«Η κυβέρνηση δεν έχει φιλικές σχέσεις με κανέναν επιχειρηματία» είπε μεταξύ άλλων την περασμένη Πέμπτη εν μέσω της πολιτικής και ποδοσφαιρικής θύελλας για τον Ιβάν Σαββίδη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Η προσπάθεια του υπουργού Επικρατείας να θέσει την κυβέρνηση, αλλά και τον Αλέξη Τσίπρα εκτός κάδρου ήταν εμφανής. Και αυτό διότι το πρωθυπουργικό επιτελείο επιχειρεί να ακυρώσει το επιχείρημα περί στενών επαφών με επιχειρηματίες που καίνε τελικά το Μαξίμου. «Verba volant» κατά το λατινικό ρητό, δηλαδή, αέρας ήταν τα λόγια και χάθηκαν. Και όπως λένε οι πιο μυημένοι, ένα επιχείρημα που δεν γίνεται πιστευτό. Εξάλλου, στην πολιτική και οικονομική ζωή του τόπου, κυρίαρχο είναι το δόγμα –απαραβίαστο σχεδόν για πολλούς επιχειρηματίες –του Πρόδρομου Μποδοσάκη, ότι «οι επιχειρηματίες είναι πάντα με το γκουβέρνο».

Mε οδηγό αυτή τη φράση πολλοί επιχειρηματίες επιχείρησαν να προσεγγίσουν τον ΣΥΡΙΖΑ ή η Κουμουνδούρου επεδίωξε να τους εκμεταλλευθεί, τόσο τους τελευταίους μήνες που ήταν στην αντιπολίτευση όσο και μόλις ανέλαβε την κυβέρνηση. Για μεγάλο χρονικό διάστημα, ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορήθηκε από δυνάμεις της αντιπολίτευσης για προνομιακές σχέσεις με επιχειρηματίες, μεταξύ των οποίων και ο Ιβάν Σαββίδης που βρίσκεται στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης τις τελευταίες ημέρες, αλλά και ο εργολάβος Χρήστος Καλογρίτσας. O Πρωθυπουργός φέρεται να είπε –και δεν διαψεύστηκε –σε μια συζήτηση στο Μέγαρο Μαξίμου ότι δεν θέλει να έχει επαφή και σχέση με τον πρόεδρο του ΠΑΟΚ Ιβάν Σαββίδη.
Στο κάδρο είχαν μπει παλαιότερα κυρίως ο Θόδωρος με τη Γιάννα Αγγελοπούλου, για τους οποίους έλεγαν στελέχη της αντιπολίτευσης –και μάλιστα υπήρξαν και πολλά δημοσιεύματα –ότι αυτοί ήταν που άνοιξαν πόρτες στον Αλέξη Τσίπρα στις ΗΠΑ ώστε να έρθει σε επαφή με τμήμα του επιχειρηματικού κόσμου και της ακαδημαϊκής κοινότητας. Πολλοί θυμούνται ότι η Γιάννα Αγγελοπούλου διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο στο να παραστεί και να μιλήσει σε εκδήλωση του Ιδρύματος Κλίντον ο Πρωθυπουργός, για τον οποίο μιλούσε πολύ θερμά.

Ο έλεγχος της ενημέρωσης

Πολλοί όμως από την πλευρά της αντιπολίτευσης εστιάζουν κυρίως στον Ιβάν Σαββίδη και στον Χρήστο Καλογρίτσα και αναφέρονται στην προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ είτε να ελέγξει τα ΜΜΕ είτε να δημιουργήσει έντυπες, ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές συμμαχίες ώστε να έχει φιλικές φωνές για να ενισχυθεί η κυβερνητική πολιτική.
Μάλιστα, κεντρικά στελέχη της ΝΔ τονίζουν στα «ΝΕΑ» ότι στο σχέδιο του Μεγάρου Μαξίμου ήταν να δοθούν τρεις από τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες στους Χρήστο Καλογρίτσα, Ιβάν Σαββίδη και Γιάννη Καραγιώργη ώστε να ανατραπεί πλήρως το τότε status quo στο τηλεοπτικό τοπίο και να υπάρξει ο μέγιστος βαθμός ελέγχου της ενημέρωσης.
Ειδικά η εμπλοκή Καλογρίτσα μέσω του υιού του Ιωάννη – Βλαδίμηρου στον τηλεοπτικό διαγωνισμό αποτέλεσε κόκκινο πανί για πολλούς, αν και στον πρώτο διαγωνισμό που τελικά ακυρώθηκε, πλειοδότησε για τη δεύτερη τηλεοπτική άδεια έναντι τιμήματος 52,6 εκατ. ευρώ. Ακολούθησαν οι αναφορές από την αντιπολίτευση για το προβληματικό πόθεν έσχες, τα «βοσκοτόπια», η εμπλοκή του υιού Καλογρίτσα με την εφημερίδα «Documento», από την οποία στη συνέχεια αποχώρησε κ.ά. Η πίεση που δέχθηκε και η σφοδρή κριτική για την κατασκευαστική εταιρεία της οικογένειας ανάγκασαν τον πατέρα Καλογρίτσα, άλλοτε συνομιλητή του Χαρίλαου Φλωράκη, να αποχωρήσει.
Η υπερέκθεση και οι επικρίσεις από τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης, κυρίως ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, για τα έργα που ανέλαβε η εταιρεία Καλογρίτσα τον οδήγησαν σε σταδιακή έξοδο. Ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης, μάλιστα, που κατηγορήθηκε ότι έσπευσε να αλλάξει τον νόμο που απαγόρευε τις υπερβάσεις πάνω από 50% στις συμβάσεις δημοσίων έργων, είχε αναγνωρίσει στη Βουλή τις προσωπικές σχέσεις του με τον γιο Καλογρίτσα και παρέπεμπε στα στελέχη του ΠΑΣΟΚ για φιλικές σχέσεις με τον πατέρα Καλογρίτσα.

Ο Ιβάν και ο Καμμένος

Η περίπτωση του Ιβάν Σαββίδη, ωστόσο, είναι η πλέον χαρακτηριστική, καθώς ταυτίστηκε από δυνάμεις της αντιπολίτευσης με το ΣΥΡΙΖΑ, στον οποίο προσέτρεξε μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου με σειρά αιτημάτων. Με σύμμαχο τον Πάνο Καμμένο, αιτείται την ένταξη του ΠΑΟΚ στη ρύθμιση των 100 δόσεων, κάτι που υλοποιείται άμεσα, ζητεί την ακύρωση του προστίμου των 48 εκατ. ευρώ για τη ΣΕΚΑΠ (υπόθεση λαθρεμπορίου πριν αυτός την εξαγοράσει), εμπλέκεται στον διαγωνισμό για τον ΟΛΘ, τον οποίο κερδίζει η κοινοπραξία στην οποία συμμετέχει κ.ά.
Η μεγάλη κίνηση όμως και η οποία συνδέεται με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι η εμπλοκή του με τα ΜΜΕ και η προσπάθειά του το πρώτο εξάμηνο του 2017 να εξαγοράσει τον ΔΟΛ (απέτυχε η προσπάθεια), τον Πήγασο (τον εξαγόρασε) αλλά και τον τηλεοπτικό σταθμό Epsilon που απέκτησε –και μάλιστα στην πρώτη του εμφάνιση στο κανάλι ήταν και ο Πάνος Καμμένος.