Μετά τα όσα έχουν συμβεί με την κατάληψη της Αφρίν από τα τουρκικά στρατεύματα, την πρόθεση του Ταγίπ Ερντογάν να στραφεί εναντίον των Κούρδων και στο Ιράκ, το φλερτ του τούρκου προέδρου με τους Ρώσους και τους Ιρανούς, την αγορά των S-400 και ρωσικών οπλικών συστημάτων, οι Αμερικανοί επανεξετάζουν τους στρατιωτικούς τους σχεδιασμούς έναντι της Τουρκίας. Χωρίς να θέτουν ζήτημα για την παραμονή της ή όχι στο ΝΑΤΟ (κάτι τέτοιο δεν είναι εύκολο να συμβεί) οι Αμερικανοί κάνουν τώρα δεύτερες σκέψεις όσον αφορά τις βάσεις τους στην Τουρκία. Η μεγαλύτερη και σημαντικότερη είναι στο Ιντζιρλίκ, η οποία φιλοξενεί περίπου 5.000 στρατιωτικούς με τα πιο υπερσύγχρονα μαχητικά, βομβαρδιστικά, αναγνωριστικά και μη επανδρωμένα αεροσκάφη και έχει την έδρα της η 39η Πτέρυγα Αεροπορικής Βάσης (39 ΑΒW) της Πολεμικής Αεροπορίας των Ηνωμένων Πολιτειών. Αυτή τη βάση θέλουν να μεταφέρουν σε περίπτωση που οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις παγώσουν.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι το θέμα της μεταφοράς μέρους ή ολόκληρης της βάσης του Ιντσιρλίκ στην Ελλάδα έχει συζητηθεί κατά την επίσκεψη του αμερικανού υφυπουργού Γουές Μίτσαμ στην Αθήνα, ενώ πριν από την επίσκεψη είχε (σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες) κοινοποιηθεί στην ελληνική πλευρά από τον αμερικανό πρεσβευτή στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ. Λεπτομέρειες δεν έχουν γίνει γνωστές.
Αν λοιπόν όντως ετέθη στην ελληνική κυβέρνηση το αμερικανικό αυτό αίτημα, όπως οι πληροφορίες από ανεξάρτητες πηγές επιμένουν, τότε θα πρέπει να πάρει μία απόφαση η ελληνική κυβέρνηση αν θα το δεχθεί ή όχι. Το θέμα δεν είναι τόσο απλό δεδομένου ότι, πρώτον: Η αμερικανική βάση στο Ιντζιρλίκ διαθέτει διάδρομο (απο-προσγειώσεων) 3.048 μέτρων που βρίσκεται μεταξύ των περίπου 57 καταφυγίων αεροσκαφών. Δεύτερον, στη βάση αυτή είναι αποθηκευμένα και τακτικά πυρηνικά όπλα και, τρίτον, ποια βάση θα τους παραχωρηθεί στην Ελλάδα (και ποια ανταλλάγματα) τη στιγμή που η Σούδα (ό,τι πιο σημαντικό διαθέτουν οι ΗΠΑ στην περιοχή) θεωρείται υπερπλήρης. Υπάρχουν βεβαίως οι βάσεις της Ανδραβίδας, Αγχιάλου και Καλαμάτας αν υπάρξουν οι κατάλληλες υποδομές.
Ο εκβιασμός του ’75. Υπάρχει όμως και ένας ιδιαίτερος λόγος που οι Αμερικανοί δεν εμπιστεύονται τη βάση τους στους Τούρκους. Στα μέσα του 1975 η τουρκική κυβέρνηση είχε ανακοινώσει ότι όλες οι στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ στην Τουρκία θα έπρεπε να κλείσουν και να δοθούν στην τουρκική πολεμική αεροπορία. Η δράση αυτή αποτελούσε απάντηση (εκβιασμό το ονόμασαν οι Αμερικανοί) στο εμπάργκο όπλων που είχαν επιβάλει οι Αμερικανοί στους Τούρκους λόγω της εισβολής τους στην Κύπρο. Μόνον η βάση στο Ιντζιρλίκ παρέμεινε τότε ανοικτή αλλά με ανταλλάγματα προς τους Τούρκους.