλογή του οργάνου. Κάτι τέτοιο δεν συνέβη, υπήρξε όμως η σκέψη να συζητηθεί το θέμα που έθεσε ο ευρωβουλευτής για τις θητείες των βουλευτών (τέσσερις ολοκληρωμένες από το 2005). Αυτό προξένησε πολλές –έντονες, κατά στιγμές –συζητήσεις στην πρώτη σειρά, την ώρα της ομιλίας του Θανάση Θεοχαρόπουλου, ανάμεσα στον Νίκο Ανδρουλάκη και τους στενούς συνεργάτες της Φώφης Γεννηματά. Στο τέλος όμως, με τη σύμφωνη γνώμη όλων, «η πρόταση αφέθηκε για να εξειδικευτεί στην πορεία».