Υπάρχει σημείο σύγκλησης μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και Κινήματος Αλλαγής στο μέτωπο της συνταγματικής αναθεώρησης; Η χθεσινή εκδήλωση του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής με θέμα «Η χώρα σε προοπτική συνταγματικής αναθεώρησης» αποτέλεσε ουσιαστικά μια άσκηση συνταγματικού σχεδιασμού, δείχνοντας ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν αρκετά κοινά σημεία προς αυτήν την κατεύθυνση. Πρωτίστως, όμως, να ξεκινήσει ο διάλογος μεταξύ τους. Κατά κοινή παραδοχή, άλλωστε, ο κύκλος της αναθεώρησης του Συντάγματος του 1975 μάλλον έχει κλείσει και, σήμερα, μια νέα αναθεώρηση είναι αναγκαία για την εναρμόνιση της χώρας με την ευρωπαϊκή πρωτοπορία.
Η έκπληξη στη χθεσινή εκδήλωση ήταν η παρουσία του καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου Νίκου Αλιβιζάτου –τις προηγούμενες μέρες η επικείμενη παρουσία του είχε προκαλέσει ποικίλα σχόλια σε γαλάζια πηγαδάκια. «Η περίοδος που διανύουμε δεν είναι ομαλή και απαιτεί πρωτοβουλίες» είπε, συμπληρώνοντας ότι «το κράτος Δικαίου απειλείται». Ο καθηγητής, αν και ξεκαθάρισε ότι δεν μιλά ως απεσταλμένος του Κινήματος, προχώρησε στην παρουσίαση πέντε σημείων, στα περισσότερα από τα οποία συμφωνούν και οι άνθρωποι του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς. Αυτά αφορούν το αξιόποινο των βουλευτών καθώς και τον ορισμό της ηγεσίας της Δικαιοσύνης και των Ανεξάρτητων Αρχών αλλά και την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας ώστε, αν δεν καταστεί εφικτή η εκλογή του στην τρίτη ψηφοφορία, οι συνολικά 333 δήμαρχοι και περιφερειάρχες –ή έστω οι μισοί κατόπιν κλήρωσης –να είναι εκείνοι που θα δίνουν τη λύση. Αφορούν, τέλος, και το άρθρο 110 που σχετίζεται με τη δυνατότητα αναθεώρησης του Συντάγματος –όχι την πρώτη παράγραφο για τη ρήτρα αιωνιότητας, αλλά το σημείο που αφορά το όριο της πενταετίας. «Μία πρόταση για μίνι αναθεώρηση θα μπορούσε να υπάρξει από την αντιπολίτευση. Θα έφτανε στον Πρόεδρο της Βουλής ο οποίος θα ξεκινούσε τη διαδικασία. Η κυβέρνηση θα είχε την πλειοψηφία αλλά θα έχανε το μομέντουμ της πρωτοβουλίας» συμπλήρωσε.
Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσαν δικαστές και ακαδημαϊκοί. Μεταξύ άλλων ο καθηγητής Ν. Μαραβέγιας, ο πρέσβης Ηλ. Κλης, ο νομικός σύμβουλος της Ιεράς Συνόδου Θ. Παπαγεωργίου, ο επίτιμος πρόεδρος του ΣτΕ Κων. Μενουδάκος, ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου Γ. Σταυρόπουλος. Τοποθετήθηκαν οι καθηγητές Αντ. Μακρυδημήτρης, Γ. Καραβοκύρης, Κυρ. Παπανικολάου, Ξεν. Παπαρρηγόπουλος, Μιχ. Πικραμμένος, Πηνελόπη Φουντεδάκη, Γ. Γεραπετρίτης.