Μείωση πραγματικών μισθών σημειώθηκε στην Ελλάδα και σε άλλες 5 χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης το 2017 όπως προκύπτει από έρευνα του Ευρωπαϊκού Συνδικαλιστικού Ινστιτούτου (ETUI) για την εξέλιξη των μισθών αφού ληφθεί υπόψη το κόστος ζωής και η οποία καταγράφει μείωση 0,4% στην Ελλάδα, στην Φινλανδία -2%, στην Ισπανία -1,1,5%, στην Ιταλία -0,9%, στο Βέλγιο -0,8%, στο Ηνωμένο Βασίλειο -0,6%.
Στην ίδια έρευνα καταγράφεται επίσης η θλιβερή πρωτιά της Ελλάδας ως προς τις μειώσεις μισθών στην Ευρώπη την περίοδο 2010-2017 σε σύνολο 9 ευρωπαϊκών χωρών. Οι 9 χώρες είναι:Ιταλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία, Βέλγιο, Ελλάδα, Πορτογαλία, Φινλανδία, Κροατία και Κύπρος. Η απώλεια στην περίπτωση της χώρας μας είναι της τάξης του19,1% στην περίοδο 2010-2017. Ηδη η γενιά των φτωχών εργαζομένων, με μισθό 327 ευρώ, δηλαδή χαμηλότερο ακόμη και από το επίδομα ανεργίας (360 ευρώ) καθιερώθηκε στην αγορά εργασίας επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Ο 1 στους 3 μισθωτούς στην Ελλάδα απασχολείται πλέον με μερική απασχόληση και με μισθούς – βοηθήματα.
Τα στοιχεία περιλαμβάνονται σε μία νέα έκθεση με τίτλο «Συγκριτική αξιολόγηση της εργασίας στην Ευρώπη 2018» και έχουν υπολογιστεί από το Ευρωπαϊκό Συνδικαλιστικό Ινστιτούτο, από ανεξάρτητα δεδομένα που δημοσιεύτηκαν τον Φεβρουάριο 2018 και αφορούν τους «πραγματικούς μισθούς» –την αξία των μισθών όταν λαμβάνεται υπόψη το κόστος ζωής.
Ως προς το 2010-2017 μετά την Ελλάδα ακολουθούν με μειώσεις μισθών 10,2%η Κύπρος και 8,3% η Πορτογαλία.
«Παρά την όλη συζήτηση περί οικονομικής ανάκαμψης οι εργαζόμενοι σε πολλές μεγάλες χώρες παραμένουν σε ακόμη χειρότερη θέση απ’ ό,τι πριν την κρίση και εξακολουθούν να χάνουν. Δεν αποτελεί έκπληξη το ότι ακόμα και η Κομισιόν και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κάνουν έκκληση για μεγαλύτερες αυξήσεις μισθών. Είναι κάτι ουσιαστικό όχι μόνο για την κοινωνική δικαιοσύνη αλλά και για την επίτευξη της ανάπτυξης και τη δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας», δήλωσε η γραμματέας της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων Εσθερ Λιντς.