Η αυστριακή πρωτεύουσα Βιέννη διατηρεί την πρώτη θέση της ως η πόλη που προσφέρει την καλύτερη ποιότητα ζωής στον κόσμο, ενώ η ιρακινή πρωτεύουσα Βαγδάτη παραμένει η χειρότερη στην ετήσια κατάταξη της εταιρείας συμβούλων Mercer.

Η έρευνα της Mercer, που εξετάζει την ποιότητα ζωής σε 231 πόλεις, βοηθάει εταιρείες και οργανισμούς να καθορίζουν τις αποζημιώσεις και τα επιδόματα ανθυγιεινής εργασίας για τους υπαλλήλους τους που προέρχονται από άλλες χώρες. Στα κριτήρια περιλαμβάνονται η πολιτική σταθερότητα, οι υπηρεσίες υγείας, η εκπαίδευση, η εγκληματικότητα, τα μέσα μαζικής μεταφοράς και η ψυχαγωγία.

Η Ευρώπη αριθμεί οκτώ από τις δέκα πιο ευχάριστες πόλεις στον κόσμο: η Γερμανία και η Ελβετία έχουν η καθεμία από τρεις πόλεις στην πρώτη δεκάδα, ενώ η Νέα Ζηλανδία, ο Καναδάς και η Αυστραλία από μία.

Με πληθυσμό 1,8 εκατομμύριο κατοίκους η Βιένη βρίσκεται στην κορυφή της κατάταξης για έννατη συναπτή χρονιά καθώς διαθέτει έντονη πολιτιστική ζωή, ολοκληρωμένη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και φροντίδα και λογικό κόστος στέγασης.

Την Βιέννη ακολουθεί η ελβετική πόλη Ζυρίχη και έπονται το Όκλαντ της Νέας Ζηλανδίας και το Μόναχο της Γερμανίας που μοιράζονται την τρίτη θέση.

Στην πέμπτη θέση είναι το Βανκούβερ του Καναδά, το οποίο προσφέρει την καλύτερη ποιότητα ζωής στη Βόρειο Αμερική. Η Σιγκαπούρη στην 25η θέση και το Μοντεβιδέο στην 77η κατέχουν τις πρώτες θέσεις στην Ασία και την Λατινική Αμερική αντίστοιχα, ενώ η κορυφαία πόλη αφρικανικής χώρας είναι το Ντέρμπαν της Νότιας Αφρικής στην 89η θέση.

Έναν χρόνο πριν από την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ η βρετανική πόλη που βρίσκεται στην υψηλότερη θέση της κατάταξης, το Λονδίνο, έπεσε μια θέση, στην 41η.

“Πόλεις του Ηνωμένου Βασιλείου εξακολουθούν να βρίσκονται ψηλά στην κατάταξη για την ποιότητα ζωής τους και παραμένουν ελκυστικοί προορισμοί για πολυεθνικές και τους υπαλλήλους τους”, λέει η Κέιτ Φιτζπάτρικ της Mercer.

Τα τελευταία 20 χρόνια το επίπεδο διαβίωσης αυξήθηκε περισσότερο σε κάποιες πόλεις της ανατολικής Ευρώπης όπως το Σαράγεβο, που βρίσκεται στην 159η θέση και η Μπρατισλάβα στην 80η.

“Ως αποτέλεσμα της ανόδου του επιπέδου διαβίωσης, της ανταγωνιστικής αγοράς εργασίας και της διαθεσιμότητας ανθρώπων με υψηλές δεξιότητες, πολλές από αυτές τις πόλεις έχουν ξεκινήσει να προσελκύουν πολυεθνικές επιχειρήσεις που ξεκινούν εκεί τη λειτουργία τους”, τονίζει η Μαρτίν Φερλάν, η πρόεδρος της εταιρείας για την Ευρώπη και την περιοχή του Ειρηνικού.

Η Βαγδάτη βρίσκεται στην τελευταία θέση της κατάταξης την τελευταία δεκαετία καθώς μαίνεται η θρησκευτική βία από το 2003 που έγινε η υπό τις ΗΠΑ στρατιωτική εισβολή.

Η πρωτεύουσα της Υεμένης, η Σαναά, η οποία μαστίζεται από τις ένοπλες συγκρούσεις, βρίσκεται δύο θέσεις πιο πάνω από τη Βαγδάτη, ενώ η συριακή πρωτεύουσα Δαμασκός, που μετρά επτά χρόνια εμφυλίου, βρίσκεται έξι θέσεις πάνω από την ιρακινή πρωτεύουσα.