Με τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο εμφανίζεται να παίζει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά την ανακοίνωση ότι στέλνει πλοίο-γεωτρύπανο για έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ, εκτοξεύοντας παράλληλα νέες απειλές κατά της Κύπρου και της Ελλάδας.
Η νέα παρέμβαση του Σουλτάνου έγινε κατά τη διάρκεια ομιλίας του προς τους βουλευτές του κόμματός του στην Αγκυρα. Ο τούρκος πρόεδρος ουσιαστικά απείλησε την Κύπρο για τις έρευνες υδρογονανθράκων. «Μη νομίζετε ότι διαφεύγουν την προσοχή μας οι έρευνες φυσικού αερίου στην Κύπρο» ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι δεν θα επιτρέψει να επηρεαστούν τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων. Οπως είπε, η Τουρκία θα επιδείξει την ίδια αποφασιστικότητα όσον αφορά τις πηγές υδρογονανθράκων της Μεσογείου, προκειμένου να προστατεύσει τόσο τα δικαιώματά της «όσο και της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου». Στο ίδιο προκλητικό ύφος ο Ερντογάν πρόσθεσε πως η στάση της Τουρκίας στην πρόσφατη δραστηριότητα στην κυπριακή ΑΟΖ «ευτυχώς έδωσε ένα μάθημα σε κάποιους που βρήκαν την ευκαιρία και προχώρησαν σε μονομερείς ενέργειες όταν η Τουρκία ήταν απασχολημένη σε αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις σε άλλο σημείο».
Η ΝΕΑ ΠΡΟΚΛΗΣΗ. Σε ό,τι αφορά το σκάφος που σχεδιάζει να στείλει η Τουρκία στην κυπριακή ΑΟΖ, είναι το πλωτό γεωτρύπανο «Deepsea Metro ΙΙ». Οι Τούρκοι είχαν ανακοινώσει από το τέλος της περασμένης χρονιάς ότι μέσα στο 2018 θα χρησιμοποιήσουν πλοίο για να πραγματοποιήσουν γεωτρήσεις στην περιοχή της Κύπρου. Και φαίνεται ότι τώρα ο Ερντογάν, μετά την επιχείρηση στην Αφρίν –για την οποία η τουρκική κυβέρνηση πανηγυρίζει -, επιλέγει τη στιγμή για να υλοποιήσει τη νέα του πρόκληση.
Το πλοίο «Deepsea Μetro II» είναι το πρώτο πλωτό γεωτρύπανο της Τουρκίας. Το μήκος τού σκάφους είναι 229 μέτρα και το πλάτος του 35 μέτρα.Το μέγιστο βάθος γεώτρησης φτάνει στα 40.000 πόδια και θα χρησιμοποιείται από τηνTurkish Petroleum Corporation (TPAO).Εχει κατασκευαστεί το 2011 στη Νότια Κορέα.
Τον περασμένο μήνα η Τουρκία δεν είχε αρκεστεί σε προκλητικές δηλώσεις για τις εξορυκτικές δραστηριότητες στην κυπριακή ΑΟΖ και το Οικόπεδο 3. Τουρκικά πολεμικά πλοία είχαν εμποδίσει το πλωτό γεωτρύπανο «Saipem 12000» της ιταλικής εταιρείας Εni να προσεγγίσει τον στόχο «Σουπιά» απειλώντας να το βυθίσουν. Το αποτέλεσμα ήταν τελικά το ιταλικό γεωτρύπανο, έπειτα από μακρά παραμονή στην περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ, να αποχωρήσει χωρίς να καταφέρει να πραγματοποιήσει τις ερευνητικές του γεωτρήσεις για λογαριασμό της Κύπρου. Μάλιστα η κυπριακή κυβέρνηση είχε απευθύνει εκκλήσεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
ΠΕΡΙΠΟΛΕΙ Ο 6ος ΣΤΟΛΟΣ. Πάντως, σε άλλο οικόπεδο της κυπριακής ΑΟΖ και συγκεκριμένα στο Οικόπεδο 10 βρίσκονται εδώ και μερικές ημέρες δύο πλοία της αμερικανικής εταιρείας ExxonMobil, το «Μed Surveyor» και το «Οcean investigator», με στόχο να πραγματοποιήσουν τεχνικές έρευνες για γεωτρήσεις. Σημειώνεται όμως ότι λίγο πριν φτάσουν στο λιμάνι της Λεμεσού τα δύο ερευνητικά σκάφη, είχαν κάνει αισθητή την παρουσία τους στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου πλοία του 6ου Αμερικανικού Στόλου. Μολονότι ο σκοπός της παρουσίας των αμερικανικών πολεμικών στη Μεσόγειο δεν ήταν να συνοδέψουν τα σκάφη της ExxonMobil, αλλά βρίσκονταν σε προγραμματισμένη άσκηση σε συνεργασία με το Ισραήλ, δεν έχει περάσει απαρατήρητο το γεγονός ότι αυτές τις μέρες τα τουρκικά πολεμικά έχουν σχεδόν εξαφανιστεί από την κυπριακή ΑΟΖ.