Η κρίση είναι κρίση. Το ρήγμα είναι ρήγμα. Η ένταση είναι ένταση. Η απόσταση που τους χωρίζει είναι μεγάλη. Μεγαλύτερο όλων όμως είναι το διακύβευμα: η παραμονή στην εξουσία και η διατήρηση της αναιμικής κυβερνητικής συμμαχίας ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.
Κατά την προγραμματισμένη για σήμερα συνάντηση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας και πρόεδρο των ΑΝΕΛ Πάνο Καμμένο αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις για το μέλλον. Και όπως πληροφορούνται «ΤΑ ΝΕΑ» δεν προβλέπεται να φτάσει στα άκρα η κατάσταση, παρά τις μεγάλες διαφορές που υπάρχουν.
Παρά την προσπάθεια του Μεγάρου Μαξίμου να τονίσει ότι δεν υφίσταται θέμα μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, η κατάσταση δεν είναι απλώς προβληματική αλλά χαοτική. Και μπορεί οι σέλφις που βγάζουν μέλη της κυβέρνησης, όπως π.χ. χθες ο Νίκος Παππάς με τον Τέρενς Κουίκ, να εντάσσονται στη μάχη της προπαγάνδας για να κλείσει το θέμα, εντούτοις το επιχείρημα περί ενότητας των ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ είναι άκρως ασθενές.
Αν και υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη παραδέχονται ότι υπάρχει ρήγμα που δεν κλείνει μεταξύ Τσίπρα και Καμμένου, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ουδεμία διάθεση για οριστική ρήξη που θα δρομολογούσε ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις.
Και αυτό διότι μέχρι στιγμής στο Μέγαρο Μαξίμου δεν έχουν εφεδρείες σε κοινοβουλευτικό επίπεδο –αν και εξωκοινοβουλευτικά υπάρχουν δυνάμεις πρόθυμες για συνεργασία και συμμαχία -, άρα η συνέχιση της πορείας με τους ΑΝΕΛ είναι μονόδρομος.
Κατά τη σημερινή συνάντηση Τσίπρα – Καμμένου στο Μέγαρο Μαξίμου θα συζητηθεί η πορεία της συγκυβέρνησης από εδώ και πέρα, μετά και τα όσα συνέβησαν το τελευταίο διάστημα, αν και οι δύο τα είχαν πει και την περασμένη Πέμπτη στο Μέγαρο Μαξίμου.
Από το πρωθυπουργικό επιτελείο προσπαθούν να ρίξουν τους τόνους και το ενδιαφέρον είναι ότι η επικοινωνιακή ομάδα του Μεγάρου Μαξίμου δίνει έμφαση στη θεωρία πως πρόκειται για προσπάθεια της ΝΔ να αλλάξει την ιεράρχηση της δημόσιας ατζέντας και να θέσει τις προτεραιότητες της συζήτησης.
Επί της ουσίας σήμερα αναμένεται να επαναξιολογηθεί η σχέση των δύο κυβερνητικών εταίρων και θα συμφωνηθεί να πέσουν οι τόνοι και να εκλείψει η επιθετική στάση και από τις δύο πλευρές, ώστε να μη δίνεται η εικόνα ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός σπαράσσεται.
Επιχείρηση «όλα καλά». «Ο Πρωθυπουργός και ο κ. Καμμένος έχουν άριστη σχέση» είπε χθες (στον Σκάι) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, επιχειρώντας να ακυρώσει τη δημόσια συζήτηση περί ρήξης και επισήμως. Από το πρωθυπουργικό γραφείο μεταδίδουν ότι οι δύο πολιτικοί αρχηγοί θα συζητήσουν τις πιθανές περαιτέρω ενέργειες που πρέπει να κάνουν για τους δύο έλληνες στρατιωτικούς.
Από το Μέγαρο Μαξίμου, θέλοντας να αποδυναμώσουν τη δημόσια συζήτηση για την κακή σχέση μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, τονίζουν ότι όταν «μιλάμε για κυβέρνηση με δύο κόμματα και διαφορετικές ιδεολογικές καταβολές, υπάρχουν αμφισβήτηση και επιμέρους διαφωνίες». Ακόμα και ο Νίκος Παππάς έσπευσε μέσω twitter να διαψεύσει ότι υπάρχει πρόβλημα στις σχέσεις Τσίπρα – Καμμένου σημειώνοντας πως δεν έγινε ποτέ συνάντηση των δύο την προηγούμενη εβδομάδα, παρουσία και του ιδίου στο Καβούρι.
Παράλληλα από το πρωθυπουργικό επιτελείο τονίζουν –και αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία για την περίοδο μετά τον Αύγουστο –ότι αυτό που καθορίζει τη σχέση των δύο κομμάτων δεν είναι παρά η προσπάθεια για να εξέλθει η χώρα από το καθεστώς των Μνημονίων.
Σε αυτό το κλίμα έχει σημασία η αναφορά του Πρωθυπουργού χθες από την Τήνο, όπου επισημαίνοντας την κρίσιμη καμπή στην οποία βρίσκεται η χώρα ύστερα από μια μακρά οικονομική κρίση, τόνισε ότι «όλοι μας πρέπει να αναλογιστούμε τις ευθύνες μας απέναντι στον τόπο και τις επόμενες γενιές».
Το «χάπι» της Novartis. Για να απεγκλωβιστεί και από τη δημόσια συζήτηση περί των σχέσεων ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, το Μέγαρο Μαξίμου επιμένει να επενδύει στο σκάνδαλο Novartis και μιλά για οφθαλμοφανή αμηχανία της ΝΔ μετά τις νέες αποκαλύψεις και συνεχίζει να στοχοποιεί τον αντιπρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αδωνι Γεωργιάδη. «Μετά και τις σημερινές (σ.σ.: χθεσινές) αποκαλύψεις για την κατά παραγγελία της Novartis νομοθέτηση από τον Αδωνη Γεωργιάδη, εάν του είχε απομείνει ίχνος αξιοπρέπειας, θα έπρεπε να έχει ήδη υποβάλει την παραίτησή του. Οσο για τον κ. Μητσοτάκη, με την πολυήμερη σιωπή του επιβεβαιώνει πως δεν είναι τίποτε άλλο παρά υποχείριο του αντιπροέδρου της ΝΔ» αναφέρεται σε ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου.