Εχοντας μελετήσει τις ελληνικές προτάσεις που είχαν αποσταλεί εδώ και μερικές ημέρες, η κυβέρνηση της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ) κατέθεσε χθες προς την Αθήνα τις δικές της θέσεις, διαμορφώνοντας το πλαίσιο εντός του οποίου θα πραγματοποιηθεί η επίσκεψη του Νίκου Κοτζιά στα Σκόπια την προσεχή Πέμπτη και Παρασκευή 22-23 Μαρτίου. Ο σκοπιανός πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ με χθεσινές δηλώσεις τους ξεκαθάρισαν ότι η ΠΓΔΜ παρέδωσε τις αντιπροτάσεις της επί της διεθνούς συμφωνίας που θα σηματοδοτήσει την εξεύρεση λύσης στο ονοματολογικό. Ο Ζάεφ εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτή η ανταλλαγή εγγράφων θα βοηθήσει την πορεία των διαπραγματεύσεων ενόψει της συνάντησης που θα έχουν την προσεχή εβδομάδα, συγκεκριμένα στις 30 Μαρτίου, οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών με τον ειδικό απεσταλμένο των Ηνωμένων Εθνών, τον Μάθιου Νίμιτς, στη Βιέννη.
Ο Ντιμιτρόφ έριξε λίγο περισσότερο φως στο περιεχόμενο των προτάσεων που κατέθεσε η ΠΓΔΜ προς την Αθήνα. Οπως σημείωσε, υπάρχουν διαφορές στις θέσεις των δύο πλευρών, αλλά δεν πρέπει να εκλείψει η αισιοδοξία. «Είμαι πεπεισμένος ότι αν ο σκοπός είναι να βρεθεί μια βιώσιμη και αξιοπρεπής λύση για την υπέρβαση της διαφοράς σχετικά με το ζήτημα της ονομασίας, η οποία θα περιέχει σαφή διαχωρισμό μεταξύ της χώρας μας, της “Μακεδονίας” και της περιοχής της ελληνικής Μακεδονίας, τότε αυτό είναι δυνατόν να επιτευχθεί» τόνισε ο σκοπιανός υπουργός Εξωτερικών.
Το ραντεβού με τον Κοτζιά. Ο Ντιμιτρόφ θα συναντήσει τον Κοτζιά τόσο σε δείπνο το βράδυ της Πέμπτης όσο και το πρωί της Παρασκευής στο υπουργείο Εξωτερικών. Στη συνέχεια, ο έλληνας υπουργός θα συναντήσει τόσο τον πρωθυπουργό Ζάεφ όσο επίσης τον πρόεδρο του DUI Αλί Αχμέτι και τον πρόεδρο του VMRO-DPMNE Χρίστιαν Μισκόφσκι. Η Ρωσία πάντως εξακολουθεί να εκφράζει αντιρρήσεις για την ευρωατλαντική πορεία της ΠΓΔΜ. Χθες, στη Μόσχα, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Γκρούσκο συναντήθηκε με τον σκοπιανό πρεσβευτή Γκότσε Καραγιάνοφ. Στην επίσημη ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρεται, με αρκετή αυστηρότητα, ότι «η ρωσική πλευρά επεσήμανε ότι τα σχέδια που σπρώχνουν τη “Δημοκρατία της Μακεδονίας” στο ΝΑΤΟ θα μπορούσαν να έχουν αρνητικές συνέπειες για την περιφερειακή ασφάλεια και τις διμερείς σχέσεις».