Ενα προαπαιτούμενο την ημέρα από τη μακρά λίστα των 88 δεσμεύσεων έναντι των δανειστών θα πρέπει να υλοποιεί η κυβέρνηση προκειμένου να μην ανατραπεί το βασικό σενάριο εργασίας το οποίο προβλέπει επίτευξη τεχνικής συμφωνίας (Staff Level Agreement) εντός του Μαΐου. Οι μέχρι σήμερα επιδόσεις δεν γεννούν αισιοδοξία. Δώδεκα προαπαιτούμενα είναι σχεδόν κλεισμένα, πέντε βρίσκονται ήδη στο κόκκινο και θεωρούνται σύμφωνα με πληροφορίες επισφαλή και δύο είναι ικανά να ανάψουν σοβαρές πολιτικές φωτιές στην κυβέρνηση.
Αντικειμενικές τιμές σε συνάρτηση με τις προσαρμογές στον ΕΝΦΙΑ και περικοπή αφορολογήτου είναι τα μεγαλύτερα αγκάθια. Οχι τα μοναδικά. Αναπηρικά επιδόματα, συνθήκες προσφυγής στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας, ιδιωτικοποιήσεις, επιλογή μόνιμων διευθυντών στο Δημόσιο και αλλαγή του χάρτη των βαρέων και ανθυγιεινών επιδομάτων στο Δημόσιο βρίσκονται ήδη στη λίστα των καθυστερήσεων.
ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΕΣ. Πέρα από τα προβλήματα εύρεσης νέων αξιόπιστων τιμών ακινήτων, η κυβέρνηση σύντομα, εντός του Απριλίου το αργότερο, θα πρέπει να λύσει τον γρίφο του ΕΝΦΙΑ. Οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έναντι των δανειστών προβλέπουν πως θα γίνουν, αν χρειαστεί, οι απαραίτητες προσαρμογές στον φόρο ακινήτων ώστε να μη διαταραχθεί ο εισπρακτικός στόχος των 2,650 δισ. ευρώ.
Ευρωπαϊκή πηγή παρατηρεί πως «δεν μπορεί η κυβέρνηση να κάνει κοινωνική πολιτική μέσω των αντικειμενικών αξιών ακινήτων» υπονοώντας πιθανότατα ότι οι τελικές προσαρμογές δεν θα πρέπει να γίνουν με κριτήριο μη επιβαρύνσεων στον φόρο ακινήτων αλλά με βάση τις πραγματικές αξίες στην αγορά. Το σενάριο εργασίας πάνω στο οποίο δουλεύει το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει ότι δεν θα χρειαστούν αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ δεδομένου ότι οι όποιες προσαρμογές στις αντικειμενικές τιμές δεν θα οδηγούν σε αλλαγές κλιμακίων υπολογισμού του φόρου. Ο ΕΝΦΙΑ υπολογίζεται με βάση 12 φορολογικές ζώνες με βασικό φόρο από 2 έως και 13 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Στη φορολογική ζώνη 4, για παράδειγμα, για ακίνητα αντικειμενικής αξίας από 1.001 έως 1.500 ευρώ ο βασικός φόρος είναι 3,70 ευρώ ανά τετραγωνικό. Εάν σε μία περιοχή με σημερινή τιμή 1.100 ευρώ, προκύπτει αύξηση 20% και η νέα τιμή οριστεί σε 1.330 ευρώ, ο ΕΝΦΙΑ για το συγκεκριμένο ακίνητο θα παραμείνει αμετάβλητος. Παραμένει ερωτηματικό εάν οι δανειστές θα συμβιβαστούν με μία τέτοιου είδους προσαρμογή οριακών αυξομειώσεων.
ΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ. Μετά το στοίχημα του ΕΝΦΙΑ, έρχεται η ώρα της αλήθειας για το αφορολόγητο. Στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο ορίζεται ότι η κυβέρνηση τον Μάιο του 2018 θα φέρει μπροστά τη μείωσή του από το 2019 ( αντί του 2020) εάν το ΔΝΤ σε συνεργασία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τις ελληνικές Αρχές κρίνει ότι απαιτείται εμπροσθοβαρής εφαρμογή προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2019 χωρίς επιβλαβή για την ανάπτυξη μέτρα. Ορίζεται παράλληλα πως «εάν χρειαστεί, η Ελλάδα θα υιοθετήσει νομοθεσία σε συμφωνία με τους θεσμούς για τη διασφάλιση της ακριβούς επίτευξης του δημοσιονομικού στόχου με έναν τρόπο που θα είναι θετικός για την ανάπτυξη» ενώ σε συνεργασία με τους θεσμούς τον Μάιο του 2018 οι ελληνικές Αρχές θα υιοθετήσουν την απαραίτητη δευτερεύουσα νομοθεσία για την εφαρμογή των αντιμέτρων από το 2019.
Τα μέχρι σήμερα μηνύματα από την πλευρά του ΔΝΤ όπως τα διαβάζουν ευρωπαϊκές πηγές υπαγορεύουν πως το Ταμείο δεν πρόκειται να μεταβάλει τη στάση του και θα επιμείνει στην ταυτόχρονη εφαρμογή περικοπών σε συντάξεις και αφορολόγητο από την 1η Ιανουαρίου 2019. Κυβερνητικές πηγές εκτιμούν ότι η πίεση αυτή ενδεχομένως να συνδέεται με διαπραγματευτικές τακτικές του Ταμείου και ελπίζουν πως τελικά το σενάριο αυτό θα αποσυρθεί από το τραπέζι. Σε κάθε περίπτωση μέσα στον Μάιο, ή το αργότερο νωρίς τον Ιούνιο, οι αποφάσεις για μέτρα και αντίμετρα του 2019 θα πρέπει να έχουν ληφθεί και να έχει εκδοθεί και η απαραίτητη δευτερογενής νομοθεσία.