Λίγα μόλις 24ωρα μετά την ανάληψη καθηκόντων από τη νέα κυβέρνηση διαγράφεται ήδη συντηρητική στροφή του Βερολίνου στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. Ο νέος υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ επιδιώκει την αναστολή της συνθήκης Σένγκεν και την επαναφορά των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα των χωρών-μελών μέχρις ότου στεγανοποιηθούν τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.
«Τα εσωτερικά σύνορα πρέπει να επαναλειτουργήσουν για όσο διάστημα η ΕΕ δεν καταφέρνει να προστατεύσει και να ελέγξει αποτελεσματικά τα εξωτερικά της σύνορα» τόνισε ο Ζέεχοφερ χθες στην κυριακάτικη «Βελτ αμ Ζόνταγκ». Η προσωρινή αναστολή της Σένγκεν μπορεί μάλιστα να γίνει και ο κανόνας. «Για το επόμενο ορατό διάστημα δεν βλέπω τη στιγμή κατά την οποία θα το καταφέρουμε» εκτίμησε.
Η θέση του γερμανού υπουργού Εσωτερικών συνιστά πλήρη αντιστροφή όσων ισχύουν σήμερα για την επαναφορά των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα της Σένγκεν, που προβλέπονται μόνον σε εξαιρετικές περιπτώσεις κινδύνου διεθνούς τρομοκρατίας ή μεγάλων αθλητικών διοργανώσεων, και μπορούν να εφαρμοστούν για ορισμένο διάστημα. Το νέο δόγμα που προωθεί ο Ζεεχόφερ μεταφέρει την ευθύνη στην ΕΕ και την Κομισιόν που θα πρέπει να αποδείξουν ότι λειτουργεί αποτελεσματικά ο έλεγχος των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ προκειμένου να αρθούν οι έλεγχοι στα εσωτερικά σύνορα της Σένγκεν.
Η άποψη του Ζεεχόφερ δεν είναι νέα, αλλά με την ανάληψη του ομοσπονδιακού υπουργείου Εσωτερικών εκφράζεται πλέον από τον καθ’ ύλην αρμόδιο υπουργό της γερμανικής κυβέρνησης. Η φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Γερμανίας είναι υπόθεση της κεντρικής κυβέρνησης, οι έλεγχοι στη μεθοριακή ζώνη είναι υπόθεση των κρατιδίων. Το γεγονός ότι ταυτόχρονα με τον Χορστ Ζεεχόφερ στο Βερολίνο ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας (που αποτελεί και την είσοδο προσφύγων από την Αυστρία) που ανέλαβε την προηγούμενη εβδομάδα Μάρκους Ζέντερ προωθεί την επανασύσταση της «μεθοριακής αστυνομίας» της Βαυαρίας κάνει ακόμα πιθανότερη την αλλαγή στάσης της Γερμανίας για τη Σένγκεν. «Φυσικά ο Μάρκους Ζέντερ και εγώ είμαστε στην ίδια πλευρά του μετώπου» σημείωσε ο Ζεεχόφερ στη συνέντευξή του.
Η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ ανήκει στους ένθερμους υποστηρικτές της συνθήκης του Σένγκεν, τη διάσωση της οποίας επικαλέστηκε, όταν άνοιξε τα γερμανικά σύνορα στο αποκορύφωμα της προσφυγικής κρίσης το φθινόπωρο του 2015. Ο Ζεεχόφερ ήταν ο σημαντικότερος πολέμιος της πολιτικής της στο Προσφυγικό. Μετά την εκεχειρία της περιόδου πριν και μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, στο ξεκίνημα της νέας θητείας της καγκελαρίου επανέρχεται ως θέμα τριβών με τον Ζεεχόφερ τώρα υπουργό Εσωτερικών.
Η σκληρή στάση του ενισχύεται επικοινωνιακά από τη στάση άλλων ευρωπαϊκών χωρών, κυρίως της Ανατολικής Ευρώπης, που αρνούνται οποιαδήποτε συμμετοχή στην κατανομή των προσφύγων στην ΕΕ. «Οχι από την πλευρά της καγκελαρίου, αλλά από πρωτίστως από την Κομισιόν, υπάρχει έναντι των Ανατολικοευρωπαίων ένας τόνος παιδαγωγικός, που είναι αντιπαραγωγικός διότι κάθε χώρα έχει τη δική της εθνική υπερηφάνεια. Οι αποφάσεις δεν πρέπει να λαμβάνονται ερήμην των εθνικών κυβερνήσεων» υποστήριξε ο Ζεεχόφερ, ο οποίος διατηρεί στενές σχέσεις με τον ομόδοξό του στο Προσφυγικό πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπαν. «Εάν διαπραγματευτούμε με υπομονή, μπορούμε να κερδίσουμε ένα μεγάλο μέρος των χωρών στην κατανομή προσφύγων». Ταυτόχρονα αφήνει ανοιχτό το παράθυρο σε εκείνες τις χώρες που θα επιλέξουν άλλους τρόπους συμβολής στην αντιμετώπιση της κρίσης. Δηλαδή όπως με μεγαλύτερη συμμετοχή τους στο προσωπικό φύλαξης των συνόρων είτε χρηματική συμμετοχή τους στην ασφάλεια των κοινών συνόρων. «Θα πρέπει να είμαστε ελαστικοί», λέει ο Ζεεχόφερ, «να επενδύσουμε στην ελαστική αλληλεγγύη».