Εντείνονται οι ζυμώσεις στη Μακεδονία και στη Θράκη για την ανάγκη ή όχι δημιουργίας ενός κόμματος – κατά τα πρότυπα της Λέγκας του Βορρά – που θα στηριχθεί σε Πόντιους, Μακεδόνες, Θρακιώτες, δυνάμεις της Εκκλησίας κ.ά.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Βήματος, η υπόθεση αυτή συνδέεται με τις κινήσεις που κάνει ο Ιβάν Σαββίδης καθώς επανέρχονται τα σενάρια περί εμπλοκής του στην πολιτική στην Ελλάδα.
Κάτι που φαίνεται ότι ενισχύεται από την απόφασή του να πουλήσει την καπνοβιομηχανία του στη Ρωσία έναντι 1,6 δις δολαρίων και να επικεντρωθεί σε επενδύσεις στις υποδομές, τον τουρισμό, το real estate.
Βεβαίως, ο Σαββίδης έχει να αντιμετωπίσει τον ίδιο του τον εαυτό καθώς ό,τι έκανε στην Τούμπα, θα το βρίσκει μπροστά του.
Το κλίμα έχει βαρύνει πάρα πολύ για τον πρόεδρο του ΠΑΟΚ, ο οποίος από τα μέσα της εβδομάδας βρίσκεται οικογενειακώς στη Ρωσία.
Τα σενάρια περί Λέγκας του Βορρά ενισχύθηκαν όταν ορισμένοι βουλευτές στήριξαν δημόσια τον Σαββίδη, τις κινήσεις του οποίου προσπαθούν να αποκρυπτογραφήσουν διάφορες πλευρές, αλλά και η αμερικανική πρεσβεία που θεωρεί ότι αποτελεί έναν από τους δούρειους ίππους της Ρωσίας στην Ελλάδα.
Αρχή στο συλλαλητήριο
Ο Σαββίδης πριν από πολύ καιρό είχε πει, όταν ρωτήθηκε εάν θα κάνει κόμμα, πως αυτό θα γίνει όταν θα αποφασίσει να κάνει δηλώσεις στα ελληνικά. Την Κυριακή του τρόμου στην Τούμπα, βγαίνοντας από το γήπεδο, συνομίλησε με τους οπαδούς του ΠΑΟΚ στα ελληνικά. Σημειολογικό;
Ο ίδιος είχε αναφέρει σε παλαιότερη συνέντευξή του (σε αυτήν είχε παρομοιάσει τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα με τον Βλαντίμιρ Πούτιν) ότι υπάρχουν πολλοί βουλευτές που έχει βοηθήσει πάρα πολύ, χωρίς να αναφέρει τον τρόπο.
Αν και έχει διαψεύσει στο παρελθόν ότι προτίθεται να κάνει κόμμα και πριν από περίπου έναν μήνα είπε ότι «κόμμα μας είναι ο ΠΑΟΚ», εν τούτοις οι κινήσεις τόσο του ίδιου όσο και συγγενικών του προσώπων και συνεργατών του δείχνουν ότι το πολιτικό μαγείρεμα στον Βορρά συνεχίζεται. Αυτό φάνηκε στο συλλαλητήριο για το Σκοπιανό, το οποίο ενισχύθηκε ποικιλοτρόπως από την πλευρά Σαββίδη, καθώς τόσο ο ΠΑΟΚ όσο και ποντιακά σωματεία κ.ά. ενίσχυσαν την κινητοποίηση.
Μια προσεκτική ανάγνωση των αναρτήσεων του γιου του Σαββίδη, Γιώργου, και της ανιψιάς του Σόνιας, συζύγου του πρώην γραμματέα της ΝΔ Ανδρέα Παπαμιμίκου, είναι ενδεικτική για το πώς σκέπτεται ευρύτερα η οικογένεια.
Η ρωσική πρεσβεία στην Αθήνα κρατά αποστάσεις και δεν εμπλέκεται, αν και διάφοροι παράγοντες, όπως π.χ. ο επικεφαλής του κόμματος Ελληνική Λύση, Κυριάκος Βελόπουλος (πρώην βουλευτής του ΛΑΟΣ), κινούνται μεθοδικά και στο προσκήνιο και στο παρασκήνιο στηρίζοντας τη Ρωσία και τον Πούτιν.
Η συζήτηση για τον στρατηγό Φράγκο
Εν μέσω των συλλαλητηρίων είχε συζητηθεί το όνομα του στρατηγού Φραγκούλη Φράγκου, αλλά πολύ γρήγορα σταμάτησε η συζήτηση διότι δεν έδειξε προθυμία να εμπλακεί. Προηγουμένως είχε ακουστεί το όνομα του Απόστολου Τζιτζικώστα που διατηρεί καλές σχέσεις με την οικογένεια του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, για τον οποίο λέγεται ότι ήταν εκ των ένθερμων υποστηρικτών των συλλαλητηρίων. Ομως ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας έσπευσε με ένταση να ξεκόψει τις συζητήσεις, θεωρώντας ότι του δημιουργούν πρόβλημα και του πλήττουν το προφίλ, αν και έχει άριστη σχέση με τον Α. Παπαμιμίκο.
Κάποιοι σκληροί δεξιοί πολιτικοί και θρησκευτικοί κύκλοι στον Βορρά γοητεύονται από την ιδέα να ηγηθεί κόμματος ο Νικόλαος, υιός του τέως βασιλιά, αν και αυτό το σενάριο δεν προχωρεί. «Εάν ο Σαββίδης το αποφασίσει, το πρόσωπο θα έρθει σε δεύτερη μοίρα» λένε παράγοντες της Θεσσαλονίκης που γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις.
Τον περασμένο Αύγουστο, σε ανύποπτη στιγμή και χωρίς να συζητείται το ενδεχόμενο ίδρυσης κόμματος από τον Σαββίδη, ο ποινικολόγος Μπάμπης Αποστολίδης, πρώην αντιπρόεδρος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, είχε πει κάτι που στην Αθήνα πέρασε απαρατήρητο, αλλά στον Βορρά έγινε η… σπορά: «Πιστεύω ότι θα ιδρύσει αρχικά έναν πολιτικό φορέα και αμέσως μετά ένα νέο πολιτικό κόμμα, γιατί είναι πολιτικός και δεν του έχει φύγει ποτέ από το μυαλό η ιδέα να πολιτευθεί, όπως είχε κάνει στη Βουλή της Δούμας της Ρωσίας».
Κοινό στοιχείο όλων αυτών που συναντώνται στον Βορρά είναι η εναντίωσή τους στον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη (ο Σαββίδης είχε πει ότι ο Κ. Μητσοτάκης δεν θα γίνει ποτέ πρωθυπουργός), ενώ κυρίαρχο στοιχείο είναι η αντίθεση Βορρά – Νότου.
Η αντίθεση αυτή φάνηκε και στη Βουλή όταν ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Γιώργος Λαζαρίδης συγκρούστηκε με τον υφυπουργό Αθλητισμού Γιώργο Βασιλειάδη, τασσόμενος στο πλευρό του Σαββίδη, και ο Αριστείδης Φωκάς (Ενωση Κεντρώων) αμφισβήτησε ότι ο επιχειρηματίας εισέβαλε στο γήπεδο έχοντας μαζί του το όπλο.
Μεγάλο τμήμα των ΑΝΕΛ στηρίζει τον Σαββίδη, ο οποίος εξακολουθεί να διατηρεί άριστη σχέση με τον Πάνο Καμμένο. Οι ΑΝΕΛ δημοσκοπικά καταρρέουν και ορισμένοι βλέπουν ως «σανίδα σωτηρίας» για τον Π. Καμμένο τη συμπόρευση με ένα τέτοιο κόμμα.
Η αμηχανία και στις τάξεις της ΝΔ στον Βορρά είναι έκδηλη, καθώς η ενδεχόμενη δημιουργία κόμματος δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα στο ακροατήριό τους, ενώ πολλοί θυμούνται τη στήριξη που είχε από οπαδούς του ΠΑΟΚ η Ενωση Κεντρώων στις εκλογές του 2015, ενώ ο Βασίλης Λεβέντης ήταν σχεδόν κάθε εβδομάδα στη Θεσσαλονίκη και μιλούσε σε τοπικό σταθμό.