Το πότε γινόμαστε μαμάδες, «εξαρτάται» από τη μητέρα μας, μας λέει μια νέα βρετανική έρευνα
Μια νέα μελέτη για την ανθρώπινη αναπαραγωγή, μας λέει ότι οι γυναίκες που γεννιούνται από μεγάλες σε ηλικία μητέρες, έχουν περισσότερες πιθανότητες να αργήσουν να αποκτήσουν παιδί ή να μην γίνουν τελικά οι ίδιες μητέρες.
Σύμφωνα με νέα έρευνα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο McGill στο Μόντρεαλ του Καναδά, οι γυναίκες που καθυστερούν τη δημιουργία οικογένειας, είναι πολύ πιθανό να επηρεάσουν και τις κόρες τους προς αυτή την κατεύθυνση. Αυτή τους η επιρροή, κάποιες τις οδηγεί στο να μην κάνουν καθόλου παιδιά.
Στην έρευνα, τα ευρήματα της οποίας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Human Reproduction, συμμετείχαν 43.000 γυναίκες ηλικίας 44 ετών και άνω.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες των οποίων οι μητέρες ήταν 35 ετών και άνω όταν γέννησαν, έχουν 40% περισσότερες πιθανότητες να μην αποκτήσουν δικά τους παιδιά, σε σύγκριση με εκείνες των οποίων οι μητέρες ήταν έγκυοι στα 20 τους.
Το αναπαραγωγικό σύστημα μιας «ηλικιωμένης» μητέρας μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την πιθανή γονιμότητα της κόρης που κυοφορεί, δήλωσαν οι ερευνητές.
Ωστόσο, το συμπέρασμα της έρευνας θα μπορούσε επίσης να αντανακλά το γεγονός ότι οι κόρες απλώς τείνουν να αντιγράφουν τη συμπεριφορά των μαμάδων τους.
Παράλληλα, η έρευνα προχώρησε και στη διαπίστωση, ότι οι πιο μορφωμένες κόρες ήταν λιγότερο πιθανό να κάνουν παιδιά.
Είναι ενδιαφέρον ότι η μελέτη δε συσχέτισε καθόλου την πατρική «συμβολή» σε σχέση με την αναπαραγωγικότητα της κόρης, Τα νέα στοιχεία έρχονται σε μια εποχή όπου η μέση ηλικία όπου αποκτά μια γυναίκα το πρώτο της παιδί, έχει ανέλθει στην ηλικία των 30.
Πηγή: immomy