Σε αντίθετη κατεύθυνση συνεχίζουν να κινούνται κυβέρνηση και Τράπεζα της Ελλάδος αναφορικά με το ενδεχόμενο λήψης προληπτικής γραμμής πίστωσης, παρ’ ότι με τις χθεσινές τους τοποθετήσεις σε εκδήλωση του ΙΟΒΕ, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιάννης Στουρνάρας δεν θέλησαν να ρίξουν κι άλλο λάδι στη φωτιά. Την ίδια ώρα ο ΟΟΣΑ, με έκθεσή του για τις μεταρρυθμίσεις ήρθε να ανάψει νέες φωτιές στην κυβέρνηση περιγράφοντας ως δεδομένη τη μείωση του αφορολογήτου από το 2019.
Οι διαξιφισμοί Τσακαλώτου – Στουρνάρα κατά τη διάρκεια χθεσινής εκδήλωσης του ΙΟΒΕ στο Χρηματιστήριο Αθηνών άρχισαν από το αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας και επεκτάθηκαν έως τον ρόλο των συνεταιριστικών τραπεζών και της χρηματοδότησης της οικονομίας μέσω του Χρηματιστηρίου. Οι διαχωριστικές γραμμές ήταν παραπάνω από φανερές.
ΚΑΡΦΙΑ. Ο υπουργός Οικονομικών προκαταβολικά δήλωσε «δεν θα πω τίποτα εναντίον του Γιάννη», χωρίς να παραλείψει καρφιά του τύπου «θα τρίζουν τα κοκαλάκια των καθηγητών του…».
Ο διοικητής της ΤτΕ από την πλευρά του, μπορεί να μην εκφώνησε το γραπτό κείμενο της ομιλίας του στο οποίο ξεχωρίζουν οι αναφορές στη ανάγκη επιτάχυνσης των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, σταδιακής μετάβασης σε ένα ασφαλιστικό σύστημα τριών πυλώνων και αξιοποίησης κάθε διαθέσιμου εργαλείου –όπως η προληπτική γραμμή –για την ασφαλή πορεία της χώρας μετά την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος, αλλά δεν χαρίστηκε στον υπουργό Οικονομικών. Τόνισε την ανάγκη επιμονής σε μεταρρυθμίσεις και αποκρατικοποιήσεις και «εμπέδωσης της εμπιστοσύνης των επενδυτών ότι η δημοσιονομική και μεταρρυθμιστική πολιτική δεν θα διολισθήσει εκ νέου σε λάθος κατεύθυνση παρασυρόμενη από πελατειακές πρακτικές και εναγκαλισμό της ιδιωτικής πρωτοβουλίας από το κράτος».
Στο γραπτό κείμενο της ομιλίας του ο Γιάννης Στουρνάρας σε σαφώς πιο ήπιους τόνους επιμένει στην ανάγκη αξιοποίησης όλων των δυνατοτήτων που μας παρέχει η συμμετοχή μας στην ΕΕ και τη ζώνη του ευρώ «για τη δημιουργία ενός χρηματοδοτικού πλαισίου ασφαλείας που θα πείθει ότι η χώρα μπορεί να αντιμετωπίσει ενδεχόμενες συγκυριακές αντιξοότητες που καθιστούν το κόστος χρηματοδότησης μη ανεκτό, ιδίως εν μέσω ενός διεθνούς περιβάλλοντος με ιδιαίτερες χρηματοοικονομικές και γεωπολιτικές προκλήσεις»….
ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ. Υπέρμαχος της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος τάχθηκε υπέρ της ανάπτυξης του δεύτερου και του τρίτου πυλώνα ασφάλισης, τονίζοντας πως μια τέτοια προοπτική θα δώσει κίνητρα στα νοικοκυριά για αποταμίευση και ένα νέο κανάλι χρηματοδότησης των επιχειρήσεων για επενδύσεις. Ο υπουργός Οικονομικών από την πλευρά του παρέπεμψε σε ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο το οποίο αναμένεται να παρουσιαστεί μετά το Πάσχα, τονίζοντας πως δεν είναι υπέρμαχος του δόγματος «επενδύσεις να ‘ναι και ότι να ‘ναι»…
Εστία διαφωνίας αποτέλεσε και το εάν είναι σκόπιμο οι επενδύσεις στην οικονομία να χρηματοδοτούνται κατά 80% από τις τράπεζες και 20% από το Χρηματιστήριο, όπως συνέβαινε στο παρελθόν, με τον υπουργό Οικονομικών να προτάσσει την ανάγκη ενίσχυσης της αναπτυξιακής τράπεζας και των συνεταιριστικών τραπεζών και το διοικητή να παίρνει θέση υπέρ της αντιστροφής των ισορροπιών.
Την ώρα που Τσακαλώτος και Στουρνάρας διασταύρωναν τα ξίφη τους, μια έκθεση του ΟΟΣΑ για τις προοπτικές ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας και τον ρόλο των μεταρρυθμίσεων ήρθε να ανάψει φωτιές.
Ο ΟΟΣΑ. Σε κεφάλαιο της έκθεσης «Going for Growth», σημειώνεται ότι υπάρχουν καταγεγραμμένες αποδείξεις για την επίπτωση της δομής των φορολογικών συστημάτων στον ρυθμό ανάπτυξης και παρατίθενται χαρακτηριστικά παραδείγματα μεταρρυθμίσεων μεταξύ των οποίων «η βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης στην Ελλάδα και η μείωση του αφορολογήτου κατά ένα τρίτο, με ισχύ από το 2019».
Η μείωση του αφορολογήτου έχει ψηφιστεί από την κυβέρνηση για το 2020, με ρήτρα ταχύτερης εφαρμογής από το 2019, εάν το απαιτήσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Η λήψη των οριστικών αποφάσεων για τον χρόνο περικοπής του αφορολογήτου αναμένεται στο δίμηνο Μαΐου – Ιουνίου αν και τα μηνύματα που έχει στείλει μέχρι τώρα το Ταμείο, δείχνουν πως δύσκολα θα υπαναχωρήσει στην αρχική του απαίτηση για ταυτόχρονο μαχαίρι σε συντάξεις και αφορολόγητο από το 2019. Ο ΟΟΣΑ, με τη χθεσινή του έκθεση, εμφανίζει λίγο πολύ την απόφαση κλειδωμένη ήδη.
Οχι σε διαγραφή ελληνικού χρέους
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Γερμανίας Γενς Βάιντμαν απορρίπτει διαγραφή χρέους της Ελλάδας. «Δεν είναι αυτό το κλειδί για την επίλυση των θεμελιωδών προβλημάτων της χώρας», υποστηρίζει ο Βάιντμαν σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Νόιε Οσναμπρίκερ». «Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να πράξει όσα είναι αναγκαία ώστε να διαμορφώσει μία στέρεη βάση μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα για μια ανταγωνιστική οικονομία και υγιή δημόσια οικονομικά. Σε διαφορετική περίπτωση, η Ελλάδα θα βρεθεί μετά από μια διαγραφή χρέους σε μερικά χρόνια και πάλι στην ίδια κατάσταση», προειδοποιεί ο κεντρικός τραπεζίτης της Γερμανίας. «Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε», λέει ο Βάιντμαν, ότι «οι εξαιρετικά συμφέροντες όροι της δανειακής βοήθειας έχουν ήδη ελαφρύνει σημαντικά το βάρος του χρέους της Ελλάδας».