«Το θέλουμε. Μπορούμε. Προχωράμε»: με το σύνθημα εκκίνησης για μια νέα εποχή στην Κεντροαριστερά και με φόντο ένα πολύχρωμο ρόδο, η Φώφη Γεννηματά έκλεισε το ιδρυτικό Συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής. Το πολύχρωμο ρόδο αποτελεί το σήμα: η επικεφαλής του νέου φορέα σκιαγράφησε την επόμενη μέρα για την παράταξη και κάλεσε τα μέλη του Κινήματος Αλλαγής σε «εκλογική ετοιμότητα». Απαντώντας στις κρούσεις τόσο από τον Κυριάκο Μητσοτάκη όσο και από τον Γιάννη Δραγασάκη, έκανε λόγο για καθυστερημένες παρεμβάσεις υπέρ των συνεργασιών, καθώς «οι πλατείες και τα Ζάππεια κάλυψαν τους πραγματικούς υπευθύνους του εκτροχιασμού της οικονομίας, υπονόμευσαν τις προσπάθειες και κράτησαν την Ελλάδα οκτώ χρόνια μέσα στην κρίση».
Για πρώτη φορά, ωστόσο, η Γεννηματά ανέπτυξε τον τρόπο με τον οποίο θα επιδιώξει μια «προοδευτική προγραμματική συμφωνία», εξειδικεύοντας πώς το Κίνημα Αλλαγής θα μπορούσε να συμμετάσχει, μετά τις εκλογές, σε μια κυβέρνηση συνεργασίας. Ενα από τα σημεία στα οποία θα βασιστεί είναι η αναθεώρηση του Συντάγματος «χωρίς περαιτέρω εξωθεσμικούς και παρακοινοβουλευτικούς πειραματισμούς», καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις για πολιτική σταθερότητα –με το βλέμμα στον εκλογικό νόμο -, ενίσχυση της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης και έλεγχο της χρηματοδότησης των κομμάτων. «Πρέπει να είμαστε έτοιμοι. Ανά πάσα στιγμή», ανέφερε χαρακτηριστικά για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών μέσα στο 2018, προαναγγέλλοντας συγκρότηση επιτροπής ψηφοδελτίων και λειτουργία ενιαίου τομέα αυτοδιοίκησης που θα προετοιμάσει τον νέο φορέα για τις αυτοδιοικητικές του 2019.
ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ ΜΕΤΩΠΑ. Παράλληλα, μετά το επιτυχές πρώτο βήμα του ιδρυτικού Συνεδρίου, από σήμερα ξεκινάει και η προσπάθεια οργανωτικής ενοποίησης του νέου φορέα. Στο άμεσο μέλλον αναμένεται ο ορισμός του νέου γραμματέα και της Κεντρικής Επιτροπής, ο οποίος μαζί με το Πολιτικό Συμβούλιο των έξι και την Εκτελεστική Γραμματεία, αποτελούν το «ενιαίο πολιτικό κέντρο» –με το Πολιτικό Συμβούλιο, όπως όλα δείχνουν, να κρατά κυρίαρχο ρόλο στη λήψη αποφάσεων. Η ενοποίηση θα είναι και επικοινωνιακή, με ενιαίο γραφείο και εκπρόσωπο Τύπου, αλλά και λειτουργική. Από εδώ και πέρα, οι δύο Κοινοβουλευτικές Ομάδες (που θα παραμείνουν ώς έχουν μέχρι τις εκλογές), θα συνεδριάζουν μαζί μια φορά τον μήνα, ενώ τα συντονιστικά τους μια φορά την εβδομάδα. Οι διαδικασίες ξεκινούν από «κάτω προς τα πάνω» και θα αποφασιστούν και επισήμως από την Κεντρική Επιτροπή ώς τα τέλη Απριλίου.
Ο ορισμός της Κεντρικής Επιτροπής χωρίς εκλογές, ωστόσο, αποτέλεσε σημείο συζήτησης και κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου, με τον Νίκο Ανδρουλάκη να ζητά τη μετονομασία της σε Προσωρινή Κεντρική Επιτροπή. Φυσικά, κανένα μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου δεν προσπέρασε τη δυσκολία του εγχειρήματος. Από τον Γιώργο Καμίνη, που επισήμανε πως «κανείς δεν μπορεί να είναι με το ένα πόδι μέσα και το άλλο έξω» έως τον Θανάση Θεοχαρόπουλο που ζήτησε το Κίνημα Αλλαγής «να μην απογοητεύσει τον κόσμο της λογικής και της μετριοπάθειας», όλοι έθεσαν ζήτημα εξωστρέφειας, ζητώντας ενιαία φωνή και έκφραση εντός και εκτός Βουλής. «Στην πολιτική μπήκα για οκτώ χρόνια. Ηδη έχω κλείσει τα τέσσερα. Ας δεσμευτούμε, Νίκο, εμείς οι νεότεροι, ότι θα δώσουμε με την προσωπική μας στάση το παράδειγμα της ανανέωσης», τόνισε ο Σταύρος Θεοδωράκης για το θέμα των θητειών των βουλευτών, που επανέφερε ο Ανδρουλάκης. Ο επικεφαλής του Ποταμιού, πρώτη φορά μπροστά σε πασοκικό κοινό, απευθύνθηκε στο σώμα ως «φίλοι και φίλες, συντρόφισσες και σύντροφοι, κυρίες και κύριοι –τα λέω όλα για να καλύψω τους κεντρώους και τους αριστερούς. Οι συνεργασίες φέρνουν λύσεις. Η σύνθεση φέρνει δύναμη» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ. Με ξεκάθαρη θέση υπέρ ενός «μετώπου δημοκρατίας κατά του διαρκούς πραξικοπήματος» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ παρουσιάστηκε ο Βαγγέλης Βενιζέλος. «Εγώ, που μαζί με πολύ λίγους άλλους έζησα το 1989 στο πλευρό του Ανδρέα Παπανδρέου ως νομικός του παραστάτης, δικαιούμαι να πω ότι όταν έχεις τέτοια ανοιχτά μέτωπα, δεν υπάρχουν περιθώρια για μικρούς, δευτερεύοντες και παρεξηγήσιμους διαδικαστικούς χειρισμούς δήθεν διαφοροποίησης» ανέφερε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, παρεμβαίνοντας στο ιδρυτικό Συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής. Ο Βενιζέλος τόνισε την ανάγκη για «καθαρή πολιτική γραμμή» από εδώ και πέρα, σχολιάζοντας πως η πολιτική αυτονομία «σε συνθήκες πόλωσης» απαιτεί μεταξύ άλλων συγκεκριμένη θέση για τον σχηματισμό κυβέρνησης, τη «διαμόρφωση και εφαρμογή μιας εθνικής στρατηγικής ανασυγκρότησης» και την προστασία και αναστήλωση των «εκβιασμένων θεσμών», αποκλείοντας μια συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ. «Η Δημοκρατική Παράταξη πρέπει να είναι ένας πολιτικός οργανισμός που λειτουργεί θεσμικά, συλλογικά, δημοκρατικά. Χωρίς εσωστρέφεια και οργανωτισμούς, (…) χωρίς το άγχος των ίσων αποστάσεων», ανέφερε χαρακτηριστικά για το μέλλον του νέου φορέα.