Μπορεί να αποτελεί έναν από τους πιο ακριβοπληρωμένους καλλιτέχνες με τις χαρακτηριστικές ψηλόλιγνες φιγούρες του να αλλάζουν χέρια για 102 και πλέον εκατ. ευρώ. Μπορεί να είναι αγαπημένος των φιλότεχνων κι από τους πλέον
αναγνωρίσιμους δημιουργούς του 20ου αι. Μπορεί να βρίσκεται υψηλά στις προτιμήσεις των πλαστογράφων και αρκετοί να πιστεύουν πως γνωρίζουν πολλά για τον ίδιο και το έργο του.
Κι όμως δεκάδες γλυπτών του που δεν έχουν εκτεθεί ποτέ ως τώρα θα αποκαλύψουν στο κοινό αθέατες πλευρές της καλλιτεχνικής δημιουργίας του Αλμπέρτο Τζακομέτι μαζί με την «κουζίνα» του, καθώς η αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει για να ανοίξει τις πύλες του το ανακατασκευασμένο ατελιέ του. Χαοτικό, γεμάτο γύψο και προπλάσματα θα διατηρήσει ως προς την εικόνα και την αίσθηση που θα προσφέρει στον επισκέπτη τον χαρακτήρα του χώρου εργασίας του γλύπτη.
Ανάμεσα στα εργαλεία και τα προσωπικά του αντικείμενα θα βρουν τη θέση τους περισσότερα από 300 έργα του – αρκετά εκ των οποίων 40 γλυπτά και πλέον των 100 σχεδίων μη εκτεθειμένα ή δημοσιευμένα ως τώρα – 90 πίνακες, 5.000 σχέδια, λιθογραφίες και μπλοκ με σημειώσεις.
Ο εκθεσιακός χώρος στον οποίο θα ανασυσταθεί το ατελιέ βρίσκεται στην περιοχή του Μον Παρνές όπου ο καλλιτέχνης έζησε και εργάστηκε καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του, θα φέρει το όνομα Ινστιτούτο Τζακομέτι και θα ανοίξει τις πύλες του στις 20 Ιουνίου.
Αποκτήθηκε από το Ίδρυμα Τζακομέτι, στο οποίο έχει κληροδοτηθεί η συλλογή των έργων του καλλιτέχνη από την χήρα του, η οποία πέθανε το 1993 και όσο ζούσε ήταν από τα αγαπημένα μοντέλα του καλλιτέχνη. Εκείνη είχε κρατήσει
ακόμη και το παραμικρό αντικείμενο από το ατελιέ, έως και τις επιφάνειες των τοίχων που ήταν ζωγραφισμένοι από τον Τζακομέτι, όταν ο ιδιοκτήτης του κτιρίου αρνήθηκε να της πουλήσει το κτίριο.
Ανάμεσα στα έργα που θα εκτεθούν είναι κι εκείνα τα οποία δούλευε σε πηλό πριν τον θάνατό του, το 1966, τα οποία δεν είχε ολοκληρώσει. Πρόκειται για μορφές τόσο εύθραυστες που δεν είχαν ως τώρα εκτεθεί.