Το 2000 ο Βλαντίμιρ Πούτιν είχε εκλεγεί για πρώτη φορά πρόεδρος της Ρωσίας με ποσοστό 52,9%. Τέσσερα χρόνια αργότερα επανεξελέγη με 71,3%. Το 2012, έπειτα από ένα συνταγματικά επιβεβλημένο τετραετές διάλειμμα ως πρωθυπουργός, εξελέγη για τρίτη φορά στη ρωσική προεδρία, αυτή τη φορά για εξαετή θητεία, με ποσοστό 63,6%. Και την Κυριακή εξασφάλισε την τέταρτη προεδρική θητεία, για ακόμη έξι χρόνια, με το 76,7% των ψήφων. Ελαβε περισσότερες από 56 εκατομμύρια ψήφους. Ηταν η μεγαλύτερη νίκη που έχει καταγάγει ποτέ μετασοβιετικός ηγέτης. Και χάρη στην εντατική εκστρατεία κινητοποίησης των ψηφοφόρων, αλλά και τις έντονες πιέσεις που δέχθηκαν από τους εργοδότες τους οι εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα, η συμμετοχή ήταν τελικά ψηλότερη από εκείνη του 2012: 67,7%, έναντι 65,3% προ εξαετίας. Επειτα από έναν τέτοιο θρίαμβο, μπορεί κανείς να φανεί μεγαλόθυμος με τους «εχθρούς» του.
Και μεγαλόθυμος φάνηκε χθες ο Βλαντίμιρ Πούτιν έναντι της Δύσης, διαβεβαιώνοντας στη διάρκεια συνάντησής του στο Κρεμλίνο με τους αντιπάλους που κατατρόπωσε στις εκλογές της Κυριακής πως δεν επιθυμεί μια κούρσα εξοπλισμών και πως θα κάνει «το παν» ώστε να επιλύσει όλες τις διαφορές με άλλες χώρες («εταίρους μας» τις αποκάλεσε) «χρησιμοποιώντας πολιτικούς και διπλωματικούς διαύλους».
Οι σχέσεις, βέβαια, της Ρωσίας με τη Δύση έχουν περιέλθει, λόγω της Συρίας και της Ουκρανίας, των καταγγελιών περί ρωσικών κυβερνοεπιθέσεων και ανάμειξης σε ξένες εκλογές αλλά και της πρόσφατης δηλητηρίασης, στη Βρετανία, ενός ρώσου πρώην πράκτορα και της κόρης του, στο χειρότερο σημείο της μεταψυχροπολεμικής περιόδου. Κανείς δεν έχει ξεχάσει τα νέα πυρηνικά όπλα που αποκάλυψε την 1η Μαρτίου ο Πούτιν, ούτε την επισήμανσή του πως θα μπορούσαν να πλήξουν σχεδόν κάθε περιοχή του κόσμου. Κανείς δεν αγνοεί, επιπλέον, το πόρισμα που εξέδωσε χθες ο ΟΑΣΕ όσον αφορά τις ρωσικές προεδρικές εκλογές: «Η επιλογή χωρίς πραγματικό ανταγωνισμό, όπως έχουμε δει εδώ, δεν είναι πραγματική επιλογή».
Οπως όμως σχολίαζε χθες και η «Monde» στο κύριο άρθρο της, «ο Πούτιν είναι το κράτος». Και ως τέτοιο, έλαβε χθες πολλά συγχαρητήρια τηλεφωνήματα από ξένους ηγέτες. Ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ ήταν από τους πρώτους που του τηλεφώνησαν. «Είναι πιο σημαντικό από ποτέ να συνεχίσουμε τον διάλογο και να προωθήσουμε τις σχέσεις ανάμεσα στις χώρες και τους λαούς μας» του είπε λίγο αργότερα η Ανγκελα Μέρκελ παρότι ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Χάικο Μάας, αμφισβήτησε το κατά πόσο υπήρξε στη Ρωσία δίκαιος πολιτικός ανταγωνισμός.
Ο ρώσος πρόεδρος είχε επίσης τηλεφωνική επικοινωνία με τον γάλλο και τον τούρκο ομόλογό του. Ο Εμανουέλ Μακρόν ευχήθηκε στη Ρωσία και τον λαό της επιτυχία στον εκσυγχρονισμό της χώρας, ενώ ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συζήτησε με τον Βλαντίμιρ Πούτιν πρωτίστως για τη Συρία. Τηλεφώνημα από τον Ντόναλντ Τραμπ, αντιθέτως, ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Ρωσίας δεν έλαβε. Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου περιορίστηκε να δηλώσει πως η επανεκλογή του δεν ήταν έκπληξη. Για να προσθέσει ωστόσο πως οι ΗΠΑ θα συνεργαστούν, όπου μπορούν, με τη Ρωσία.