Δίχως τέλος είναι οι προκλήσεις από την Τουρκία, καθώς χθες ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου αμφισβήτησε το καθεστώς κυριαρχίας ελληνικών νησίδων και βραχονησίδων στο Αιγαίο.
Οι νέες εμπρηστικές δηλώσεις του τούρκου υπουργού Εξωτερικών έγιναν χθες κατά τη διάρκεια απάντησής του σε βουλευτή του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. Η ερώτηση είχε κατατεθεί τον περασμένο Οκτώβριο, αλλά δεν θα πρέπει να θεωρείται τυχαίο ότι ο Τσαβούσογλου επέλεξε να απαντήσει τώρα. Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε πως «το καθεστώς κυριαρχίας κάποιων νησίδων και βραχονησίδων και τα γύρω από αυτά θαλάσσια σύνορα στο Αιγαίο δεν έχουν καθοριστεί με κάποια ισχύουσα διεθνή συμφωνία μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας και είναι αλήθεια ότι εξαιτίας αυτού του γεγονότος δημιουργείται μία σειρά από προβλήματα». Οπως πρόσθεσε, υπάρχει ένα πρόβλημα που σχετίζεται με την ερμηνεία των θεμελιωδών διεθνών συνθηκών Λωζάννης και Παρισίων που αφορούν τα νησιά του Αιγαίου.
Σημειώνεται ότι η ερώτηση που είχε υποβάλει ο τούρκος βουλευτής Μουσταφά Μπαλμπάι, αφορούσε την κατάληψη –όπως ισχυριζόταν –τουρκικών νησιών από την Ελλάδα.
Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΑΟΖ. Στο μεταξύ, και… ηλεκτρονικό πόλεμο, ο οποίος προκαλεί σοβαρά προβλήματα στην πολιτική αεροπορία, αντιμετωπίζει τώρα η Κύπρος μετά τις συνεχείς απειλές των Τούρκων για τις εξορυκτικές δραστηριότητες στην κυπριακή ΑΟΖ και το πολεμικό σκηνικό που είχαν στήσει προ ημερών.
Το πρόβλημα που έχει καταγραφεί το τελευταίο διάστημα χαρακτηρίζεται πρωτοφανές και αφορά την πολιτική αεροπορία όλης της Ανατολικής Μεσογείου: εξαφανίζονται τα ηλεκτρονικά συστήματα εντοπισμού θέσης, δηλαδή τα γνωστά GPS. Το πρόβλημα είναι δε τόσο σοβαρό, που ανάγκασε την Πολιτική Αεροπορία της Κύπρου να εκδώσει έκτακτες ειδοποιήσεις (NΟΤΑΜ) για την αεροναυτιλία. «Εχουν παρατηρηθεί από κυβερνήτες πτήσεων στο FIR Λευκωσίας διακοπές του σήματος GPS σε ορισμένες περιοχές. Οι κυβερνήτες αεροσκαφών που δραστηριοποιούνται στο FIR Λευκωσίας καλούνται να είναι προσεκτικοί μέχρι νεωτέρας ενημέρωσης» αναφέρει η σχετική NΟΤΑΜ. Παρόμοιες αναγγελίες όμως έκανε και η Τουρκία.
Το οξύτατο πρόβλημα έχει προκαλέσει ανησυχία και έχει θέσει σε συναγερμό τις κυπριακές Αρχές ασφαλείας. Μολονότι έως τώρα δεν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία για την αιτία που προκαλεί το ηλεκτρονικό μπλοκάρισμα του GPS, εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα, ακόμη και αυτό μιας ηλεκτρονικής «προσβολής» από την Τουρκία ή από άλλη χώρα.
Παρόμοια προβλήματα διακοπής λειτουργίας του συστήματος GPS στο FIR της Λευκωσίας είχαν παρατηρηθεί το τελευταίο δίμηνο, όμως ήταν σποραδικά. Αντίθετα, το τελευταίο 48ωρο έχει αυξηθεί κατακόρυφα ο αριθμός των αναφορών από πιλότους επιβατικών και ιδιωτικών αεροπλάνων.
ΟΙ ΔΥΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΙ. Στο μεταξύ, οι φόβοι που είχαν εκφράσει εξ αρχής στρατιωτικοί και διπλωματικοί κύκλοι στην Ελλάδα –αλλά όχι ανοιχτά για να μην προκαλέσουν προβλήματα στις διαπραγματεύσεις –για πολυήμερη φυλάκιση των δύο Ελλήνων, επιβεβαιώνονται. Ηδη, οι στρατιωτικοί συμπληρώνουν 21 ημέρες ως κρατούμενοι στις φυλακές της Αδριανούπολης.
Είναι πλέον ολοφάνερο ότι η τουρκική πλευρά επιδιώκει να τραβήξει σε μάκρος τη νομική διαδικασία. Κι αυτό διότι έως τώρα οι δύο έλληνες στρατιωτικοί δεν έχουν περάσει από δίκη και σύμφωνα με όσα γίνονται γνωστά από την Τουρκία ακόμη είναι υπό εξέταση τα κινητά τους τηλέφωνα.
Την ίδια ώρα, ο τομέας Αμυνας του ΠΑΣΟΚ με αφορμή την πραγματοποίηση τουρκικής άσκησης ανήμερα της 25ης Μαρτίου κάνει λόγο για κλιμάκωση της έντασης από την Τουρκία και ζητάει από τον υπουργό Εθνικής Αμυνας και τον αναπληρωτή υπουργό να διαχειριστούν τη νέα κατάσταση «παραμερίζοντας προσωπικά συμφέροντα και πολιτικές». Από την αρχή του τρέχοντος έτους, σημειώνει ο τομέας Αμυνας, η γειτονική χώρα κλιμακώνει την ένταση με χαρακτηριστικά παραδείγματα τον εμβολισμό του περιπολικού ανοικτής θαλάσσης στην περιοχή των Ιμίων, τη σύλληψη των δύο στελεχών του Στρατού Ξηράς στον Εβρο και τέλος την αθέτηση του μέτρου της συμφωνίας οικοδόμησης εμπιστοσύνης.