Η άνοιξη ήρθε, όμως το μικρό σας επιστρέφει από τον παιδικό σταθμό ή το σχολείο διαμαρτυρόμενο για πονόλαιμο. Στο μεταξύ, το θερμόμετρο δείχνει υψηλό πυρετό ενώ το παιδί παρουσιάζει γενική κακουχία. Η διάγνωση; Ισως να οφείλεται στον στρεπτόκοκκο, που κυκλοφορεί δυναμικά και την άνοιξη.
Ειδικότερα, ο στρεπτόκοκκος είναι ένα μικρόβιο που προσβάλλει όλες τις ηλικίες και κυρίως προκαλεί φαρυγγοαμυγδαλίτιδες και λοιμώξεις του δέρματος, με γνωστότερη την οστρακιά.
Εχει όμως και πολλές άλλες εκδηλώσεις καθώς μπορεί να ευθύνεται για ωτίτιδα, επιλόχειο πυρετό, μαστίτιδα, μηνιγγίτιδα και σηψαιμία (κυρίως στα νεογνά) και άλλες λοιμώξεις του δέρματος.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο στρεπτόκοκκοςμεταδίδεταικυρίως από την άμεση επαφή με τιςεκκρίσεις του αναπνευστικού του πάσχοντος, που είναι ιδιαίτερα μολυσματικός κατά τη διάρκεια της οξείας λοίμωξης. Σε άτομα που δεν παίρνουν θεραπεία, η μολυσματικότητα υπάρχει αλλά μειώνεται σταδιακά τις επόμενες εβδομάδες μετά την αρχική λοίμωξη.
Στα παιδιά, η μεγαλύτερη συχνότητα της φαρυγγοαμυγδαλίτιδας από στρεπτόκοκκο παρατηρείται στις ηλικίες 3-10 ετών. Αντίθετα, φαίνεται ότι «δεν αγαπάει τα βρέφη» κάτω των 2 ετών, τα οποία προσβάλλονται σπάνια. Εχει υπολογιστεί ότι 10% των παιδιών σχολικής ηλικίας επισκέπτονται κάθε χρόνο τον παιδίατρο λόγω φαρυγγοαμυγδαλίτιδας και στο 25%-50% ο στρεπτόκοκκος είναι το υπεύθυνο αίτιο.
Ο χρόνος επώασης είναι 2-5 μέρες. Χαρακτηριστικά σημάδια της νόσου είναι ο υψηλός πυρετός, το κοιλιακό άλγος, ο εμετός, η δυσκολία στην κατάποση, ο πονόλαιμος και η κεφαλαλγία. Οπως εξηγούν οι ειδικοί, «η περιοχή του φάρυγγα είναι έντονα εξέρυθρη και πολλές φορές παρατηρούνται μικρές, στικτές, αιμορραγικές κηλίδες στην υπερώα. Οι αμυγδαλές είναι εξέρυθρες, διογκωμένες και συχνά καλύπτονται από λευκό επίχρισμα».
Η οστρακιά. Στο ερώτημα πώς συνδέεται ο στρεπτόκοκκος με την οστρακιά, η απάντηση είναι η εξής. Εάν το στέλεχος του στρεπτόκοκκου που έχει προκαλέσει τη φαρυγγοαμυγδαλίτιδα και προσβάλλει συνήθως τα παιδιά παράγει ερυθρογόνο τοξίνη, τότε 1-2 μέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων εμφανίζεται η χαρακτηριστική κλινική εικόνα της οστρακιάς, «δηλαδή ένα ερυθρό, στικτό, διάχυτο, μικροκηλιδοβλατιδώδες εξάνθημα, το οποίο υποχωρεί με την πίεση και αρχίζει συνήθως από τον τράχηλο, τις μασχαλιαίες και τις βουβωνικές πτυχές και γρήγορα μέσα σε 24 ώρες επεκτείνεται σε όλο το σώμα και μπορεί να συνοδεύεται από κνησμό. Η περιοχή γύρω από το στόμα είναι ωχρή και οι παρειές (τα μάγουλα) εξέρυθρες».
Σε κάθε περίπτωση εάν το μικρό σας νοσήσει τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας πρέπει να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης. Και αυτό διότι η επίπτωση των δευτερογενών λοιμώξεων μέσα στην οικογένεια είναι αρκετά υψηλή.