Ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης δίνει περισσότερες συνεντεύξεις από τον προκάτοχό του Σταύρο Κοντονή, ο οποίος πρέπει να τον ζηλεύει. Ο Κοντονής, που λάτρευε και τραπέζωνε τους δημοσιογράφους που στήριζαν το έργο του, είχε διακόψει δυο φορές το πρωτάθλημα. Στο διάστημα αυτών των διακοπών έδωσε δυο τηλεοπτικές συνεντεύξεις –τη μία στην ΕΡΤ. Ο Βασιλειάδης τις τελευταίες οκτώ μέρες έχει εμφανιστεί σε τέσσερα κανάλια (Αnt1, EΡΤ, Σκάι και Alpha) και σε κάποια δύο φορές! Είναι ακούραστος. Αλλά δεν λέει και τον πραγματικό λόγο της διακοπής. Από φόβο μη γίνουν όλα χειρότερα.
Περίληψη
Κάνω μια μικρή περίληψη προηγουμένων. Στις 25 Φεβρουαρίου ο υφυπουργός είχε πει στο ράδιο του Alpha ότι «το νέο κανονιστικό πλαίσιο, το οποίο είναι πολύ αυστηρό και εφαρμόζεται από τακτικούς δικαστές, βοηθάει στην εξάλειψη των προβληματικών φαινομένων». Είχε τονίσει πως δυστυχώς «βρέθηκε ένας βλάκας, ο οποίος πήρε στον λαιμό του και την ομάδα (…) αλλά παρ’ όλα αυτά dura lex, sed lex». Ο βλάκας τότε ήταν εκείνος ο απίθανος που πέταξε το ρολό στον Οσκαρ Γκαρσία –μην πάει το μυαλό σας αλλού: ο Βασιλειάδης δεν θα μιλούσε έτσι για κανέναν άλλον. Την 1η Μαρτίου ο υφυπουργός ξεκαθάρισε ότι «τα καθαρά ποδοσφαιρικά θέματα είναι δουλειά της Ομοσπονδίας και της Λίγκας» και ότι «δεν μπορεί να σταματήσει ένα πρωτάθλημα γιατί υπάρχουν ρήτρες, κανονισμοί και ημερομηνίες που πρέπει να τηρηθούν». Ολα αυτά τα είπε ο άνθρωπος που έντεκα μέρες αργότερα το πρωτάθλημα το διέκοψε…
Χάθηκε
Στις 13 Μαρτίου ξαφνικά το νέο κανονιστικό πλαίσιο, αυτό που στις 28 Φεβρουαρίου ήταν «πολύ αυστηρό και πρέπει να εφαρμόζεται», χάθηκε! Ο υφυπουργός δήλωσε πως διέκοψε το πρωτάθλημα γιατί «η ΕΠΟ, η Λίγκα και οι τακτικοί δικαστές πρέπει να κάνουν άμεσα αναμόρφωση του κανονιστικού πλαισίου το οποίο δεν είναι επαρκές». Καταστράφηκε σε δεκαπέντε μέρες…
Πλαίσιο
Τι λείπει από το ρημάδι το πλαίσιο και το κατάλαβε η κυβέρνηση μόλις μπούκαρε ο Σαββίδης το μάθαμε στις 16 Μαρτίου όταν (σε δυο τηλεοπτικές συνεντεύξεις του…) ο υφυπουργός ξεκαθάρισε ότι πρέπει οι ΠΑΕ να δεσμευτούν εγγράφως σε τρεις όρους του. Πρώτον, να συναινέσουν για την αλλαγή του ΚΑΠ ώστε να διορθωθούν τα λάθη του, εμπλουτίζοντάς τον για παράδειγμα με ποινές για δηλώσεις. Δεύτερον, να δεχτεί η Λίγκα ότι αν μια ομάδα της εμπλακεί δυο φορές σε μια σεζόν σε επεισόδια μεγάλης έκτασης, θα χάνει την αδειοδότησή της και θα υποβιβάζεται. Και τρίτον, να γίνονται στο μέλλον τα ματς χωρίς Αστυνομία στο γήπεδο. Αυτές τις προϋποθέσεις τις επαναλαμβάνει σε κάθε του συνέντευξη έκτοτε. Μόνο που ξεχνά (;) κάτι: τίποτα από αυτά δεν είναι υπόθεση των ομάδων!
Δέσμευση
Τον ΚΑΠ τον τροποποιεί η ΕΠΟ και η Γενική της Συνέλευση. Η αδειοδότηση των ομάδων είναι δουλειά της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού. Η παρουσία της Αστυνομίας στα γήπεδα αφορά το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Η εφαρμογή του Κανονισμού έχει να κάνει με την αθλητική Δικαιοσύνη. Τι διάβολο δέσμευση ζητά ο Βασιλειάδης; Είτε δεσμευτούν είτε όχι, οι ΠΑΕ ούτε νομοθετούν ούτε τροποποιούν τον ΚΑΠ!
Αλλού
Θα ‘λεγα ότι ποντάροντας στη σύγχυση την οποία μπορεί να δημιουργήσει κάποιος που μιλάει διαρκώς, ο υφυπουργός απλά μας δουλεύει. Εκτός αν θέλει κάτι να του αρνηθούν οι ΠΑΕ –αυτό το μέτρο περί αυτοϋποβιβασμού τους, π.χ. –ώστε να μπορέσει να στρέψει τη συζήτηση αλλού: δεν θα φταίει η ανικανότητα του κράτους να κάνει κάτι σοβαρό, αλλά πάλι το κακό ποδόσφαιρο, οι παράγοντές του κ.τ.λ. κ.τ.λ. Αλλωστε, όπως είπε χθες, «δεν γίνεται μια ομορφιά που κρατάει σαράντα χρόνια να την διορθώσουμε σε έξι μήνες». Τα ακούς Κοντονή; Στα σαράντα χρόνια έχεις και κάνα δυο δικά σου…
Αλήθεια
Μιλώντας ακατάπαυστα, ο υφυπουργός είπε ωστόσο μια αλήθεια που χάθηκε σκεπασμένη από τόνους ασημαντότητας: παραδέχτηκε κάποια στιγμή ότι «η κυβέρνηση δεν πρόκειται να ρισκάρει τη δημόσια τάξη και την ασφάλεια γιατί αυτοί είναι κοκόρια». Αυτή νομίζω είναι και η μόνη σοβαρή τοποθέτηση –μόνο που οδηγεί δυστυχώς σε αδιέξοδο. Αν το πρωτάθλημα διακόπηκε γιατί υπήρχε κίνδυνος για την δημόσια τάξη, τι θα γίνει αν αύριο οι αντιδράσεις του κόσμου του ΠΑΟΚ είναι μεγάλες; Η αλήθεια είναι ότι ο Βασιλειάδης διέκοψε το πρωτάθλημα μπροστά σε ένα θεωρητικό κίνδυνο –απλά φοβάται να το πει γιατί, αν το πει, είναι σαν να παραδέχεται ότι αν υπάρξουν ταραχές θα πρέπει να το διακόψει πάλι. Αυτή η παραδοχή, όταν ο γιος του Σαββίδη έχει πει «ή εμείς ή κανείς», θα έκανε την ολοκλήρωση του πρωταθλήματος δύσκολη υπόθεση. Οσοι επιθυμούν τη διακοπή του πρωταθλήματος θα καταλάβαιναν ότι, για να πετύχουν κάτι τέτοιο, πρέπει απλά να κάνουν επεισόδια.
Ζήλεια
Ο κίνδυνος για τη δημόσια τάξη είναι ο μόνος λόγος για τον οποίο έγινε η διακοπή. Εκτός αν την έκανε ο υφυπουργός για να δίνει νύχτα – μέρα συνεντεύξεις και να πεθάνει ο Κοντονής από τη ζήλεια του…